Mėlynės – maistas kraujagyslėms ir…

Šios mažos miško uogos turi didelį potencialą. Pastaraisiais metais atlikta daug mokslinių tyrimų, pabrėžiančių nepaprastas maistines ir gydomąsias mėlynių savybes.

‼ ĮDOMU
Augalų genties Vaccinium grupei priklauso:
▫️spanguolės,
▫️mėlynės,
▫️šilauogės,
▫️vaivorai,
▫️bruknės.
Nors ir skirtingos, visos jos turi panašią sudėtį ir savybes.

MĖLYNĖS iš mineralų daugiausia turi kalio, o iš vitaminų – vitamino A.
Tačiau mėlynių gydomąsias savybes daugiausia lemia kiti fitocheminiai komponentai, tokie kaip organinės rūgštys, taninas, mirtilinas ir antocianinai. Jų dėka uogos turi antiseptinių ir sutraukiančių savybių, taip pat apsaugo kraujagysles.

👉🏻NAUDINGOS:

🫐KRAUJOTAKOS sutrikimai
Mėlynės saugo kapiliarų ir venų sieneles dėl jose esančio antocianino. Mėlynės mažina uždegimus ir audinių navikus (auglius). Reguliariai vartoti rekomenduojama esant apatinių galūnių patinimui, venų varikozei, flebitui ir varikozinėms opoms, bei hemorojui.

🫐REGĖJIMO netekimas dėl tinklainės pažeidimo
Mėlynėse esantys antocianinai (tai medžiagos, suteikiančios šios genties uogoms spalvą; mėlynos spalvos uogose šis poveikis stipresnis) gerina regėjimo funkciją ir aštrumą. Todėl mėlynės ir spanguolės itin rekomenduojamos sergant cukriniu diabetu, hipertenzija ir ateroskleroze – ligomis, kurios pažeidžia akies tinklainę ir lemia regėjimo aštrumo sumažėjimą.

🫐INKSTŲ AKMENYS
Mėlynėse ir spanguolėse yra chino rūgšties – medžiagos, pašalinamos su šlapimu. Ši medžiaga rūgština šlapimą ir padeda išvengti kalcio fosfato akmenų susidarymo (neveikia kitų tipų akmenų). Spanguolių sultys netgi gali padėti ištirpinti esamus kalcio fosfato akmenis.

🫐INFEKCINIS VIDURIAVIMAS
Spanguolių ir mėlynių antimikrobinis veikimas kartu su sutraukiančiu taninų poveikiu – teigiamai veikia virškinamąjį traktą. Uogos normalizuoja ir subalansuoja žarnyno florą, užkertant kelią per dideliam E. coli (lazdelės formos žarnyno bakterijų) dauginimuisi. Mėlynės ir spanguolės ypač naudingos esant disbakteriozei (žarnyno bakterinės floros pažeidimui) dėl antibiotikų vartojimo. Jos yra labai veiksmingos gydant vidurių pūtimą (dujų perteklių žarnyne).

🫐ŠLAPIMO TAKŲ infekcijos
Mėlynių ir spanguolių sultys turi puikių antiseptinių ir antimikrobinių savybių, veikiančių bakterijas, sukeliančias šlapimo takų infekcijas, ypač E. coli. Pastaraisiais metais tai buvo moksliškai įrodyta. Labiausiai ištirtos rūšys, turinčios antiseptinį poveikį šlapimo sistemai – spanguolės (Vaccinium oxycoccus). Kadangi visos šios genties uogos savo sudėtimi ir savybėmis yra panašios, mėlynės turi tas pačias savybes.

✔️Mėlynės:
– Saldesnės už spanguoles.
– Jose daugiau antocianinų.
– Rekomenduojamos esant kraujotakos sutrikimams (venų varikozei, hemorojui) ir akių tinklainės ligoms, nors taip pat veiksmingos gydant cistitą bei viduriavimą.

✔️Spanguolės:
– Rūgštesnis nei mėlynės.
– Jose daugiau rūgštinančių medžiagų, kurios veikia šlapimą.
– Veiksmingesnės gydant šlapimo takų infekcijas ir virškinimo sutrikimus.

🧡 Pagardinkite savo mitybą uogomis, mėgaukitės Dievo dovanomis ir būkite sveiki!!

Paruošta remiantis: Dr. Jorge D. Pamplona Roger knyga „Gydantis maistas“

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM