Cukrus – IMUNITETO PRIEŠAS

Koks produktas turėtų būti pašalintas iš raciono, kad nesilpnėtų imuninė sistema? Žinoma, cukrus, nes jis sumažina imuninės sistemos aktyvumą. Išsiaiškinkim, kodėl? 

☑️Cukrus (sacharozė) susideda iš gliukozės ir fruktozės molekulių, sujungtų viena su kita. Todėl jis greitai padidina gliukozės kiekį kraujyje. Gliukozė yra geriausias energijos šaltinis organizmo ląstelėms, todėl cukrus – puiki priemonė greitai atkurti energijos atsargas. Bet po greito gliukozės kiekio kraujyje padidėjimo seka ir greitas jos kiekio sumažėjimas. Tai yra blogai, nes organizmas daugiau ar mažiau turi palaikyti stabilų gliukozės kiekį kraujyje, kad ląstelės nebadautų. Todėl geriausia vartoti ne paprastus, bet kompleksinius angliavandenius, kurie žarnyne skaidosi lėtai, užtikrindami ilgalaikį stabilų gliukozės kiekį kraujyje. 

⛔️ Kai valgome cukrų ar kitus paprastus angliavandenius, per didelis gliukozės kiekis patenka į kraują ir ją reikia greitai pernešti į ląsteles, kad ji neplaukiotų kraujyje. Tame procese dalyvauja hormonas insulinas, kuris „įleidžia“ gliukozę į ląsteles, o perteklių paverčia glikogenu ir riebalais – energetinėmis atsargomis. Tačiau yra ląstelių, kurioms reikia tiek daug energijos, kad jos naudoja gliukozę nedalyvaujant insulinui. Tai nervinės ląstelės ir kraujo ląstelės. Kai kraujyje yra daug gliukozės, šios ląstelės ją sugeria tiek, kiek telpa. Galiausiai, jos „persivalgo“.

⛔️ Leukocitai (baltieji kraujo kūneliai) –  imuninės ląstelės – tai maži kareiviai, ginantys mus nuo svetimų mikroorganizmų. Kaip jūs galvojate, jeigu jie staiga pateks į „cukraus puotą“ pakeliui į tarnybą, ar jie sėkmingai kovos. Visai ne. Cukraus vartojimas labai sumažina leukocitų aktyvumą. Paprastai vienas leukocitas sunaikina vidutiniškai 14 bakterijų. Jei žmogus suvalgo 6 arbatinius šaukštelius cukraus, tai leukocitas sunaikina tik 10 bakterijų. Jei 18 arbatinių šaukštelių, tai sunaikins tik dvi bakterijas. Jei 24 arbatiniai šaukšteliai – vieną bakteriją, vietoj 14. 

➡️ Galima pasakyti: „Na, aš juk nevalgau tiek cukraus!“ Tačiau daugelio produktų sudėtyje yra cukraus: varškės sūreliai, jogurtai, saldainiai, sausainiai, pyragai, ledai ir kiti saldumynai. Nepamiršite apie medų, jame nėra cukraus, o gryna gliukozė ir fruktozė. 

➡️ Šokoladinis batonėlis turi 11 arbatinių šaukštelių cukraus. Toks pat kiekis cukraus yra 0,5 litro gazuoto gėrimo. O 0,5 litro „McDonalds“ pieno kokteilio yra net 22 arbatiniai šaukšteliai cukraus. Kai kurių maisto produktų mes net neįtariame, kad turi cukraus. Pavyzdžiui, kečupai, sausos sriubos, kai kurie konservai, duona. O kur dar maisto produktai, kuriuose kad ir nėra cukraus, bet gliukozės kiekį kraujyje jie padidina greitai. Tai rafinuotos grūdinės kultūros (balti ryžiai, manų kruopos, aukščiausios kokybės miltai ir jų produktai).

⛔️ Cukrus kenkia leukocitams. Jis neleidžia jiems kovoti, jie tampa tingūs ir nenaudingi, o mes liekame be apsaugos. Jei norite, kad jūsų leukocitai būtų aktyvūs, pašalinkite cukrų iš raciono. Idealiu atveju geras sprendimas bus pašalinti jį arba valgyti retai ir nedaug. Geriausia nesulaukti pirmųjų virusinės infekcijos susirgimo simptomų, kad išimtume cukrų. Net jei ką tik patekote į rizikos zoną (pavyzdžiui, kažkas esantis šalia serga), iš mitybos pašalinkite bet kokios formos cukrų. Tai taikoma ir kitiems lengvai gaunamiems angliavandeniams: medui, rafinuotoms grūdinėms kultūroms. Tai, ką dažnai vartojame gydydami peršalimo susirgimus – vaistažolių ir vaistiniai sirupai, saldūs uogų gėrimai – taip pat geriau nevartoti ligos metu. Galite gaminti viską tą patį, tik be cukraus: nesaldžius vaisių gėrimus, žoleles ir preparatus naudokite ne sirupe.

✅ Atminkite, kad mums reikalingi kompleksiniai angliavandeniai, kurie užtikrintų stabilų gliukozės kiekį kraujyje ir nesukeltų imuninių ląstelių persivalgymo.

Cukrus – „skani“ tema, tačiau visai nenaudinga imuninei sistemai, smegenims ar medžiagų apykaitai organizme. Beje, potraukis saldumynams dažnai kyla dėl nesubalansuotos mitybos, kai racione daugelio maistingųjų medžiagų paprasčiausiai nepakanka. 

Visiems sveikatos!

Paruošta pagal: https://8doktorov.ru/sahar-vrag-immuniteta/

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM