11 paskaitos „Osteoporozei NE“ – APIBENDRINIMAS

Osteoporozė – tai sisteminis susirgimas, kai retėja kaulinis audinys. Kaulai tampa trapūs ir gali lengvai sulūžti. Dažniausios lūžių vietos:

✔️ Šlaunikaulio kaklelio lūžis.

✔️ Dilbio apatinio trečdalio lūžis.

✔️ Stuburo slankstelio lūžis.

Kol žmogus auga, ir maždaug iki 35 metų kaulas aktyviai kaupia mineralus (kalcį). Jeigu daug judam, normaliai maitinamės, kalcio atsargos bus geros. Po 35 pradeda vyrauti priešingi – irimo procesai. Todėl labai svarbus gyvenimo būdas:

▪️ Pirmoje gyvenimo dalyje sukaupti kuo daugiau kalcio.

▪️ O vyresniame amžiuje neleisti šiam kalciui išeiti.

❗KAULŲ PRIEŠAI:

👉🏻1. Pagrindinė priežastis, kodėl žmonės praranda kalcį, – JUDĖJIMO STOKA. Kaulai turi nuolat gauti apkrovas ir atsipalaiduoti. Jei tai nevyksta, kaulas ima irti.

Mūsų kauluose yra mineralai, kurie, jeigu juos spaudi arba atvirkščiai, ištempi, įsielektrina, atsiranda elektros srovė. Mūsų kauluose gyvena ląstelės, kurios pastoviai atnaujina kaulus. Visi mūsų kaulai nuolat išardomi ir surenkami iš naujo. Yra dvi ląstelių rūšys:

▫ Osteoblastai, kurie nuolat stato kaulą.

▫ Osteoklastai, kurie atvirkščiai – ardo.

Osteoblastams leidžiama nuolat statyti kaulą. O osteoklastams uždrausta ardyti tą kaulą, kuris turi elektrinį krūvį. Jie gali ardyti tik tai, kuo žmogus nesinaudoja. Kaulas pastoviai persitvarko, kad idealiai atitiktų tuos krūvius, kuriuos žmogus patiria. Koks nuostabus dalykas! Kaulai pastoviai persitvarko pagal tai, kaip gyvename. Tai reiškia, kad jei teisingai gyvensime, daug ką, net kaulus, galima ištaisyti.

Kai osteoblastas viską aplink save užtaiso – virsta osteocitu. Mažais kanalais osteocitai susijęs tarpusavyje ir su kaulo paviršiumi. Jei kaulas periodiškai patiria krūvį, šiais siauručiais kanalėliais juda skystis, ir osteocitai gauna maistingąsias medžiagas bei deguonį. Jeigu staiga osteocitas nebegaus maistingųjų medžiagų ir deguonies, jis numirs. O jeigu jis numirs, toje kaulo dalyje atsiras skylutė. Jeigu 24 valandų bėgyje žmogus nepatiria jokio fizinio krūvio, osteocitai pradeda mirti. Kiekvieną dieną kaulams reikia judėjimo.

Tai paaiškina, kodėl sportininkų, kurie treniruojasi, kaulai visada tvirti ir sunkūs. Kai kaulas pastoviai patiria didelį krūvį, jame kaupiasi daug mineralų, jis pasunkėja. Kol reguliariai treniruojamasi, osteoklastai neturi galimybės ardyti kaulų, nes šie reguliariai patiria krūvį.

Kosmonautams vyksta atvirkštinis procesas. Kai žmogus patenka į kosmosą, kur nėra gravitacijos, kaulai negauna krūvio, juose išnyksta elektros krūvis ir osteoklastams prasideda tikra puota – jie valgo viską aplinkui. Todėl, kai kosmonautas grįžta į žemę, jį pasodina į kėdę ir neša. Jis keletą mėnesių praeina reabilitaciją, kad kaulai atsistatytų. Osteoklastai gali per kelias savaites viską išardyti, o atstatymui osteblastams prireiks kelių mėnesių.

Žmonėms, turintiems osteoporozę labai naudingas vaikščiojimas. Tai saugi ir efektyvi mankšta. O jei osteoporozę lydi sąnarių susidėvėjimas, padės šiaurietiškos lazdos. Dalis krūvio tenks ne kelių ar klubų sąnariams, o viršutinei pečių juostai. Vaikščiojimas padės kaulams sukaupti kalcį, kurio jiems trūksta.

👉🏻2. TABAKAS ir ALKOHOLIS.

👉🏻3. KOFEINAS.

Kofeinas užmuša ląsteles, kurios kaupia kalcį mūsų kauluose. Tai trukdo mineralizacijos procesui.

Kofeinas sulaiko kremzlinio audinio vystymąsi, trukdo tarpslankstelinių diskų regeneracijai.

👉🏻4. DRUSKOS perteklius – skatina kalcio praradimą iš kaulų.

👉🏻5. FOSFORO perteklius – šalina iš organizmo kalcį. Jo labai daug įvairiuose gazuotuose gėrimuose. Daug fosforo yra ir mėsoje, ir pieno produktuose.

👉🏻6. BALTYMŲ perteklius – vagia kalcį iš jūsų kaulų.

Skylant gyvūninės kilmės baltymų pertekliui, susidaro daug rūgšties ir amoniako, kurių neutralizavimui organizmas naudoja kalcį, kurį paima iš kaulų. Tačiau ir dėl baltymų trūkumo prarasim kalcį. Baltymų mūsų organizmui reikia, bet tinkamais kiekiais. Kad neperdozuoti, saugiausi baltymai, gaunami iš augalinių šaltinių.

☑️ Geri KALCIO ŠALTINIAI:

▫ Žalios lapinės daržovės.

▫ Sezamo sėklos (susmulkinkitos geriau susivirškina).

▫ Kitos sėklos.

▫ Džiovinti vaisiai.

☑️ Pasirūpinkite, kad gautumėte pakankamai VITAMINO D:

▫ Jei yra galimybė, būdami saulėje.

▫ Jeigu nėra, naudodami papildus.

Tai labai svarbu, nes be vitamino D kaulas irs.

☑️ Labai svarbu kiekvieną dieną valgyti šviežius vaisius ir daržoves, kuriuose yra VITAMINO C. Jis ne tik antioksidantas, bet reikalingas gaminant kolageną, kaulų statybai. Todėl sekite, kad mityba būtų tinkama, protinga ir subalansuota.

🧡 Būkite sveiki!

(Lektorius: Gydytojas chirurgas, sveikos gyvensenos specialistas Aleksej Jagello)

Noriu palinkėti jums geros sveikatos. Naudokitės gauta informacija savo labui 🙂.

Pilną vaizdinę informaciją rasite video paskaitoje 👉🏻 ČIA.

Kitos paskaitos iš serijos Sveikas STUBURAS:

10 paskaitą „Jūsų arterijų išvalymas – 2 dalis ” rasite 👉🏻 ČIA.

9 paskaitą „Jūsų arterijų išvalymas – 1 dalis“ rasite 👉🏻 ČIA.

8 paskaitą „Mirtis su saldžiu prieskoniu“ rasite 👉🏻 ČIA.

7 paskaitą „Gaisras kraujagyslėse“ rasite 👉🏻 ČIA

6 paskaitą „Kaip gi gyvybės šaltinis“ rasite 👉🏻 ČIA

5 paskaitą „Stuburo atstatymo programa“ rasite👉🏻  ČIA

4 paskaitą „Surakino nugarą“ rasite 👉🏻 ČIA.

3 paskaitą „Kam žmogui raumenys“ rasite 👉🏻 ČIA.

2 paskaitą „Karališka laikysena“ rasite 👉🏻 ČIA.

1 paskaitą „Gyvybės ašis – stuburo sandara“ rasite 👉🏻 ČIA.

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM