12 paskaitos „Genetinis faktorius” – APIBENDRINIMAS

Kiek įtakos mūsų sveikatai turi genetika, ir ko nepaveldėjom?

▫Visų ląstelių darbą reguliuoja genai. Genai – tai programa ląstelės viduje, leidžianti jai dirbti.

▫Kas yra genai? Tai DNR molekulės atkarpos, kuriose užrašyta informacija apie konkretų baltymą.

DNR molekulė sudaryta iš nukleotidų, kitaip sakant iš “raidžių”. Jų yra 4: adeninas, timinas, guaninas ir citozinas. Kai sudedame 3 “raides” (t.y. nukleotidus) kartu, gaunasi “žodis” – amino rūgštis (baltymo dalis). Įvairiai išdėstytos “raidės” – įvairios aminorūgštys. Iš tokių “žodžių” sudaryta “pastraipa” pasakoja, kaip sudarytas kažkoks baltymas. Didžiulis tokios informacijos “tomas” apie skirtingus baltymus – tai labai ilgas DNR siūlas. Jis toks ilgas, kad galėtume apjuosti juo Žemės rutulį, bet tuo pačiu taip kompaktiškai supakuotas, kad telpa chromosomoje. Kiekvienoje ląstelėje tokių “tomų” yra 22 poros somatinių ir 1 pora lytinių, viso 46 chromosomos. Kiekvienoje ląstelėje – 46 tomų enciklopedija!

▫Ląstelėje yra specialus mechanizmas, vadinamas ribosoma, kuri perskaito šią informaciją ir kuria baltymo grandinę. Čia pastoviai kopijuojama genetinė informacija ir viskas vyksta be klaidų. Jeigu bus padaryta bent viena klaida, bus neteisinga amino rūgštis – neteisingas baltymas, kuris negalės dirbti. Atsiras liga.

Kiekvienoje ląstelėje yra pilnas genų rinkinys, bet ne kiekvienoje ląstelėje dirba visi genai. Pavyzdžiui, kepenų ląstelėje dirbs tik kepenų genai ir t.t.

▫Mokslininkai išsiaiškino, kad genų problemos susijusios su visomis ligomis, kuriomis sergame. Jie sudaro genų žemėlapius. Pvz., trečioje chromosomoje yra genas, atsakingas už plaučių vėžį. Kai žmogus rūko, šis genas nustoja normaliai dirbti ir žmogus suserga plaučių vėžiu. Ir t.t. Taip pat yra genai, turintys įtakos osteochondrozės išsivystymui.

▫Mokslininkai išėmę iš ląstelės branduolio chromosomas padėjo po mikroskopu ir padarė termonuotrauką. Pasirodo chromosomos išskiria energiją, elektomagnetinį spinduliavimą. Kiekvienoje chromosomoje tuo pačiu metu dirba skirtingos dalys. Mokslininkai aptiko, kad DNR vibruoja labai dideliu dažniu, nuo 50 iki 78 GHz. Dėl pastovaus vibravimo ji svyruoja, ir todėl labai jautri išoriniam poveikiui.

▫Mūsų DNR labai jautri bet kokio tipo energijai, ypač tai elektromagnetinio spektro daliai, kurią vadiname radiacija. Šis spinduliavimas jas labai stipriai pažeidžia.

Yra dar viena energijos rūšis, kuriai gyvų organizmų DNR ypatingai jautri. Tai nepaprasta energija, neklasifikuojama fizikos srityje, tačiau ji reali – tai meilės energija.

Kas atsitiks, jeigu pabučiuosiu knygą? Nieko. O jeigu pabučiuosiu savo žmoną? Ooo, ji iš karto nusišypsos. Kodėl? Nes pajuto meilę! Kai pajuntame meilę, aktyvuojasi labai daug mūsų genų. Tai kaip gitaros stygų vibracija. Kai gitara groja geras muzikantas, skamba graži muzika. Taip ir su DNR. Kai genai vienas po kito įsijungia-išsijungia, skamba muzika, kurianti mūsų organizmo darbą. Kai ji graži, harmoninga, visos organizmo reakcijos vyksta teisingai, žmogus sveikas, tai sveikatos muzika.

▫Vienas ir tas pats dalykas gali daryti genams visiškai priešingą poveikį. Mūsų organizme viskas susiję su signalais ir prasmėmis. Genai reaguoja į tai, kokią prasmę šis įvykis turi jums. Pavyzdžiui, jei susilaužius ranką, ją sugipsuoja, ir ja nesinaudojame, ranka suplonėja, raumenys kažkur pradingsta. Kodėl? Todėl, kad jais nesinaudojome. Kai kažkuo nesinaudojame, organizmas tai ima ardyti, nes mums to nereikia. Arba kai nesinaudojame savo kaulais, neišgydysime osteoporozės. Kai neapkrauname kaulus, genai neįsijungia, kalcis nepatenka iš kraujo į kaulą, nesikaupia ten. Turi būti prasmė, nes genai reaguoja į prasmę.

▫Smegenų ląstelėse yra DNR dalis, kuri atsakinga už džiaugsmo ir laimės hormonų, endorfino ir serotonino gamybą. Abu jie svarbūs žmogaus sveikatai. Endorfinas – galingas antistresinis hormonas. Jis atsakingas už regeneracijos procesus mūsų organizme. Kai gauname pozityvią informaciją, mūsų smegenyse aktyvuojamas šis genas, ir pradeda gaminti endorfiną. Mes patiriame džiaugsmą. Dievas taip padarė, kad viskas, kas mums naudinga, turi meilės prasmę, aktyvuoja šį geną. Mūsų sveikata, savijauta priklauso ne tik nuo to ką valgome, ar ką darome, labai svarbi mus supanti aplinka. Žmogus, kuris sugeba pastebėti grožį, patiria džiaugsmą.

☝🏻Sveikata – tai ne tik ką valgyt, ir ko nevalgyt, arba kiek minučių per dieną vaikščioti, tai daug platesnė sąvoka, kad mūsų genai dirbtų gerai.

▫Pavyzdžiui, kai skaitydami Dievo Žodį, mąstydami apie Kristaus auką, suvokiame ir pajaučiame, kad Jis myli mus ir nori išgelbėti, tuo momentu kažkas įvyksta! Mūsų smegenyse įsijungia genai, kurie atsakingi už išgijimą. Kiekvieną dieną pas mus atsiranda vėžinės ląstelės. Bet vėžiu mes nesusergame, nes imuninė sistema puikiai susidoroja su jomis. Daugiau žmonių miršta ne nuo vėžio, bet iš baimės, kad vėžiu susirgo.

☝🏻Melas, pyktis, bjaurumas – visa tai griauna mus, pažeidžia genus ir šie nebedirba.

☝🏻Daugeliu atvejų mūsų sveikata susijusi su mūsų gyvenimo būdu, mąstymu. Su tuo, kas vyksta mūsų galvoje.

▫Pavyzdžiui: dvi mergaitės iš vienos kiaušialąstės (identiškos) dvynės. Tai reiškia, kad jų DNR 100% vienoda. Bet jos skirtingos: viena laiminga, sveika, o kita serga depresija, nelaiminga. Kažkada vaikystėje antroji stipriai supyko ant savo mamos ir nesugebėjo atleisti. Dažnai sakome: “Paveldėjau blogus genus”. Šių mergaičių genai vienodi. Bet vienos mergaitės sveikata gera, o kitai depresija, ir jokios tabletės nepadeda. Kokią didelę reikšmę turi tai, kuo tikim, kaip mąstom.

‼️ PRISIMINKITE – genai reaguoja į prasmę. Negalite genus priversti dirbti. Tik savo gyvenimo būdu galite daryti įtaką genų darbui. Jeigu gyvenimas kupinas prasmės, jame yra tikras džiaugsmas, tai suteikia mūsų genams prasmę dirbti. Supratus tai, gyvenimas gali pasikeisti!

▫Mokslininkai atrado stulbinantį dalyką – DNR viduje, yra jungiklis, kuris įjungia ir išjungia genus. Jie net aptiko, kad ten yra kažkas, kas tą jungiklį įjungia ir išjungia. Atsirado nauja kryptis genetikoje. Mokslininkai suprato, svarbu ne tik tai, ar jūsų “fortepijonas” suderintas, bet svarbiau tai, kad teisingas muzikantas sėdėtų ir tinkamai spaudytų teisingus klavišus. Mūsų organizme yra apie 23 tūkstančiai genų. Mūsų genų „fortepijonas“ turi 23 tūkstančius klavišų! Ir kažkas visą laiką juos maigo: įjungia – išjungia. Pagalvokite, kas tai daro? Biblija aiškiai sako, kad gyvenimas tai ne kažkas savaime egzistuojantis. Jeigu yra gyvenimas, yra gyvybinė energija, ji aktyvuoja mūsų genus, tai reiškia, kad kažkas ją siunčia; ir kaip Biblija sako, tai Dievas. „Tu esi gyvenimo šaltinis” (Psalmių 36:10).

▫Dievas mus taip suprojektavo, kad mūsų genai gerai gali dirbti tik šiose sąlygose: kai sveikai maitinamės, judame, naudojamės švariu vandeniu, saulės šviesa, grynu oru, poilsiu; kai visa tai teisingai subalansuota, teisingomis proporcijomis, nėra jokių nuodų, kai yra tikėjimas ir pasitikėjimas gyvenime, kai yra džiaugsmas, meilė, kai yra Dievas. Tada mūsų genai veikia. Štai – gyvenimo programa. Tai sąlygos, kada Dievas gali groti mūsų genų klaviatūra.

💞Kiekvienas žmogus šiandien lemia savo likimą. Daugelis kenčia dėl blogų įpročių pasekmių. Labai svarbu, kad šiuos teisingus dalykus pamiltume. Kad ne per prievartą tai darytume, bet suprastume, kaip tai svarbu!

‼️ Tepadeda jums Dievas įgyvendinti šį nuostabų planą, kurį Jis siūlo. Ir tuomet suprasite, kad Jis turi galią vadovauti jūsų genams. Suprasite, kokią galią Dievas turi jūsų išgydymui.

🧡 Būkite sveiki!

(Lektorius, gydytojas chirurgas, sveikos gyvensenos specialistas Aleksej Jagello linki jums geros sveikatos, naudokitės gauta informacija savo labui 🙂.

Pilną vaizdinę informaciją rasite video paskaitoje 👉🏻 ČIA.

Kitos paskaitos iš serijos Sveikas STUBURAS:

11 paskaitą „Osteoporozei NE” rasite 👉🏻 ČIA.

10 paskaitą „Jūsų arterijų išvalymas – 2 dalis ” rasite 👉🏻 ČIA.

9 paskaitą „Jūsų arterijų išvalymas – 1 dalis“ rasite 👉🏻 ČIA.

8 paskaitą „Mirtis su saldžiu prieskoniu“ rasite 👉🏻 ČIA.

7 paskaitą „Gaisras kraujagyslėse“ rasite 👉🏻 ČIA

6 paskaitą „Kaip gi gyvybės šaltinis“ rasite 👉🏻 ČIA

5 paskaitą „Stuburo atstatymo programa“ rasite👉🏻  ČIA

4 paskaitą „Surakino nugarą“ rasite 👉🏻 ČIA.

3 paskaitą „Kam žmogui raumenys“ rasite 👉🏻 ČIA.

2 paskaitą „Karališka laikysena“ rasite 👉🏻 ČIA.

1 paskaitą „Gyvybės ašis – stuburo sandara“ rasite 👉🏻 ČIA.

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM