“Gaivinantys” gėrimai, kurie negaivina  

👉🏻 Ar mėgstate kavą, o gal saldžius gazuotus gėrimus? Asmeniškai aš, kavą ir įvairius saldžius gėrimus su burbuliukais, seniau mėgau. Kad jų atsisakyčiau, teko pasitelkti proto “balsą”. Kodėl atsisakyti jų verta?

Tiesa, saldūs gazuoti gėrimai labai populiarūs daugelyje šalių. Tačiau dauguma jų nėra tokie nekalti, kaip atrodo.

🥤 Nemaža jų dalis turi kofeino. Tyrimai rodo, kad kofeinas neleidžia vandeniui patekti į ląsteles. Todėl organizmas, nepaisant didelio kiekio šių gėrimų vartojimo, pradeda kentėti nuo dehidratacijos. Be to, kofeinas turi stiprų diuretinį poveikį. Todėl organizmas, kenčiantis nuo dehidratacijos, netenka ir ląstelėse esančio vandens. Konektikuto (JAV) Osteoporozės universiteto direktorius Dr. Lawrence Raisz taip pat teigia, kad padidėjęs kaulų trapumas susijęs su kofeinu, vartojamu įvairių gėrimų pavidalu.

🥤 Kita problema – ortofosforo rūgštis, kuri dedama į gėrimus kaip konservantas. Šią rūgštį organizmas bando neutralizuoti pasitelkdamas iš kaulų išskiriamą kalcį, o jei jo su maistu gaunama nepakankamai, tai gali sukelti osteoporozę.

🥤 Viename tyrime dalyvavo daugiau nei 2500 žmonių, kurių vidutinis amžius buvo 60 metų. Tyrimo rezultatai parodė, kad moterų, vartojančių gazuotus gėrimus, šlaunikaulio kaulų tankis, nepriklausomai nuo amžiaus, menopauzės, kalcio ir vitamino D suvartojimo, buvo sumažėjęs. Geriant saldų gazuotą vandenį, didėja nutukimo, diabeto, širdies ir kraujagyslių sistemos ligų tikimybė, didėja peršalimo ir avitaminozės rizika. Saldūs gėrimai gali prisidėti prie dantų ėduonies. Dėl to kaltas ne tik cukrus ir saldikliai, bet ir anglies dioksidas bei rūgštis, kurių yra beveik kiekviename gėrime. Tyrimai su nėščiomis moterimis rodo didelę persileidimo riziką dažnai vartojant saldžius gazuotus gėrimus.

(Tęsinys rytoj)

Šaltinis: Aleksej Chacinskij „Sveikatos ir ilgaamžiškumo paslaptys”

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM