Tęsinys – 4 paskaitos „Surakino nugarą” – APIBENDRINIMAS – 2 dalis

🔸Kai slankstelyje atsiranda nereikalingi judesiai ir grėsmė pakenkti nervinį audinį, arba, sąnarius, organizmas imasi priemonių, kad apsaugotų mus. Jis gali sutraukti raumenis ir užfiksuoti du slankstelius, kad jie nejudėtų vienas kito atžvilgiu. Atsiranda “surišimai”. Jeigu įvyksta raumenų spazmas, įprastai atsiranda patinimas ir skausmas. Skausmas įspėja, kad yra problema ir ją reikia spręsti. Kai pradeda skaudėti nugarą, mes dažniausiai ieškome būdų, kaip panaikinti visus nemalonius pojūčius. Mes kovojate su skausmu. Bet turime suprasti, kad skausmas ne mūsų priešas. Skausmas yra draugas, jis “sako”: spręsk problemos priežastis.


🔸Normaliai didžioji dalis ašinio krūvio tenka priekinei tarpslankstelinių diskų daliai: slankstelių kūnams ir tarpslanksteliniams diskams. Jie taip sudaryti, kad gali pakelti didžiulį krūvį. Ir tik nedidelė dalis krūvio tenka užpakaliniam kompleksui: ataugoms, raiščiams ir sąnariams, jie neskirti patirti didelį krūvį. Bet kai pakenkiami tarpslanksteliniai diskai, dalis krūvio sunkia našta gulasi ir čia. Ir tada šie sąnariai pradeda irti, prasideda įprasta sąnario artrozė, tokia kaip mūsų klubuose, kelių sąnariuose. Tik vystosi ji čia, šiuose mažuose sąnarėliuose.


🔸Kaip jau minėjome, kad neįvyktų neteisingas žalojantis judesys, organizmui imasi priemonių, kad ribotų judesį. Atsiranda raumenų spazmas ir skausmas, funkcinės blokados sąnariuose. Jei žmogus eina pas manualinį terapeutą, šis „įstumia“ atgal “išlindusias” išvaržas. Tačiau iš tikro jis ne išvaržas įstumia, bet tiesiog nuima tuos surakinimus. Tas būdingas trakštelėjimas, kuris girdimas, kai atliekami šie triukai, atsiranda nuimant tuos sukabinimus. Turime žinoti, kad tai nėra tokia jau nekalta procedūra, jeigu mes reguliariai ja naudositės, tai sugadinsime savo raiščių sistemą. Ji tiesiog nebelaikys, nebesaugos mūsų sąnarių.


🔸Šie raumenų surakinimai gali salygoti raumenų spazmus ir užspausti tam tikrus nervus. Užspausti nervai gali duoti įvairų klinikinį vaizdą:


👉🏻Viršutinėje kaklo dalyje arba tarp kaukolės ir viršutinės stuburo kaklo dalies, duos įvairius nemalonius simptomus galvos srityje: pradedant galvos skausmais ir baigiant Menjero liga.

👉🏻Jei kaklo srityje truputį žemiau, tada gali vystytis taip vadinamas „įšaldyto peties“ sindromas arba pečių-mentės periartritas.

👉🏻Jeigu krūtinės ląstoje, gali imituoti įvairius susirgimus: išeminę širdies ligą ar gastritą, skrandžio opą, kažkokią žarnyno patologiją.


🔸Turint problemų su stuburu, pavojinga nieko nedaryti. Bet daryti reikia teisingai. Kokios gali būti pavojingos pesekmės:


👉🏻Sumažėjus tarpslanksteliniam diskui, slankstelių kūnai deformuojasi, atsiranda spygliukai, vadinami osteofitais (patologinės kaulų ataugos). Tie spygliukai judant „badosi“. Kiekvienas judesys žmogui skausmingas.


👉🏻Jeigu išsivystys stuburo kanalo stenozė (susiaurėjimas), bus spaudžiami stuburo smegenys. Tai skausminga ir net gali būti žalinga: dalis ar viskas, kas bus žemiau šio lygio, “atsijungs”, nebedirbs.


👉🏻Pats blogiausias scenarijus – jei tarpslankstelinis diskas galutinai sumažės, išseks, organizmui teks šiuos slankstelius tiesiog suauginti ir sudaryti nejudrią jungtį tarp jų (tarpslankstelinis nejudrumas). Tada žmogui padėti jau nebeįmanoma, tokioje būsenoje jis liks visam gyvenimui.


✅ Bet yra gera naujiena! Dievas numatė tarpslankstelinių diskų atstatymo programą. Ir jūsų sąnarių kremzlių atstatymo programą. Ši programa yra užrašyta genuose, ji egzistuoja ir tai įmanoma.


Ką dėl to reikia daryti, kalbėsime kitą kartą, tyrinėsime temą „Stuburo atstatymo programa“.

(Gydytojas chirurgas sveikos gyvensenos specialistas Aleksej Jagello)

Noriu palinkėti jums geros sveikatos. Naudokitės gauta informacija savo labui 🙂.

Paskaitos apibendrinimo 1 dalį rasite ČIA.

Video paskaitą „4. Surakino nugarą“ (Sveikas STUBURAS) rasite ČIA.

Trečiąją paskaitą „Kam žmogui raumenys“ (iš serijos Sveikas STUBURAS) rasite ČIA.

Antrąją paskaitą „Karališka laikysena“ (iš serijos Sveikas STUBURAS) rasite ČIA.

Pirmąją paskaitą „Gyvybės ašis – stuburo sandara” (iš serijos Sveikas STUBURAS) rasite ČIA.

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM