Cikorija – natūralus žarnyno valytojas

✔️Cikorija – taip liaudyje dažnai vadinama paprastoji trūkažolė.

Pirmasis cikorijos, kaip vieno iš pagrindinių maisto produktų, paminėjimas susijęs su senovės Egiptu. Labai populiari cikorija buvo Romos imperijoje kaip pašaras, salotos ir vaistinis augalas. Viduramžių rankraščiuose randame daug šakninės cikorijos – vertingos ir naudingos kultūros – auginimo aprašymų. Europoje nuo XVI amžiaus cikorijos šaknys buvo skrudinamos ir naudojamos bealkoholinių gėrimų, kavos pakaitalų ir vaistų gamyboje.

👉🏻Vaistinę vertę turi gerai išsivysčiusios cikorijos augalo šaknys, kurios renkamos rudenį. Iškastos šaknys nuplaunamos vandeniu, supjaustomos griežinėliais ir džiovinamos gerai vėdinamoje patalpoje, pavėsyje ar džiovykloje 50–55°C temperatūroje. Skrudintos ir maltos šaknys – kavos pakaitalas. Jam pagaminti džiovintos trūkažolės šaknys pakepinamos, kol paruduos ir pradės jaustis saldus kvapas. Pakepintos šaknys sumalamos ir plikoma “kava”. Ši “kava” labai kvapni, gan karti ir tiršta – puikiai tinka ne tik gėrimui, bet ir pyragams, kremams, ledams pagardinti. Ir joje nėra kofeino, galite vaišinti net ir vaikus.

👉🏻Vertingiausia medžiaga, dėl kurios auginamos cikorijos, yra inulinas. Šaknyse yra iki 49% inulino angliavendenių, iki 3,6% baltymų, iki 0,3% riebalų, taip pat dervų, karčiųjų medžiagų, glikozido intibino. Inulinas priklauso angliavandenių tipo fruktanams. Jis palaiko naudingą storosios žarnos mikroflorą ir slopina blogąsias bakterijas. Inulinas, ištirpęs skrandyje, sudaro želatininę medžiagą, kuri gerina reikalingų medžiagų įsisavinimą, dalyvauja B grupės vitaminų sintezėje, padeda pašalinti iš storosios žarnos endogeninius toksinus ir kancerogenus.

👉🏻Paprastosios cikorijos nuoviras pasižymi sutraukiančiomis ir antimikrobinėmis savybėmis, vartojamas virškinimui gerinti ir apetitui žadinti, kaip raminanti, stiprinanti ir medžiagų apykaitą gerinanti priemonė; išoriškai nuo egzemos, auglių, žaizdų. Cikorijos žiedai stiprina širdies veiklą ir ramina nervų sistemą. Cikorijos gėrimai papildo inulino trūkumą organizme, jei jo trūksta dėl netinkamos mitybos.

👉🏻Reikėtų pažymėti, kad cikorija turi cukrų mažinantį poveikį, todėl yra naudinga sergant cukriniu diabetu. Ramina nervų sistemą, šalina nemigą, teigiamai veikia širdies veiklą ir gerina kraujo sudėtį, naudinga sergant hipertenzija ir kasos ligomis.

KONTRAINDIKACIJOS:

▫️Nevartoti alergiškiems graižažiedžių šeimos augalams, sergant lėtinėmis kepenų ligomis, esant skrandžio opoms, kai sumažėjęs rūgštingumas.

▫️Nevartoti, nepasitarus su gydytoju, nėštumo ir žindymo laikotarpiu, sergant tulžies pūslės akmenlige.

✅ Taigi, cikorija puikus pagalbininkas, skanus, natūralus produktas.

Paruošta pagal:

https://8doktorov.ru/tsikoriy-estestvennyiy-ochistitel-kish/

http://naturalus.sveikas.lt/…/vai…/trukazole_paprastoji/

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM