KAVA – populiariausias narkotikas

Milijonai žmonių net neįtaria, kad jie narkomanai. Su malonumu jie kasdien vartoja narkotikus, kurie žeidžia jų smegenis. Daugelis šio narkotiko mėgėjų net neįtaria, kad jis skatina širdies kraujagyslių susirgimus, vėžį, diabetą. „Koks tai narkotikas?“ – paklausite jūs. Galbūt kai kas nustebs, išgirdęs atsakymą. Kofeinas. Jo yra ne tiktai kai kuriuose vaistuose, bet ir daugelyje populiarių maisto produktų.

Kas yra kofeinas? Ne visi žino, kad kofeinas artimas kokaino ir nikotino giminaitis. Be to ši cheminė medžiaga priklauso narkotikų grupei amfetamino pagrindu. Dažnai mes net neįtariam, kad užtenka 2 – 3 puodelių kavos per dieną, kad pakeisti juos išgėrusio žmogaus elgesį.

Kofeino poveikio pasekmės mūsų smegenims ir nervų sistemai yra daug blogesnės nei galime įsivaizduoti. Daugiausiai žinomas kofeino poveikio rezultatas – nemiga. Kofeinas neleis jums užmigti. Ir netgi jeigu jūs miegojote kiek priklauso, išgėrę kelis puodelius kavos, neapsirikite – jūsų miego kokybė bus labai prasta. Tie, kas vartoja kofeiną, patiria pačius įvairiausius neigiamus jausmus (agresyvumą, nuovargį, nusivylimą) daug stipriau nei tie, kurie jo nevartoja.

Įdomų tyrimą atliko dr. Mervynas Hardingas (Mervyn G. Hardinge) Loma Lindos universiteto Visuomenės sveikatos mokykloje. Dr.Hardingas tyrinėjo dvi vorų rūšis. Jis pastebėjo, kad vienos rūšies vorai daro gražius, simetriškus, didelius voratinklius, ir panaudojo šią rūšį savo bandymams. Labai sumaniai mokslininkas sugebėjo išmatuoti be galo mažą kofeino dozę, kurią labai plona adata įleisdavo į voro kūną. Kiekvienam vorui būvo duodama dozė, tolygi dviem puodeliams kavos suaugusiam žmogui. Po to buvo tyrinėjami tų vorų tinklai. Voratinkliai buvo visiškai iškraipyti. Jie buvo maži, turėjo nedaug gijų ir atrodė groteskiškai. Prieš kofeino dozę voratinkliai turėdavo po 30-35 apskritus šilkinio siūlo žiedus. Net 48 valandas po vienos kofeino dozės padaryti voratinkliai vis dar buvo iškraipyti ir turėjo tik po 12-13 žiedų. Tinklai tebebuvo iškraipyti ir po 72 valandų. Jie tapo normalūs tik po 96 valandų!
Toks pat kofeino poveikio procesas vyksta ir su mumis. Mes tiesiog nustojam adekvačiai priimti realybę ir normaliai atlikti kasdieninius savo įsipareigojimus. Kartais mes net nesusimąstom, kodėl kenčia mūsų šeima ir darbas. O priežastis tame, kad mes, kaip tie vorai pripumpuoti kofeino, deformuojam visus žmogiškų santykių veiklos, minčių ir jausmų voratinklius.

Poveikis sveikatai

• Turite žinoti, kad ir mūsų fizinei sveikatai kofeinas daro labai negatyvų poveikį. Pirmiausiai jis priverčia skrandį gaminti daugiau rūgšties, todėl žmonės, vartojantys kofeino turinčius produktus, dažnai kenčia nuo refliukso.

• Kofeinas labai pakenkia skrandžio sfinkteriui (įskrandžio raumeniniam raukui), kuris rūpinasi, kad maistas į skrandį patektų tolygiai. Kavos poveikis sutrikdo jo funkciją. Žmonėms, kurie vartoja daug kavos, gręsia skrandžio opa.

• Dauguma net neįtaria, kad kofeinas didina širdies ligų riziką. Jis didina kraujospūdį, tuo pačiu sukeldamas infarkto ir insulto riziką. Prisiminkite, kad 5 puodeliai kavos per dieną 300 % padidina širdies kraujagyslių ligų riziką. Todėl verta rimtai susimąstyti apie atrodo tokio nekalto malonumo pasekmes.

• Vos 1 puodelis kavos per dieną padidina inkstų ir plaučių ligų riziką. Labai dažnai kofeinas stimuliuoja vėžinių ląstelių vystymąsį ir augimą.

• Ypač nėščios ir maitinančios moterys turėtų susimąstyti, ar verta vartoti kofeino turinčius gėrimus. Kodėl?

Daugybė tyrimų patvirtino faktą, kad nėščios meterys, kurios išgeria 3 – 4 puodelius kavos ar arbatos per dieną, dvigubai padidina riziką neišnešioti kūdikį. Dar iki kūdikio gimimo moteris, vartojanti kofeiną, gali labai jam pakenkti. Gydytojai konstatuoja, kad pas nėščias moteris, kurios vartoja produktus, turinčius kofeino, vaisiaus svoris mažesnis, pastebimi įvairūs vystymosi sutrikimai, lėtas embriono augimas.
Maitinančios motinos, kurios geria kavą, taip pat sukelia savo mažyliams pavojų. Yra žinoma, kad kofeino kiekis, petekęs su motinos pienu į vaiko kraujo apytakos sistemą, pasilieka tenai nepakitęs iki 80 val., nors motinos kraujyje jis išlieka tik 5 – 6 valandas.
Mokslo pasaulyje yra visuotinai pripažįstamas faktas, kad kofeinas yra narkotikas ir reguliarus jo vartojimas netgi mažais kiekiais sukelia rimtą priklausomybę. Atsisakyti kavos, arbatos ir kitų kofeino turinčių gėrimų – išmintingas sprendimas, tačiau daugeliui ne taip lengvai įgyvendinamas.

Kaip atsisakyti kofeino?

Jeigu jūs apsisprendėte nutraukti kofeino turinčių produktų vartojimą, prisiminkite!

1. Po 12 – 24 val. po to, kai nutraukiate kofeino vartojimą, gali atsirasti abstinencijos sindromas. Jis pasireiškia galvos skausmu, nuovargiu, apatija, nerimu, irzlumu.

2. Neleiskite, kad šie pirminiai simptomai išgąsdintų jus, nes dauguma iš jų išnyks per pirmas 36 val. ir galutinai išnyks po savaitės.

3. Pradėkite kiekvieną dieną nuo kontrastinio dušo. Po to apsitrinkite sausu rankšluosčiu. Pavalgykite sočius pusryčius, kad turėtumėte pakankamai jėgų dienos pradžiai. Meskite rūkyti. Dienos bėgyje gerkite daug vandens. Vanduo padės pašalinti kofeiną iš jūsų organizmo. Pasistenkite nuolat vartoti įvairių naudingų vaistažolių arbatas tuo laiku, kai įprastai gerdavote kavą. Mankštinkitės.

4. O svarbiausia, prisiminkite, kad jūs šioje kovoje nesate vienišas. Visą neaprėpiamą visatą ir jūsų organizmą valdo mylintis ir jus suprantantis Dievas. Pasitikėkite Dieviška jėga. Prisiminkite apie tai, kad Dievas taip pat nori, kad jūs būtumėte laisvi nuo bet kokios priklausomybės. Jis pasiruošęs suteikti jums pergalę prieš bet kokį blogą įprotį. Jis pažadėjo: „Štai aš – VIEŠPATS, visos žmonijos Dievas! Argi yra man kas neįmanoma?” (Jeremijo 32 : 27) Apsisprendę šiandien nevartoti bet kokių kofeino turinčių produktų, niekada dėl to nesigailėsite. Biblija visus mus kviečia rūpintis savo organizmu. Juk tai nuostabus Dievo kūrinys. Todėl „Ar valgote, ar geriate, ar šiaip ką darote, visa darykite Dievo garbei.“ (I Korintiečiams 10 : 31)

Šaltinis: Laikraštis „Vaši kliuči k zdorovju“ 2010 04

Daugiau apie kavą galite skaityti Vernono V. Fosterio knygoje „Naujo gyvenimo pradžia“.

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM