Ką reikia žinoti apie kvėpavimą

▪️Jei trūksta deguonies, organizmo ląstelės labai greitai išeina iš rikiuotės, ypač aukščiausi galvos smegenų centrai, atsakingi už mąstymą, valią, situacijos vertinimą, emocinę veiklą. Be deguonies žmogus miršta. Visi tai žino. Bet mums reikia žinoti ir kita: žmogus, kuriam deguonies trūksta tik iš dalies, yra “pusiau miręs“.


▪️Jei alpinistai kopia aukštai į kalnus be deguonies atsargų, jie tampa irzlūs, sutrinka judesių koordinacija, aptemsta sąmonė.


▪️Daugelis iš mūsų kvėpuodami nenaudoja visų savo plaučių. Kvėpuojame negiliai, naudojame tik viršutinę plaučių dalį. Kodėl nepabandžius tiesiog dabar pašalinti visą – iki paskutinio mililitro – orą iš tolimiausių plaučių vietų? Maksimaliai įkvėpkite ir pilnai pripildykite plaučius oro. Pakartokite gilius įkvėpimus ir iškvėpimus keletą kartų. Greičiausiai pajusite, kad truputėlį svaigsta galva, todėl, kad organizmas negali greitai prisitaikyti prie anglies dioksido pašalinimo. Tęskite gilų kvėpavimą. Darykite tai atkakliai, kol taisyklingas kvėpavimas taps nuolatiniu įpročiu. Taisyklingas kvėpavimas ramina nervus, žadina apetitą, gerina virškinimo procesą ir galiausiai skatina sveiką, jėgas atstatantį miegą.


▪️Plaučiams, kiek tai įmanoma, turėtų būti suteikta maksimali laisvė. Jų apimtis didėja, jeigu krūtinės ląsta nėra suvaržyta; ji mažėja, jei plaučiai suvaržyti ar suspausti. Pražūtingi šie padariniai dažnai tiems, kurie dėvi aptemptus drabužius ir daug laiko praleidžia sėdėdami, pasilenkę, susikūprinę savo darbo vietoje. Šioje padėtyje neįmanoma giliai kvėpuoti. Negilus kvėpavimas greitai tampa įpročiu ir plaučiai praranda gebėjimą pakankamai išsiplėsti. Taigi, sumažėja deguonies tiekimas į kraują. Atliekos, nuodingos medžiagos, kurios turėtų būti pašalintos iš plaučių iškvėpimo metu, užsilaiko, patekdamos į kraują ir užteršdamos jį. Tai atsiliepia ne tik plaučiams, bet ir skrandžiui, kepenims bei smegenims. Blogėja nuotaika, visas organizmas tampa vangus, neatsparus ligoms.


▪️Gyvenamąsias patalpas būtina gerai vėdinti. Daugelis žmonių išblyškę ir nusilpę būtent dėl to, kad tapo patalpų kaliniais. Jie vėl ir vėl kvėpuoja tuo pačiu oru, per daug prisotintu nuodingų medžiagų, kurias išmeta plaučiai ir išskiria odos poros, ir šios medžiagos vėl grąžinamos į kraują.


▪️Miegamieji turi būti kasdien vėdinami ir į juos turi patekti saulės šviesa. Miegoti reikia gerai išvėdintame kambaryje. Pageidautina, kad langas būtų praviras. Geriau naudoti šiltą antklodę nei atsisakyti gryno oro pranašumų. Šildymo laikotarpiu, kai oras tampa sausas, rekomenduojama patalpose naudoti oro drėkintuvus arba kabinti drėgnus rankšluosčius. Reikėtų vengti skersvėjų, tačiau patalpas būtina vėdinti.


✅ Oras – brangi dangaus dovana, kuria gali pasinaudoti visi. Jeigu jį įsileisite, jis laimins jus savo stiprinančia įtaka. Pratinkitės prie jo, ugdykite meilę jam, ir jis bus stipriausia raminamoji priemonė jūsų nervams. Oras turi nuolat cirkuliuoti, kad išliktų švarus. Švarus, grynas oras teigiamai veikia kraujotaką.


▫️Ore yra teigiamai ir neigiamai įkrautų dalelių. Užterštas oras paprastai turi teigiamų jonų. Toks oras būdingas greitkeliams, kuriuose intensyvus eismas; prastai vėdinamoms patalpoms su silpna ventiliacija.


▫️Oro, kuriame daug neigiamo krūvio jonų, gausu upių, ežerų, jūrų pakrantėse, prie krioklių, miške ir ore po perkūnijos.


▫️Kelis kartus per dieną reikia sustoti ir giliai pakvėpuoti. Toks kvėpavimas suteiks jums papildomo deguonies ir padės atsikratyti anglies dioksido.


▫️Dar vienas būdas pripildyti organizmą deguonimi – fiziniai pratimai. Jų metu išsiplečia kraujagyslės, pagreitėja deguonies turinčių eritrocitų cirkuliacija.


▫️Taip pat prisiminkite kambarinius augalus. Vienas augalas išvalys 10 kvadratinių metrų plotą, sugers nuodingas išskyras ir aprūpins orą deguonimi. Be to, gyvi augalai prisideda prie papildomų neigiamo krūvio jonų susidarymo ore.


▫️Ypač dabar, kai daugelis priversti nešioti kaukes, reikia tikslingai skirti laiko tinkamam kvėpavimui. Pavyzdžiui, išlipę iš viešojo transporto, nusiimkite kaukę ir kelis kartus giliai įkvėpkite. Pertraukų metu, būtinai išeikite į lauką arba į balkoną, kad pakvėpuotumėte pilna krūtine. Darbo vietoje atsidarykite langą. Gal būt jums bus įdomu sužinoti, kad net judrioje gatvėje oras kelis kartus švaresnis, nei nevėdinamoje patalpoje. Ir, žinoma, dažniau išvykite iš miesto – padarykite dovaną savo plaučiams ir visam organizmui. Kvėpuokite grynu oru pilna krūtine!


Paruošta pagal: https://sokrsokr.net/chto-nuzhno-znat-o-dyhanii/

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM