Koks jūsų mitybos režimas ?

Savo skrandžiu mes turime rūpintis. Nereikėtų nuolatos užkrauti jį darbu. Jausimės nuostabiai, jeigu laikysimės šių mitybos režimo patarimų.

Neužkandžiaukite tarp valgių. Kol skrandis susidoros su maisto porcija, kurią jūs suvalgėte ir pailsės, o jūsų organizmas pagamins pakankamai virškinimo fermentų, skrandžio sulčių sekančiai maisto porcijai, nedėkite į jį jokio maisto.

• Mitybos režimo pastovumas yra gyvybiškai svarbus. Valgyti reikėtų visada tuo pačiu laiku. Tarpas tarp valgių turėtų būti ne mažesnis kaip 5 – 6 valandos. Kelionėje daugelis visą kelią ką nors valgo, jeigu tik turi ką nors valgomo. Tai labai žalinga. Jeigu ir kelionėje laikysitės pastovaus valgymo režimo ir vartosite paprastą pilnavertį maistą, nesijausite tokie pavargę ir nusilpę.

Pusryčiai – stiprūs, vakarienė – lengva ! Mūsų visuomenėje įprasta pusryčiauti labai lengvai. Tačiau tokia tradicija nėra priimtina mūsų skrandžiui. Pusryčių metu skrandis nusiteikęs didesniam maisto kiekiui nei bet kuriuo kitu dienos metu. Todėl pusryčiai turėtų būti stiprūs, pietūs – vidutiniai, vakarienė – lengva.

Nevalgykite vėlai vakare. Vėlyva vakarienė ypač kenkia žmonėms, kurie mažai juda. Maistas, kurį valgote vakare turi būti lengvas ir suvalgytas kelios valandos iki miego. Pavalgę prieš miegą, iš ryto jausitės pavargę, apatiški ir be apetito, nes skrandis buvo pernelyg apkrautas ir nepailsėjo.

Jeigu įmanoma, valgykite du kartus per dieną. Įpratę valgyti du kartus per dieną, padėsite savo sveikatai. Žinoma, prie tam tikrų aplinkybių kai kuriems prireiks pavalgyti ir trečią kartą, tačiau tai turėtų būti lengvai pasisavinamas maistas. Neapgaudinėkite skrandžio, versdami jį perdirbti bevertį jūsų sveikatai maistą, ir neužkraukite jam naštos ne pagal jo jėgas. Ugdykite savitvardą.

Nepersivalgykite. Skrandis gali suvirškinti tam tikrą maisto kiekį; viskas kas virš šios normos – užterš jūsų organizmą. Perteklius nepridės raumenims jėgos, nepadidins kraujo kiekio – jis tik apsunkins kepenų darbą, bus įvairių negalavimų priežastis. Bandydamas perdirbti per didelį maisto kiekį skrandis pervargsta – žmogus pajunta silpnumą, apatiją, o supranta šiuos pojūčius kaip alkį. Tada, neleidęs pailsėti savo organams po sunkaus darbo ir papildyti energijos atsargų, vėl privalgo. Iškankintas skrandis priverstas vėl sunkiai dirbti. Persivalgius organizmas gauna mažiau maisto medžiagų, net jeigu maistas sveikas ir gerai paruoštas, nei suvalgius saikingą maisto kiekį laiku.

Šaltinis:  Timur Gerasimov, laikraštis „Vaši kliuči k zdorovju, 2011 01 (Nr.1)

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM