Nutukimas be viršsvorio

XXI amžius dar tik prasidėjo, o Pasaulinė Sveikatos Organizacija jau dabar viešai praneša, kad šio amžiaus žudikas Nr. 1 yra nutukimas. Daugelį jaudina viršsvorio problema, tačiau nedaugelis žino, kad ne mažiau pavojingas yra nutukimas, neturint viršsvorio, arba taip vadinamas metabolizmo sindromas. Jo pagrindinis pavojus tame, kad žmonės net neįtaria, kad yra nutukę.
Įdomiausia, kad šis nutukimo tipas gali būti ir pas lieknus žmones. Didelei Didžiosios Britanijos Imperatoriškojo koledžo tyrinėtojų nuostabai, šis nutukimas buvo aptiktas netgi pas manekenes. Šio tyrimo metu buvo ištirta 800 žmonių magnetinio rezonanso tomografijos pagalba. Pasirodė, kad 45% moterų ir 60% vyrų turi „metabolizmo sindromą“. Sudarant individualias riebalų „nuotraukas“, kiekvienam tyrimo dalyviui mokslininkai nustatė, kad pagrindinis metabolinio nutukimo faktorius buvo riebalų pasiskirstymas organizme. Daug lieknų žmonių su normaliu kūno masės indeksu turėjo visceralinių riebalų perteklių aplink vidaus organus.
Ypatingai daug šių riebalų kaupiasi pilvo srityje. Lyginant su riebalais kaupiamais ant klubų ir kojų, visceralinių riebalų kaupimas didina įvairių komplikacijų ir visų sistemų susirgimo riziką.

Kokias ligas sukelia matabolinis nutukimas?
Pastebėta, kad visceralinis nutukimas ir antrojo tipo diabetas tarpusavyje yra labai susiję. Būtent nutukimas yra pagrindinė organizmo atsparumo insulinui (gliukozė esanti kraujyje nereaguoja į insulino hormoną) priežastis. Reaguodamas į tai organizmas, o tiksliau, kasos liauka padidina insulino gamybą. Padidėjęs insulino kiekis (hiperinsulinemija) savo ruožtu sutrikdo kitus biocheminius organizmo procesus: didėja arterinis kraujospūdis, sutrinka riebalų sudėtis kraujyje. Todėl padidėja diabeto, širdies kraujagyslių susirgimų ir hipertonijos rizika. Kaip sužinoti, ar turime metabolinį nutukimą?
Pasinaudoti magnetinio rezonanso tomografija tam, kad sužinoti visceralinių ir poodinių riebalų išsidėstymą ir kiekius mūsų organizme, yra pakankamai brangu. Yra daug paprastesnis būdas. Išsimatuokite savo liemens ir klubų apimtis. Padalinkite liemens apimtį iš klubų apimties. Gautas rezultatas vyrams neturėtų būti didesnis nei 1, o moterims nedidesnis nei 0,8.

Kaip kovoti su metaboliniu nutukimu?
Tyrimas parodė, kad žmonės, turintys visceralinių riebalų perteklių dažniausiai kontroliuoja savo svorį dietų pagalba, tuo tarpu, kai neturintys šios problemos teikia pirmenybę reguliariam fiziniam aktyvumui.
Mokslininkų nuomone, viršsvorį turintys žmonės, jeigu jie sportuoja, daug juda, gali būti daug sveikesni, nei liekni, tačiau mažai fiziškai aktyvūs. Gali būti, kad sumo imtynininkai, pasižymintys didžiuliu viršsvoriu, turi geresnį medžiagų apykaitos rodiklį, nei kai kurie iš liesų, nejudrių žiūrovų, kurie stebi juos sėdėdami tribūnose, nes šių sportininkų riebalai didžiąja dalimi kaupiasi po oda, o ne aplink gyvybiškai svarbius organus ir raumenis. (Žinoma, višsvoris bet kokiu atveju turės vienokių ar kitokių neigiamų pasekmių – leidėjų pastaba.) Reguliarus fizinis aktyvumas padeda pašalinti vidinį nutukimą net, jeigu svarstyklių rodyklė stovi vietoje. Tam, kad susidoroti su metabolinio nutukimo problema, geriausia taikyti visas sveiko gyvenimo būdo taisykles: sveika ir reguliari mityba, fizinis aktyvumas ir t.t.

Šaltinis: A.Borisov, Laikraštis „Vaši kliuči k zdorovju“ Nr.6, 2007

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM