POMIDORAI ir oksalo rūgštis

🍅 Pomidorų daugelį metų neįtraukdavo į pacientų, sergančių inkstų akmenlige, mitybą dėl juose esančios oksalo rūgšties. Ši medžiaga kartu su kalciu sudaro netirpias druskas (kalcio oksalatą), kurios nusėda akmenų pavidalu.

Tačiau nėra jokios priežasties neįtraukti pomidorų į pacientų, sergančių inkstų ligomis, racioną. Oksalo rūgšties kiekis pomidoruose labai mažas (5,3 mg/100 g). Jos pomidoruose yra mažiau nei –

👉🏻 lapinėse salotose (17 mg/100 g),

👉🏻 arbatoje (83 mg/100 g),

👉🏻 špinatuose (779 mg/100 g).

Pomidorai padidina šlapimo gamybą ir valo kraują, o tai padeda inkstų funkcijai.

🍅 Troškinti arba kepti, ir pagardinti trupučiu aliejaus pomidorai yra geresnis LIKOPENO šaltinis nei švieži pomidorai. Likopenas, suteikiantis pomidorams raudoną spalvą, apsaugo nuo prostatos pažeidimų.

Remiantis Diuseldorfo universiteto (Vokietija) atliktais tyrimais, likopenas iš troškintų ar keptų pomidorų yra daug geriau įsisavinamas nei iš šviežių ( t. y. termiškai neapdorotų) pomidorų. Nors troškinti (virti, kepti…) pomidorai žmonėms su silpnu skrandžiu sukelia virškinimo problemų, jie – geresnis likopeno šaltinis nei švieži pomidorai.

🍅 Raudonieji pomidorai – turtingesni likopenu (antioksidantu karotinoidu, apsaugančiu nuo aterosklerozės ir vėžio) nei žaliųjų pomidorų veislės.

Gaminkite ir skanaukite sveiką maistą ir būkite SVEIKI 🥰 !!!

Paruošta remiantis: Dr. Jorge D. Pamplona Roger knyga „Gydantis maistas“

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM