E.G.Vait – sveikos gyvensenos propaguotoja 19 – ame amžiuje

Rašydami apie sveiką gyvenimo būdą, kartais cituojame, vienos iš jo pradininkių 19 – E.G.Vait, 1875ame amžiuje, Elenos G. Vait knygas ir straipsnius. Nemažai žmonių ją pažįsta iš knygų apie Jėzų ir Jo tarnavimą, tokių kaip
„Kelias pas Kristų“,
„Su meile iš dangaus“,
„Patriarchai ir pranašai“,
„Didžioji kova“ ir kitos.

Tačiau lietuvių kalba dar nėra išleistos jos knygos apie sveiką gyvenseną, tokios kaip
„Gydymo tarnavimas“,
„Šeima ir sveikata“,
„Krikščioniškas susivaldymas ir biblijinė higiena“ ir kitos.

Dar 19 – ame amžiuje ji rašė apie dalykus, kurie medicinos mokslo buvo atrasti tik 20 – to amžiaus antroje pusėje. Liko daugybė liudijimų žmonių, gydytojų, kurie buvo liudininkai atvejų, kai tikinčiųjų susirinkimuose Elenai Vait buvo duodami regėjimai ir pranašystės. Savo knygose ji dažnai vartoja išsireiškimus „…man buvo parodyta…“, „…angelas man pasakė…“ ir panašių. Ji gavo ne šiaip vieną kitą tiesą apie sveiką gyvenimo būdą, bet vientisą, harmoningą koncepciją, apimančią visus žmogaus sveikatos klausimus.

Pavyzdžiui dar 1864 metais E.G.Vait rašė apie tabako žalą. Tai buvo jai duoto regėjimo aprašymas, kur tabakas vadinamas bjauria piktžole, pavojinga žmogaus sveikatai, ypač tuo, kad jos poveikis nepastebimas iškart. Tai lėtai veikiantys nuodai. Gal kam nors pasirodys, kad čia nieko naujo. Bet neužmirškit, kad tai buvo parašyta tada, kai gydytojai rekomendavo rūkymą, kaip vaistus nuo kvėpavimo takų ligų, vaistą nuo tuberkuliozės.

Perspėdama paskutinės kartos žmones, ji rašė, kad dėl vis labiau plintančių ligų gyvūnų pasaulyje ir jų persidavimo nuo gyvulių žmonėms, bus pavojinga vartoti gyvulinės kilmės produktus. Ji daug rašė apie riebaus maisto, cukraus, ir kitų rafinuotų produktų žalą. Ji ragino jau nuo mažens mokinti vaikus susivaldymo, ugdyti juose sveikus įpročius. Tai buvo ištisas mokymas apie gyvenimą pagal Dievo duotus principus. Šiandien pasaulyje yra nemažai šio mokymo pasekėjų. Ypač jų daug JAV, Kalifornijos valstijoje, Loma Lindos mieste, kur E.Vait iniciatyva buvo įkurta sanatorija. Šiandien ši vieta pasaulyje gerai žinoma  ne tik todėl, kad čia įkurta sanatorija tapo garsiu visame pasaulyje universitetu, bet ir todėl, kad čia gyvena daugiausiai ilgaamžių žmonių, gyvenančių daugiau kaip 100 metų. Jie aktyvūs iki pat mirties, tarnaujantys savo artimui.

Šiandien dauguma E.Vait aprašytų sveikos gyvensenos principų jau patvirtinti medicinos mokslo. Tačiau ir šiandien jie naudingi, kad galėtumėm „atskirti pelus nuo grūdų“. Gerai žinom, kad ir mokslo pasaulyje pasitaiko nesusipratimų ir klaidų.

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

2 atsakymai į “E.G.Vait – sveikos gyvensenos propaguotoja 19 – ame amžiuje”

  1. Atgalinis pranešimas: E. Vait Liudijimas
  2. Atgalinis pranešimas: DIEVO ŠLOVEI

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM