Vegetarizmo privalumai – 4 dalis

TURI APSAUGINIŲ SAVYBIŲ

„Tegul maistas būna mano vaistas, o vaistas – maistas“, – pasakė Hipokratas ir buvo teisus. Dar vienas neįkainojamas augalinės mitybos pranašumas.

Ne paslaptis, kad viena didžiausių šiuolaikinės visuomenės problemų yra vėžys. Gera žinia ta, kad augalinė mityba labai sumažina šios ligos riziką ir padeda gydantis.

👉🏻 Tyrinėdami augalų savybes, mokslininkai atrado ypatingų medžiagų, kurias pavadino fitochemikalais. Tai dešimtys tūkstančių įvairiausių junginių. Daug jų yra vaisiuose, daržovėse, grūduose, ankštiniuose augaluose ir riešutuose. Ypač daug jų susikaupia vaisių, daržovių ir kt. augalų žievelėse.

▫ Gerai ištirta flavonoidų grupė, kurioje yra daugiau nei du tūkstančiai junginių. Jie suteikia augalams spalvą. Morkų, pomidorų, citrusinių žievelių, svogūnų, tamsių uogų, raudonųjų kopūstų ir baklažanų flavonoidai žymiai sumažina daugelio vėžio rūšių, degeneracinių ligų riziką, taip pat stiprina organizmo imuninę apsaugą. Pomidoruose esantis likopenas sumažina kasos ir prostatos vėžio riziką. Kitų junginių – indolų – dideliais kiekiais randama kryžmažiedėse daržovėse, tokiose kaip kopūstai, brokoliai ir žiediniai kopūstai. Jie sumažina gaubtinės žarnos vėžio riziką ir taip pat užkerta kelią krūties vėžiui. Sojos pupelėse ir sojos pagrindu pagamintuose produktuose, tokiuose kaip tofu sūris ir sojos pienas, gausu apsauginių fitochemikalų, mažinančių krūties, storosios žarnos, plaučių ir skrandžio vėžio riziką.

▫ Taip pat įrodyta, kad fitojunginiai padeda organizmui sunaikinti priešvėžinės būklės ląsteles. Tai būklė, kai organizme jau yra pakitusių ląstelių, tačiau jos dar nevirto naviku. Jos formuoja kažką panašaus į mikroauglius, kurie žmogaus nevargina. Gali užtrukti nuo 1 iki 40 metų, kol susiformuoja navikas, ir būtent per tą laiką susvetimėjusios ląstelės labai jautriai reaguoja į fitocheminių medžiagų veikimą. Tokiuose produktuose, kaip česnakai, svogūnai, citrusiniai vaisiai, uogos, kopūstai ir kt., yra specialių medžiagų, skatinančių vėžinių ląstelių žūtį ir stabdančių jų vystymąsi. Jie suteikia didelę pagalbą organizmui kovojant su priešvėžinėmis būklėmis.

✔ Norint apsisaugoti nuo piktybinių ligų, per dieną reikia suvartoti ne mažiau kaip 500 gramų šviežių daržovių ir vaisių.

👉🏻 Vienoje iš Amerikos dietologų asociacijos ataskaitų buvo pateikti 29 priešvėžinėmis savybėmis pasižymintys maisto produktai, įdomu, kad visi jie yra augalinės kilmės. Štai kai kurie iš jų: česnakai, svogūnai, sojos pupelės, morkos, petražolės, salierai, citrusiniai vaisiai, linų sėmenys, pomidorai, paprikos, nešlifuoti kviečiai, avižų kruopos, slyvos. Daugiau nei 200 mokslinių eksperimentų, atliktų per pastaruosius 25 metus, patvirtina, kad žmonės, suvalgantys daug augalinio maisto, turi perpus mažesnę riziką susirgti vėžiu, palyginus su tais, kurie jo vartoja mažai. Viešpats nori, kad mūsų stalą kaip vaivorykštė puoštų įvairūs augaliniai produktai, tada gausime viską, ko reikia apsisaugant nuo ligų. Mūsų Kūrėjas įdėjo daug apsauginių medžiagų į augalus ir pats pažada mus apsaugoti, jei vadovausimės Jo tiesa. „Savo sparnų plunksnomis jis uždengs tave, – po Jo sparnais rasi prieglaudą. Jo ištikimybė – dengiantis skydas.“ (Psalmė 91, 4)

Brangieji, naudokimės Dievo dovanomis – valgykime augalinį maistą ir būkime sveikesni 🧡.

„Tu želdai žolę galvijams, ir augalus žmonių reikalams, kad jie augintųsi maisto iš žemės.“ (Psalmė 104, 14)

Šaltinis: Aleksej Chacinskij knyga „Sveikatos ir ilgaamžiškumo paslaptys”

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM