Morkos

• Puikus beta karoteno (vitamino A) šaltinis.
• Geras ląstelienos (maistinių skaidulų) ir kalio šaltinis.
• Padeda apsisaugoti nuo vištakumo (nematymo prieblandoje).
• Padeda sumažinti cholesterolio kieki kraujyje ir apsaugoti nuo vėžio.

Morkos yra kilusios iš Afganistano. Jos turi daug beta karoteno – medžiagos, veikiančios kaip antioksidantas, ir kurią organizmas paverčia vitaminu A. Kuo ryškesnė morkų spalva, tuo didesnis šio svarbaus karotenoido kiekis. Viename puodelyje virtų morkų yra 41 kcal, 4 g ląstelienos ir apie 15 mg beta karoteno. Tai daugiau nei 100 % rekomenduojamos vitamino A (nepaprastai reikalingo plaukams, odai, akims, kaulams ir gleivinei) paros normos. Vitaminas A taip pat padeda apsisaugoti nuo infekcijų.
JAV vyriausybės užsakymu atliktame tyrime buvo nustatyta, kad, praėjus tik 3 savaitėms, savanoriams, kurie kasdien suvalgydavo daugiau nei po 1 puodelį morkų, vidutiniškai 11 % sumažėjo cholesterolio kiekis kraujyje. Sumažėjęs cholesterolio kiekis lemia mažesnę širdies ligų riziką. Panašu, kad cholesterolio sumažėjo dėl morkose esančių labai tirpių skaidulų, daugiausia – pektino.

Matymas tamsoje
Morkos neapsaugos ir neišspręs visų regėjimo problemų, trumparegystės ar toliaregiškumo, tačiau vitamino A stoka sukelia aklumą tamsoje, akys negali matyti prietemoje ir tamsoje. Tinklainės lazdelių ląstelėse vitaminas A, jungdamasis su teroteinu opsinu, sudaro rodopsiną, kuris reikalingas regėjimui tamsiu paros metu. Kartą per keletą dienų suvalgę vieną morką gausite pakankamai vitamino A, kuris padės išvengti nematymo prieblandoje, jeigu jį sukėlė vitamino A stoka.

Virtos ar šviežios?
Natūraliai saldžios morkos yra puikus, daug skaidulų ir mažai kalorijų turintis užkandis. Įdomu tai, kad virimas padidina morkų maistinę vertę, nes verdant suyra kietosios ląstelių sienelės, apsaugančios beta karoteną. Kad organizmas geriau įsisavintų beta karoteną, reikalingas nedidelis riebalų kiekis, nes karotenoidai yra vandenyje netirpūs riebalai. Jei į virtas morkas įpilsite truputį aliejaus, organizmas geriau panaudos šias maistines medžiagas. Virtos ir sutrintos morkos yra puikus kūdikio maistelis, nes jos yra natūraliai saldžios ir turi daug maistinių medžiagų.
Morkose yra ir kitokių karotenoidų (tarp jų – alfa karoteno) bei bioflavonoidų. Papildai neteikia tiek naudos kaip pačios morkos.

Morkos naudingos širdžiai
Tyrimai parodė, kad beta karoteno vartojimas didelėmis dozėmis gali sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką maždaug 45 %. Morkos yra vienos gausiausių šio svarbaus karotenoido šaltinių. Tyrimai taip pat atskleidė, kad didelės beta karoteno dozės, vartojamos tabletėmis, nepadeda apsisaugoti nuo širdies ligų.

Šaltinis: Pagal – „Sveikos mitybos vadovas“ Reader´s Digest, Alma littera 2008

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM