ENDOMETRIOZĖ

Endometriozė yra lėtinė moterų reprodukcinės sistemos liga, kuriai būdingas į gimdos gleivinę panašaus audinio – endometriumo – išvešėjimas už gimtos ertmės ribų.

👉🏻FIZIOLOGIJA

Endometriumo ląstelės pradeda augti bet kurioje pilvo ertmės vietoje: ant raiščių, kiaušidžių, šlapimo pūslės, tiesiosios žarnos, žarnyno, apendikso ir kt. Šie audinių “implantai”, kad ir kur jie būtų prisitvirtinę kūne, yra veikiami hormono estrogeno ir menstruacijų metu pradeda kraujuoti.

👉🏻SIMPTOMAI:

▫ Pilvo, nugaros, dubens skausmas

▫ Vidurių užkietėjimas, šlapimo pūslės problemos, kraujavimas tarp mėnesinių, labai skausmingi menstruaciniai spazmai, dideli kraujo krešuliai ir „audinio gabalai“ menstruacijų metu.

30% atvejų pacientės nepraneša apie reikšmingus simptomus. Endometriozę dažnai lydi geležies stokos anemija.

👉🏻STATISTIKA

Kas 10 moteris pasaulyje serga endometrioze, pusė jų yra nevaisingos.

Dažniausiai endometriozė diagnozuojama 30–40 metų amžiaus moterims. Rizikos veiksniai – ankstyvos menstruacijos mergaitėms ir gausios mėnesinės. Įtakos turi ir paveldimumas.

👉🏻NĖŠTUMO PARADOKSAS

Nėštumo ir žindymo laikotarpiu problema gali sumažėti, o kartais visai išnykti. Tačiau dažniausiai endometriozės apraiškos grįžta ir tęsiasi iki menopauzės, po kurios endometriumo audinio salelės virsta randiniu audiniu.

👉🏻RIZIKOS VEIKSNIAI

Nėščiąją apžiūrėjus vidiniu fetaliniu monitoriumi, tikimybė susirgti endometrioze ateityje yra tris kartus didesnė.

Intensyvi mankšta menstruacijų metu taip pat padidina riziką susirgti šia liga. O intensyvi mankšta ne menstruacijų metu – apsaugo, sumažindama riziką susirgti iki 70%.

Seksualinis aktyvumas, sukeliantis orgazmą menstruacijų metu, padidina „atvirkštinių“ menstruacijų tikimybę, nes dalis menstruacinio kraujo, kuriame yra endometriumo, per kiaušintakius patenka į pilvo ertmę. Todėl endometriozės rizika padidėja. Venkite seksualinio aktyvumo menstruacijų metu, tai sumažins ligos išsivystymo riziką.

👉🏻HIDROTERAPIJA

▫ Kontrastinės sėdimos vonios (20–30 min.) padeda sumažinti kraujo užsistovėjimą dubens organuose, mažina skausmą ir uždegimą. Galite pradėti nuo panardinimo 3 minutėms į karštą 40–45°C, o po to 30 sekundžių į šaltą vandenį.

▫ Dar viena naudinga procedūra – karšta pėdų vonelė 30 minučių. Abi procedūras užbaikite trindami šaltu išgręžtu rankšluosčiu.

▫ Taip pat naudingi karšti kompresai ant apatinės pilvo dalies. Jei jie daromi reguliariai, tai gali lemti visišką remisiją (ligos vystymosi atoslūgį).

▫ Ant apatinės pilvo dalies ar nugaros galima uždėti karšto vandens buteliuką arba karštą pūslę, ledo paketą.

Prieš pradedant bet kokią atšaldančią procedūrą, jūsų kūnas turi būti gerai sušilęs. Po procedūros reikia bent pusvalandį pagulėti šiltoje lovoje arba pailsėti.

👉🏻MITYBA

▫ Venkite kofeino, nes jis sustiprina skausmą. Mityba, kurioje gausu rafinuoto cukraus ir aukščiausios rūšies (baltų) miltų, prisideda prie endometriozės vystymosi.

▫ Pašalinkite maistą, kuriame yra hormonų ir antibiotikų, nes jie neigiamai veikia hormonų pusiausvyrą ir gali sukelti endometriozę. Prie tokio maisto priskiriama mėsa, pieno produktai, kiaušiniai.

👉🏻PAGERINKITE MITYBĄ:

▫ Paprasta, pilnavertė mityba, susidedanti iš vaisių, daržovių, visadalių (nešlifuotų) grūdų, ankštinių augalų ir riešutų (papildyta vitaminais ir mineralais) sustiprins organizmą. Valgykite daug “žalio” – termiškai neapdotoro maisto (iki pusės viso raciono), kuriame gausu skaidulų. Kasdien gerkite morkų sultis, vartokite sumaltus linų sėmenis arba linų sėmenų aliejų, nes Omega-3 riebiosios rūgštys mažina uždegimą.

▫ Įtraukite į mitybą produktų, turtingų B grupės, C, E vitaminais, kalciu, magniu, mažinančiu nervinę įtampą, ir kaliu.

👉🏻TAIP PAT NAUDINGA:

▫ 3 dienų pasninkas (geriant vandenį ir šviežias vaisių/daržovių sultis) kiekvieną mėnesį prieš mėnesines.

▫ Vaistažolės nuo endometriozės: kekinė juodžolė (hormonų pusiausvyra), ežiuolė ir kanadinė auksašaknė (šalina infekcijas), kajeno pipirai (stabdo kraujavimą) ir varnalėša (valo kraują).

Paruošta pagal: 8doktorov.ru

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM