Pomidorai saugo PROSTATĄ ir …

Mitybos specialistai vėl atrado pomidorą. Jie jame pamatė daug daugiau nei tik salotų ir padažų komponentą. Gydomoji jėga, kurią pomidoras turi sergant įvairiomis ligomis, taip pat profilaktinis poveikis tam tikrų rūšių vėžiui, ypač prostatos vėžiui, daro šią daržovę TIKRU VAISTU. Maistinę ir gydomąją pomidorų vertę lemia gausus vitaminų ir mineralų, taip pat fitocheminių medžiagų kiekis.

🍅 Tarp VITAMINŲ vyrauja vitaminas C. Nemažai yra vitaminų В1, В2, В6, niacino ir folatų. Be to yra provitamino A.

🍅 Gausiausiai iš MINERALŲ turi kalio, po jo – geležies, magnio ir fosforo.

🍅 Iš FITOCHEMINIŲ medžiagų svarbiausios:

✔️LĄSTELIENA: Pomidorų minkštime, ypač skystyje, esančiame aplink sėklas, yra nedidelis kiekis tirpių skaidulų. Šių skaidulų dėka pomidoras mažina cholesterolio kiekį ir laisvina vidurius.

✔️ORGANINĖS RŪGŠTYS (ypač obuolių ir oksalo): suteikia pomidorui unikalų rūgštų skonį. Vis labiau nokstant pomidorams šių rūgščių koncentracija mažėja, o cukraus kiekis didėja. Rūgštaus skonio pomidorai turi tą patį poveikį kaip ir citrinos. Jie turi šarminantį poveikį kraujui, audiniams ir šlapimui. Taip yra dėl to, kad pomidoruose daug daugiau šarminančių medžiagų (mineralinių druskų) nei rūgštinančių.

✔️ LIKOPENAS: Šis augalo pigmentas priklauso karotinoidų grupei ir pomidorams suteikia būdingą raudoną spalvą. Skirtingai nuo beta karotino, likopenas nevirsta vitaminu A. Nors anksčiau buvo manoma, kad likopenas neturi fiziologinės reikšmės, naujausi tyrimai patvirtino jo svarbą organizmui. Pomidorų likopeno tyrimų centre, Heinricho Heine universitete Diuseldorfe (Vokietija), buvo padarytos šios išvados:

👉🏻Likopeno yra žmogaus kraujyje (0,5 mmol litre plazmos). Kartu su beta karotinu jis yra svarbiausias karotinoidas žmogaus organizme.

👉🏻Likopeno taip pat yra sėklidėse, prostatoje ir antinksčiuose.

👉🏻Likopenas labai stiprus antioksidantas, neleidžiantis laisviesiems radikalams pažeisti DNR ląstelių.

👉🏻Likopenas reguliuoja ląstelių dalijimąsi. Jei jo nėra, ląstelės dauginasi atsitiktinai.

Dėl savo sudėties pomidorai 🍅 ypač REKOMENDUOJAMI šiais ATVEJAIS:

✅ PROSTATOS ligos: Daugelis Harvardo universitete (JAV) atliktų tyrimų parodė, kad vyrai, kurie reguliariai valgo šviežius pomidorus, taip pat pomidorų padažą ar sultis, mažiau rizikuoja susirgti prostatos vėžiu. Šį faktą galima lengvai paaiškinti atsižvelgiant į tai, kad pomidoras yra likopeno – karotinoido šaltinis, apsaugantis prostatos ląsteles nuo oksidacijos ir nenormalaus augimo. Tyrimai parodė, kad reguliarus pomidorų vartojimas (bet kokia forma) – svarbus prostatos vėžio, tarp vyrų labiausiai paplitusio vėžio, slopinimo faktorius.IŠVADA: Reguliarus pomidorų vartojimas prisideda prie tinkamo visos prostatos funkcionavimo. Apsaugodamas prostatos ląsteles nuo vėžinio išsigimimo, pomidoras taip pat gali sumažinti vyresnio amžiaus vyrų perteklinį prostatos augimą (gerybinę adenomą ar hipertrofiją).

✅ VALANTIS poveikis: Pomidorai šarmina kraują, neutralizuoja ir padeda pašalinti daugiausia rūgštines medžiagų apykaitos atliekas. Pomidorai, kaip diuretikas, palengvina inkstų veiklą. Jie labai rekomenduojami kraujui „išvalyti“ esant podagrai (šlapimo rūgšties pertekliui), inkstų nepakankamumui, padidėjusiam šlapalo kiekiui kraujyje ar esant lėtiniam organizmo toksiškumui dėl dietos, kurioje gausu mėsos ir gyvūninių baltymų.

✅ Susilpnėjusi IMUNINĖ SISTEMA: Dėl didelio vitaminų, mineralinių medžiagų, antioksidantų, karotinoidų kiekio pomidorai natūraliai stimuliuoja organizmo imunines funkcijas. Jie padidina organizmo atsparumą infekcijoms, todėl pašalinami infekciniai veiksniai (priešingai nei įprasta manyti, antibiotikai nėra atsakingi už šią užduotį).

✅ ATEROSKLEROZĖ: Dėl savo antioksidacinio poveikio pomidorai apsaugo nuo mažo tankio lipoproteinų (MTL) pernešamo cholesterolio oksidacijos. Dėl oksidacijos arterijos susiaurėja ir sukietėja, o tai sukelia aterosklerozę. Pomidorai labai naudingi kaip profilaktinė priemonė tiems, kurie patiria kraujotakos sutrikimus, įskaitant krūtinės anginą ir širdies priepuolį.

✅ VĖŽYS: Nustatyta, kad pomidorų valgymas apsaugo nuo prostatos vėžio. Tyrimai Italijoje parodė, kad reguliarus pomidorų vartojimas apsaugo ir nuo burnos, stemplės, skrandžio, storosios žarnos ir tiesiosios žarnos vėžio. Tipiškas Viduržemio jūros regiono maistas labai apsaugo nuo visų virškinimo trakto vėžio rūšių.

Paruošta remiantis: Dr. Jorge D. Pamplona Roger knyga „Gydantis maistas“

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM