Kaip išsaugoti smegenų sveikatą

Smegenys valdo visas kūno funkcijas. Sveikos ir darbingos smegenys yra svarbiausia viso organizmo sudedamoji dalis.

Pagrindiniai smegenų poreikiai – DEGUONIS ir GLIUKOZĖ. Be jų smegenys tiesiog negali dirbti. Smegenys sunaudoja vidutiniškai 10 kartų daugiau deguonies nei kiti organai. Tik kelias minutes palikę be deguonies, neuronai pradeda mirti.

🔹Norint pagerinti smegenų aprūpinimą DEGUONIMI, būtina:

▫️Kvėpuoti grynu oru.

▫️Reguliariai daryti kvėpavimo pratimus, ypač jei mažai judate.

▫️Daryti aerobikos pratimus, pavyzdžiui, greitai vaikščioti.

▫️Stebėti plaučių sveikatą.

▫️Vengti produktų, kuriuose daug sočiųjų riebalų ir cholesterolio, stengtis naudoti daugiau antioksidantų turinčių produktų. Tai pagerins arterijų būklę ir padės išvengsite jų užsikimšimo.

🔹GLIUKOZĖ – pagrindinis neuronų „kuras“. Be jos smegenys negali dirbti. Tačiau ne visi gliukozės šaltiniai naudingi smegenims. Visadalės grūdinės kultūros turtingos ląsteliena, kuri reguliuoja gliukozės išsiskyrimo greitį virškinimo metu ir palaiko reikiamą gliukozės kiekį kraujyje. Be to, jos turi žemą glikemijos indeksą. Tai reiškia, kad jų vartojimas nesukelia staigių cukraus kiekio kraujyje svyravimų. Šakninėse daržovėse ir vaisiuose taip pat gausu ląstelienos.

Balta duona, pyragaičiai, cukrus, rafinuoti miltai turi mažai ląstelienos ir aukštą glikemijos indeksą, o tai reiškia, kad jie sukelia staigų gliukozės kiekio padidėjimą kraujyje, po kurio seka staigus sumažėjimas. Smegenims svarbu, kad gliukozės kiekis būtų pastovus.

🔹Norint pagerinti smegenų APRŪPINIMĄ GLIUKOZE, reikia sočiai pusryčiauti. Pusryčius turėtų sudaryti pilno grūdo patiekalai, šakninės daržovės, vaisiai ar ankštinės daržovės. Tokie pusryčiai užtikrina, kad gliukozė į smegenis patektų visą pirmąją dienos pusę, kai žmonės aktyviai dirba ir mokosi.

🔹Valgymas PAGAL GRAFIKĄ padeda palaikyti pastovų gliukozės kiekį kraujyje, kuris būtinas gerai smegenų veiklai; leidžia nusistovėti biologiniams ritmams; leidžia virškinimo organams gauti būtiną poilsį.

🔹Mūsų KASDIENIAI ĮPROČIAI turi įtakos smegenų būklei. Ypač svarbu: vandens naudojimas, poilsis, fizinis aktyvumas ir grynas oras.

SMEGENŲ APSAUGA NUO FIZINIO POVEIKIO

Saugokitės bet kokio fizinio poveikio, kuris gali pakenkti smegenims. Venkite sporto šakų, kuriose galimi smūgiai į galvą. Atlikus tyrimą, paaiškėjo, kad plaukikai ir bėgikai turi geresnę atmintį nei futbolininkai. Skirtumas aiškinamas tuo, kad futbolininkai dažnai patiria traumas.

Elektromagnetinis spinduliavimas gali pakenkti smegenims. Būkite atsargūs su mobiliaisiais telefonais. Tai ypač svarbu vaikams, nes jų audiniai jautresni.

APSAUGA NUO CHEMINIO POVEIKIO

Mūsų smegenys labai pažeidžiamos ir cheminiu poveikiu: alkoholio, nikotino, narkotikų. Būkite atsargūs su kava ir kitais kofeino turinčiais gėrimais. Gaivieji gėrimai, daugybė svorio mažinimo priemonių, arbata, ypač juodoji, kai kurie vaistai gali turėti daug kofeino. Kofeinas keičia normalią smegenų veiklą ir sukelia priklausomybę; susiaurina kraujagysles, todėl sumažėja kraujotaka ir neuronų aprūpinimas deguonimi; sukelia nemigą; o vaikams – nerimą ir hiperaktyvumą. Be to, kofeinas didina polinkį į depresiją, panikos būsenas ir kitus psichikos sutrikimus.

Dar viena cheminė grėsmė smegenims – LAISVIEJI RADIKALAI. Šios agresyvios dalelės sukelia Alzheimerio ligą, priešlaikinį senėjimą ir kitas smegenų degeneracijos formas.

Laisvuosius radikalus galima lengvai neutralizuoti augaluose esančiais antioksidantais. Pagrindiniai ANTIOKSIDANTAI: C, E vitaminai, flavonoidai, karotenoidai, tokie kaip beta karotinas (provitaminas A), alicinas, esantis česnakuose, ir kitos fitomedžiagos, esančios augaliniame maiste ir vaistažolėse.

GERIAUSIAS ANTIOKSIDANTŲ ŠALTINIS – spalvingos daržovės ir vaisiai. Kuo ryškesnė spalva, tuo stipresnis antioksidanto veikimas. Reguliarus šių produktų naudojimas padeda išsaugoti smegenų sveikatą.

Iš maisto produktų, turtingų antioksidantais, ypač išsiskiria granatų sultys, mėlynės, miško ir sodo uogos, sezamo sėklos, česnakas. Valgant vynuogių sėklas, galvos smegenų neuronuose padidėja antioksidantų kiekis. Specialistai rekomenduoja špinatus ir spiruliną, kurie atstato pažeistas smegenų sritis. Kokoso aliejus turi didelius kiekius vitamino E (tokotrienolio forma), galingo antioksidanto ir neuroprotekcinio agento, galinčio apsaugoti neuronus nuo įvairiausių nuodų. Be to, tokotrienolio naudojimas po insulto atstato smegenims padarytą žalą ir apsaugo neuronus nuo mirties dėl deguonies trūkumo.

PSICHOLOGINĖ ir DVASINĖ SMEGENŲ PRIEŽIŪRA

Jeigu mes norime, kad mūsų smegenys veiktų geriausiai, turime lavinti savo protą, ugdyti emocinį atsparumą ir būti asmenybėmis, kurios vadovaujasi dvasinėmis vertybėmis. Pasitikėjimas ir viltis atkuria kognityvines smegenų funkcijas ir pagerina jų veiklą. Viltis ir tikėti mūsų smegenims taip pat būtina, kaip gauti deguonies ir gliukozės. Tikintieji, gyvenatys turtingą dvasinį gyvenimą, turi didesnį pasitikėjimo ir vilties potencialą, kaip ir kognityvines funkcijas. Tokią išvadą padarė Teksaso universiteto tyrinėtojai.

Šaltinis: Dr. Jorge D. Pamplona Roger knyga „Sveikas kūnas“

Paruošta pagal: https://sokrsokr.net/kak-sokhranit-zdorove-mozga/

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM