SAVANORYSTĖ NAUDINGA SVEIKATAI

Savanorius koordinuojančių organizacijų duomenimis, Lietuvoje daugėja tiek teigiamai vertinančių savanorišką darbą, tiek įsitraukiančių į tokias veiklas. Net 87 proc. lietuvių mano, kad savanorystė yra gerbtina veikla, kuri labai naudinga visuomenei. Skaičiuojama, kad mūsų šalyje savanoriauja jau daugiau nei 20 proc. jaunų žmonių. Vis dar dažniausiai savanorystę renkasi 17-30 metų jaunimas, tačiau neatlyginta veikla sparčiai populiarėja ir tarp vyresnių žmonių. Ir tai puiku, nes pagalba kitiems žmonėms ne tik pagerina jūsų nuotaiką, bet gali pagerinti ir jūsų sveikatą.

Kuo gi savanorystė NAUDINGA?

👉🏻1. SUMAŽINA streso lygį. Net patys geranoriškiausi žmonės patiria stresą namuose ar darbe. Dvejuose 2015 metais paskelbtuose tyrimuose, nustatyta, kad pagalba kitiems gali palengvinti kasdieninio streso poveikį jūsų fizinei sveikatai.

👉🏻2. ATSISAKOMA vartoti alkoholį ir narkotikus. 2015 metais Oksfordo katalogas paskelbė apklausą apie prosocialų (prigimtinį gebėjimą padėti) elgesį, kuri parodė, kad paaugliai ir studentai, kurie savanoriauja, linkę vengti alkoholio ir narkotikų. Taip pat padidėja suspėjimo lygis.

👉🏻3. SUMAŽĖJA širdies ir kraujagyslių ligų rizika. Savanorystė – geras būdas išeiti iš namų ir šiek tiek atsitraukti nuo ekranų. Dėl to gali sumažėti svoris ir cholesterolio kiekis kraujyje. 2013 metais atliktas tyrimas parodė, kad savanoriavę amerikiečiai dešimtokai, turėjo geresnius cholesterolio ir svorio rodiklius nei jų bendraamžiai.

👉🏻4. PAILGĖJA gyvenimo trukmė. 2013 metais žurnale „Psichologija ir senėjimas“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad savanoriška veikla sumažino vyresnio amžiaus žmonių mirtingumą 25%, nepriklausomai nuo to, kokia buvo tiriamųjų sveikata prieš tyrimą.

👉🏻5. LAIMĖS hormono gamyba. Ar kada nors jūs patyrėte džiaugsmo jausmą, padėdamas kitiems? Daugelis tyrimų rodo, kad savanoriai mažiau linkę į depresiją, turi aukštesnę savivertę, yra funkcionalesni. Vienas iš tyrimų parodė, kad savanoriai, kurie teikė socialinę paramą kitiems žmonėms, galiausiai gavo daugiau nei tie, kurie gavo šią pagalbą.

✅ Taigi, KAS VYKSTA? Tiesiog, kai padedame kitiems, nieko nelaukdami mainais, mūsų smegenys išskiria dopaminą, seratoniną ir kitus hormonus, kurie sukuria vidinį džiaugsmo ir pasitenkinimo jausmą.

KASDIENINĖ PAGALBOS PORCIJA

Harvardo visuomenės sveikatos mokyklos mokslinis bendradarbis Eric. S. Kim, mano, kad tyrimai patvirtina mintį:

✅ Savanorišką veiklą gydytojas turėtų SKIRTI visiems pacientams taip pat dažnai, kaip ir gerai žinomą frazę „Valgykite daugiau daržovių ir daugiau judėkite“.

Paruošta pagal:

https://8doktorov.ru/volontyorstvo-polezno-dlya-zdorovya/

http://www.pvc.lt/…/546-savanoryste-itraukia-vis…

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM