Maistas širdžiai: bananai – turtingi kaliu

Bananai yra populiariausi vaisiai pasaulyje po obuolių. Tai paaiškinama jo vartojimo paprastumu: bananą galima valgyti bet kur, be peilio ir servetėlės. Jis netgi supakuotas į natūralią, higienišką „pakuotę“ – žievelę, kuri apsaugo nuo užteršimo. Tačiau visų pirma bananas tai vienas maistingiausių ir labiausiai gydančių vaisių.

SAVYBĖS IR INDIKACIJOS:

▫ Bananuose daugiausia angliavandenių (iki 21%). Neprinokę bananai daugiausia susideda iš krakmolo. Kai jie sunoksta, krakmolas virsta cukrais: sacharoze, gliukoze ir fruktoze. Prinokusiuose bananuose lieka apie 1% krakmolo, o tai nekelia problemų, jei bananai gerai sukramtomi. Neprinokusiuose žaliuose bananuose yra daug krakmolo, kuris sunkiai virškinamas ir gali sukelti vidurių pūtimą (dujų kaupimąsi žarnyne) ir dispepsiją (virškinimo sutrikimus).

▫ Bananuose yra vitamino B6. Maždaug trys vidutinio dydžio bananai turi suaugusiam vyrui rekomenduojamą šio vitamino paros normą. Bananuose taip pat yra nemažai vitaminų C, B1, B2, E ir folio rūgšties.

▫ Bananuose gausu mineralų, tarp kurių išsiskiria kalis, magnis ir geležis. Dėl didelio kalio kiekio bananai yra vienas geriausių mineralų šaltinių; tik avokaduose ir datulėse kalio yra daugiau nei bananuose.

▫ Turi tirpių ir netirpių skaidulų, kurios suteikia bananams hipolipideminį (riebalų ir cholesterolio kiekį mažinantį) poveikį bei gebėjimą atpalaiduoti ir nuraminti žarnyną.

Bananai ypač NAUDINGI:

VAINIKINIŲ ARTERIJŲ ligos: bananas savo sudėtimi idealus vaisius sergantiems vainikinių arterijų ligomis (krūtinės angina, miokardo infarktu, aritmija, širdies nepakankamumu) ar kraujotakos sistemos sutrikimais (aukštas kraujospūdis, aterosklerozė).

– Daug kalio (100 g bananų – 396 mg kalio) ir be natrio (100 g – 1 mg). Mityba, kurioje gausu kalio ir mažai natrio, apsaugo nuo aukšto kraujospūdžio, aritmijos, insulto ir net kai kurių vėžio rūšių.

– B grupės vitaminai, reikalingi energijos gamybai širdies raumenyje, taip pat magnis, kuris neleidžia progresuoti aterosklerozei ir apsaugo nuo širdies priepuolio.

– Gausu augalinės kilmės maistinių skaidulų, kurios mažina cholesterolio kiekį.

– Nedideli kiekiai serotonino, padedančio išplėsti kraujagysles.

ŽARNYNO sutrikimai: bananai vieni arba kartu su obuoliais veiksmingai stabdo viduriavimą tiek vaikams, tiek suaugusiems. Bananai yra veiksmingi tiems, kurie serga celiakija (žarnyno sutrikimu, kurį lydi viduriavimas ir maistinių medžiagų trūkumas dėl alergijos glitimui). Bananai, kartu su kukurūzais arba ryžiais – idealus maistas kenčiantiems nuo šios ligos.

✔ Šlapimo rūgšties ARTRITAS ir PODAGRA: bananai šarmina kraują, o tai padeda neutralizuoti ir pašalinti šlapimo rūgšties perteklių, kuris sukelia artritą ir podagrą.

✔ Mažai NATRIO turinti dieta: Bananas yra idealus vaisius visais atvejais, kai reikalinga mažai natrio turinti dieta, nes bananai suteikia kalorijų, vitaminų ir kitų mineralų. Juos rekomenduojama valgyti sergant kepenų ciroze, ascitu (skysčių kaupimasis pilvo ertmėje), edema (skysčių susilaikymas audiniuose), kurią sukelia širdies ar inkstų nefritas, nefroze ir inkstų nepakankamumu.

✔ Cukrinis DIABETAS: bananai nėra kontraindikuotini diabetikams, nors angliavandenių (cukrų pavidalu) suvartojimas turėtų būti kontroliuojamas. Kitaip nei rafinuotas (baltasis) cukrus, bananuose esantis cukrus pasisavinamas lėčiau ir nesukelia staigaus gliukozės (cukraus) kiekio kraujyje padidėjimo.

👉🏻 PARUOŠIMAS ir VARTOJIMAS:

ŠVIEŽI: tai idealus būdas vartoti bananus. Turime nepamiršti, kad visi bananai, vartojami šalyse, kuriose jie neauga, yra skinami neprinokę ir dirbtinai subrandinami sandėlyje. Dėl šio proceso tokiuose bananuose yra mažiau cukrų ir vitaminų nei ant medžių prinokusiuose bananuose.

TERMIŠKAI apdoroti: netenka daugumos vitaminų, nors angliavandeniai, mineralai ir kitos maistinės medžiagos išlieka.

Paruošta remiantis: Dr. Jorge D. Pamplona Roger knyga „Gydantis maistas“

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM