9 būdai apsaugoti ausis ir klausos sveikatą

Klausa – vienas iš 5 pagrindinių pojūčių – Dievo dovana žmogui.

Kai jūsų klausa pažeidžiama, ji išnyksta visam laikui. Štai kodėl svarbu žinoti apie klausos praradimo paplitimą, ankstyvos diagnostikos svarbą ir galimybes imtis veiksmų, kad apsaugoti savo ausis. Nelaukite, kol bus per vėlu pradėti rūpintis savo ausimis!

9 paprasti būdai apsisaugojimui:

👉🏻1. Šalia stipraus triukšmo naudokite AUSŲ KIŠTUKUS

Pasaulyje yra apie 360 mln. žmonių, kurie turi vidutinio ar didelio sunkumo klausos praradimą dėl įvairių priežasčių, tarp kurių ir aplinkos triukšmo daroma žala.

Klubai, koncertai, vejapjovės, grandininiai pjūklai ir bet koks kitas triukšmas, verčiantis jus šaukti, kad šalia esantis žmogus girdėtų jūsų balsą, sukuria pavojingo lygio garsą. Ausų kištukai – patogus būdas apsaugoti ausis nuo triukšmo.

Muzikantų ausų kištukai – tai individualūs ausų kištukai su filtrais, kurie leidžia žmogui girdėti pokalbius ir muziką, tačiau sumažina žalingo garso lygį, išlaikant kuo geresnę originalaus garso kokybę.

👉🏻2. Sumažinkite GARSĄ

Pasaulyje apie 1,1 milijardai jaunų žmonių (nuo 12 iki 35 metų amžiaus), kuriems gresia triukšmo sukeltas klausos praradimas dėl nesaugaus garso įrenginių naudojimo.

Jei mėgstate mėgautis muzika per ausines, galite apsaugoti ausis laikydamiesi 60/60 taisyklės. Siūloma klausytis su ausinėmis ne didesniu nei 60% garsumu ne ilgiau kaip 60 minučių per dieną.

Ausinės yra ypač pavojingos, nes priglunda prie pat ausies būgnelio. Jei įmanoma, rinkitės ausines, dedamas ant ausų.

Nepamirškite, kad bet kokia garsi muzika, ne tik per ausines, gali sukelti klausos praradimą. Jei rengiate socialinį renginį, leiskite muziką tokiu garsu, kad nepriverstų žmones šaukti, norint palaikyti pokalbį.

👉🏻3. Duokite ausims laiko ATSIGAUTI

Jei ilgą laiką patiriate stiprų triukšmą, pavyzdžiui, koncerte ar bare, jūsų ausims reikia laiko atsigauti. Jei galite, kas penkias minutes išeikite į lauką, kad ausys pailsėtų.

Be to, mokslininkai nustatė, kad jūsų ausims reikia vidutiniškai 16 valandų tylos, kad atsigautų po vienos triukšmingos nakties.

👉🏻4. Nustokite naudoti ausų KRAPŠTUKUS

Įprasta, kad žmonės naudoja vatos krapštukus, norėdami išvalyti vašką iš ausies kanalo, tačiau tai tikrai nepatartina. Truputis vaško ausyse yra ne tik normalu, bet ir svarbu. Ausys yra savaime išsivalantys organai, o vaškas neleidžia dulkėms ir kitoms kenksmingoms dalelėms patekti į kanalą. Be to, bet ką įkišus į ausies kanalą, galite pažeisti jautrius organus, tokius kaip ausies būgnelis.

Jei turite vaško perteklių, galite švelniai aplink kanalą nuvalyti drėgnu rankšluosčiu. Taip pat galite naudoti ausų vaško pašalinimo tirpalą. Tai suminkština vašką taip, kad galiausiai jis ištekės pats. Geriausias sprendimas – profesionalo nuomonė ir pagalba.

👉🏻5. Vartokite VAISTUS tik taip, kaip nurodyta

Tam tikri vaistai, tokie kaip nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU), tokie kaip aspirinas, ibuprofenas ir naproksenas, kartais gali sukelti klausos praradimą. Aptarkite vaistus su gydytoju, jei nerimaujate, kad jie turės įtakos jūsų klausai, ir vartokite juos tik taip, kaip nurodyta.

👉🏻6. Laikykite ausis SAUSAS

Perteklinė drėgmė gali leisti bakterijoms patekti į ausies kanalą ir atakuoti. Tai gali sukelti Išorinės ausies uždegimą, dar vadinamą “plaukiko ausimi”, ar kitas ausų infekcijas, kurios gali būti pavojingos jūsų klausai. Po maudynių ausis švelniai nusausinkite rankšluosčiu. Jei jaučiate vandenį ausyje, pakreipkite galvą į šoną ir lengvai patraukite už ausies spenelio, kad vanduo išbėgtų.

Kad jūsų ausys išliktų sausos ir sveikos, galima naudoti specialiai pritaikytus plaukikų ausų kištukus, kurie neleidžia vandeniui patekti į ausies kanalą. Jie puikiai tinka suaugusiems ir vaikams, apsaugo nuo “plaukiko ausies”.

👉🏻7. Atsikelkite ir JUDĖKITE

Ar žinojote, kad mankšta naudinga jūsų ausims? Tai tiesa. Kardio pratimai, tokie kaip ėjimas, bėgimas ar važiavimas dviračiu, priverčia kraują pumpuoti į visas kūno dalis, įskaitant ausis. Tai padeda vidinėms ausų dalims išlikti sveikoms ir dirbti maksimaliai.

Pasirūpinkite saugumu! Važiuodami dviračiu visada dėvėkite šalmą. Jei nukrisite ir susitrenksite galvą, smegenų sukrėtimas gali pakenkti klausai.

👉🏻8. Valdykite STRESO lygį

Stresas ir nerimas buvo susiję tiek su laikinu, tiek su nuolatiniu spengimu ausyse (fantominiu spengimu ausyse). Dėl didelio streso jūsų kūnas pereina į kovos arba skrydžio režimą, o tai yra instinktyvi reakcija, kuri pripildo jūsų kūną adrenalino, padedančio jums kovoti arba pabėgti nuo pavojaus. Šis procesas daro didelį spaudimą jūsų nervams, kraujotakai, kūno šilumai ir kt. Paprastai manoma, kad šis spaudimas ir stresas gali daryti įtaką ir prisidėti prie spengimo ausyse simptomų.

👉🏻9. Reguliariai PASITIKRINKITE

Paprašykite savo pirminės sveikatos priežiūros gydytojo įtraukti klausos patikrinimą į reguliarius patikrinimus. Kadangi klausos praradimas vystosi palaipsniui, rekomenduojama kasmet konsultuotis su klausos sveikatos priežiūros specialistu. Tokiu būdu greičiausiai atpažinsite klausos praradimo požymius ir imsitės veiksmų, kol dar ne vėlu.

Svarbu imtis veiksmų, nes negydomas klausos praradimas ne tik pablogina gyvenimo kokybę ir santykių tvirtumą, bet ir yra susijęs su kitomis sveikatos problemomis, tokiomis kaip depresija, demencija ir širdies ligos.

🧡 Pasirūpinkite savo ausimis!

Paruošta pagal: https://www.earq.com/…/arti…/9-ways-to-protect-your-ears

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM