5 paskaitos „Stuburo atstatymo programa“ – APIBENDRINIMAS

Oksfordo mokslininkai išskyrė penkis pagrindinius faktorius, susijusius su osteochondrozės išsivystymu ir jos komplikacijomis:

1. Maistingųjų medžiagų ir deguonies patekimo į tarpslankstelinius diskus sutrikimas.

2. Mechaniniai krūviai.

3. Tirpūs ląstelių funkcijų reguliatoriai.

4. Genetinė įtaka.

5. Senėjimas ir nykimas su amžiumi.

🔹Organizme tarpslankstelinių diskų atstatymu užsiima chondrocitai. Jie sukuria “šepetėlius”, išlaikančius vandenį, jie sukuria kalogeną, sukuria visą ląstelės aplinką. Geram chondrocitų funkcionavimui būtinos tam tikros sąlygos (sveikos gyvensenos principai):

👉🏻teisinga mityba,

👉🏻teisingas judėjimas,

👉🏻pakankamas vandens naudojimas,

👉🏻saulės šviesa,

👉🏻grynas oras,

👉🏻saikingumas visame tame,

👉🏻ir tikėjimo faktorius.

Tai sąlygos, kurias turite palaikyti nuolatos. Tai ne receptas trumpam laikui, tai gyvenimas. Tai gyvenimas, kurį siūlo Dievas. Todėl nepraraskite laiko, net jei dar kažko nežinote ar nesuprantate, tiesiog šiandien priimkite sprendimą: nuo šios dienos pradėti gyventi pagal šiuos principus.

🔹Dar 1953 m. mokslininkai pademonstravo, kad sąnarys gali būti atstatytas netgi ant pliko kaulo (III-IV laipsnio osteoartrozė).

🔹Jeigu mes norime išspręsti osteochondrozės problemą, turime sukoncentruoti mūsų pastangas tarpslankstelinių diskų atstatymui. Tada susitvarkys ir visi kiti procesai.

🔹Skausmo sindromas, kuris atsiranda esant šioms ligoms, tai apsauginė reakcija. Raumenų spazmas, kuris sukelia sąnarių nejudrumą, stengiasi apsaugoti nuo pavojingo judesio. Tačiau be judesio nėra ir skysčių judėjimo, o jei nėra skysčių judėjimo, nėra ir maistingųjų medžiagų, deguonies. Jei nėra maistingųjų medžiagų, deguonies, prasidės tiesiog katastrofiškas griuvimo procesas. Kai tik atsiranda šios problemos, reikia įdėti visas pastangas. Reikia veikti, bet veikti teisingai!

🔹Buvo nustatyta, kad statiški – kompresiniai krūviai, kurie ilgai nepajudinamai spaudžia, neigiamai veikia mūsų chondrocitų biologiją, t.y. diskus ir sąnarius. O tinkamas mechaninis krūvis atvirkščiai – aktyvina jų darbą.

🔹Nuskausminantys vaistai nuo uždegimo, naudojami osteochondrozės, osteoartrozės ir spondiloartrozės gydymui:

👉🏻padeda mažinti patinimą, apsunkinantį toje srityje kraujotaką,

👉🏻mažina skausmą.

Nuskausminimas ypač aktualu, kai žmogus dėl skausmo naktį negali miegoti, kas jį labai nualina. Tik prisiminkite, kad tokiais atvejais pirmiausia reikia ieškoti padėties, kurioje neskauda. Padėtyje, kai mažiau skauda, bus geresnė kraujotaka.

Dažnos problemos:

👉🏻 Pašalinęs skausmo sindromą, žmogus toliau nieko nedaro.

👉🏻 Šie vaistai, skiriami kiekvieną kartą, kai tik žmogus pasiskundžia. Tačiau jie nėra nekenksmingi. Visi nesteroidiniai priešuždegiminiai vaistai ilgai naudojant:

▫️sukelia gastritą,

▫️skrandžio opą,

▫️skatina arterinės hipertenzijos,

▫️širdies nepakankamumo vystymąsį,

▫️didina infarktų ir insultų riziką.

Šiandien žinoma, kad šie vaistai daro negatyvią įtaką kremzlės matricos sintezei. Jeigu naudosite šiuos vaistus mėnesiais, tai tik pagreitins kremzlės ir tarpslankstelinio disko griovimą.

Kai surakina nugarą, norisi greito sprendimo, kad išlikti darbingu. Vietoj to, kad rimtai susiimtų, žmogus vaistais numalšina skausmą ir gyvena įprastai, ignoruodamas problemą “bėga” toliau. Tai didelė klaida. Po kelių metų problemos sugrįš su kaupu, ir tuomet jas spręsti bus labai sunku. Gerai apsvarstykite, pagalvokite – kiek iš tikrųjų kainuoja sveikata.

🔹Tarpslanksteliniuose diskuose esantis glikozaminoglikanas, chondroitino sulfatas, išlaikydamas vandenį, padeda išlaikyti diskų elastingumą. Mokslininkams kilo idėja: jeigu trūksta chondroitino sulfato, kodėl nepamaitinus juo žmones, kad jis ten patektų iš išorės. Buvo padaryta daug tyrimų, eksperimentų, kurie patvirtino šios idėjos veiksmingumą. Iš hidrolizuotų gyvūnų kremzlių pagamintus preparatus, chondroprotektorius, pradėjo skirti žmonėms. Tačiau šie tyrimai buvo atlikti tokiomis sąlygomis, kurios neatitinka realių žmogaus organizmo aplinkybių. Patys mokslininkai teigė, kad tyrimų metu naudotos koncentracijos buvo 10-tis, 100-tus, 1000-čius kartų didesnės nei koncentracijos, kurias jums skiria gydytojas. Kitaip sakant, kraujyje tiesiog nesusidaro tokios koncentracijos, kad pakankamai patektų į sąnarį. Todėl šiandien dėl žemo biologinio įsisavinimo mokslininkai atmetė geriamų chondroprotektorių poveikio metabolinę koncepciją. Visada labai kritiškai įvertinkite teiginį: “Tyrimais patvirtintas preparatų veiksmingumas”. Šie preparatai neduoda to rezultato, kuris buvo paskelbtas.

‼️ Nustatyta, kad žmogaus organizme glikozaminoglikanų deficito nebūna. Jie pastoviai sintetinami ląstelėse, kai jos prisotintos gliukoze ir deguonimi. Jeigu chondrocitai gauna pakankamai kraujo ir deguonies, jie patys pagamina viską, ko reikia mūsų diskų ir sąnarių sveikatai. Problema atsiranda tada, kai trūksta kraujo ir deguonies.

🔹Masažas tinka esant I – II laipsnio osteochondrozei. Padės atpalaiduoti raumenų spazmus, užspaudimus – atsistatys kraujotaka. Masažas naudingas derinant su kitais veiksmais. Bet jeigu yra protrūzijos ir diskų išvaržos, įprastas masažas kontraindikuotinas.

🔹Manualinė terapija gali nuimti surakinimus tarp slankstelių, bet niekada neišvalys jūsų kraujagyslių, nesustiprins raumenų, neatstatys geros kraujotakos. Būna atvejų, kai reikalingi tam tikri profesionalūs manualiniai metodai. Bet, jei atėjote ir manualinis terapeutas su džiaugsmu trina rankas ir dar nepasižiūrėjęs jūsų nuotraukų sako: “Tuoj sugrąžinsim į vietą jusų diskus”. Bėkite šalin nuo tokio manualinio terapeuto kuo toliau. Nieko, išskyrus žalą, jis jums neduos. Svarbu būti atsargiems. Netgi jei manualinis terapeutas išsilavinęs ir viską padarys teisingai, bet jūs po to nepradėsite daryti specialią mankštą, tada jums tai pakenks. Manualinė terapija be tolimesnių pratimų raumenims – pakenks.

🔹Korsetai, juosmens – nugaros įtvarai: Pavojinga juos nešioti visą laiką. Jie, žinoma, nuima dalį krūvio nuo juosmens, bet raumenys, nepatirdami krūvio, atrofuojasi. Juos galima užsidėti tam tikrais atvejais, pvz.:

👉🏻Jeigu žmogui protrūzija arba išvarža, ir jam reikia sėsti už vairo ir važiuoti.

👉🏻Mamai, turinčiai stuburo išvaržą, kai jai reikia paimti į rankas mažą vaiką.

👉🏻Po manualinės terapijos keletai valandų, kad užfiksuotume padėtį.

🔹Girdėjote rekomendaciją: sergant stuburo ligomis, kabėti ant skersinio? Tai labai kenkia. Mokslininkai paskaičiavo ir nustatė, kad gravitacijos jėga, kuri veikia šia kryptimi per daug didelė ir sukelia refleksinius apsauginius raumenų – raiščių spazmus.

🔹Mūsų užduotis gerai ištreniruoti raumenis. Raumenys dirbs, gerės kraujotaka, atsistatys tarpslanksteliniai diskai. Bet tuo pačiu mes turime problemą – pas mus pakenktas tarpslankstelinis diskas, jis jau nebe “želė” konsistencijos, o “džiūvėsio”, todėl jo negalima suspausti. Bet jeigu raumenys dirbs, tuo pačiu jie spaus ir mūsų tarpslankstelinius diskus, ir šie toliau trupės ir lūš. Kad to nebūtų, kartu su fiziniu krūviu reikia truputį tempti stuburą, ne stipriai, bet truputį. Tam galima naudoti įvairius metodus, pvz.:

👉🏻Mankštintis ant lentos, pastatytos prie sienos tam tikru kampu (vadinasi Jevminovo lenta). Kuo mažesnis kampas, tuo mažesnė gravitacijos jėga.

👉🏻Mankštintis įsikibus į elastingas gumas, kurios truputį temps stuburą.

🔹Naudingas ėjimas, ypatingai šiaurietiškas (su lazdomis). Jeigu jūs nevaikščiosite nors dvi valandas per dieną, tai nelaukite jokių rezultatų. Be pumpavimo mechanizmo neaprūpinsite tarpslankstelinius diskus pakankamu kiekiu maistingųjų medžiagų.

🔹Naudingas plaukimas, nes vandenyje gravitacijos jėga silpnesnė ir fizinio krūvio metu, treniruojant raumenis tarpslanksteliniai diskai nepatiria didelio krūvio.

🔹Po gero krūvio būtinas – poilsis. Mokslininkai nustatė, kad tik tada, kai žmogus naktį gerai miega, kai miegas gilus, kai vyksta paviršinio ir gilaus miego ciklai, tik tada raumenys pilnai atsipalaiduoja. To neįmanoma pasiekti netgi medikamentais. Gilieji nugaros raumenys atsipalaiduoja, atsistato normali stuburo kraujotaka. Reguliarus, pakankamas, geras miegas sukuria sąlygas:

👉🏻kad būtų nuimtas spaudimas nuo diskų,

👉🏻kad į juos sugrįžtų vanduo,

👉🏻ir jie būtų pasiruošę visą ateinančią dieną atlaikyti krūvį.

Pilną vaizdinę informaciją rasite video paskaitoje „STUBURO ATSTATYMO PROGRAMA”.

Norėdami žiūrėti video paskaitą, spauskite 👉🏻 ČIA.

(Gydytojas chirurgas sveikos gyvensenos specialistas Aleksej Jagello)

Noriu palinkėti jums geros sveikatos. Naudokitės gauta informacija savo labui 🙂.

Ketvirtąją paskaitą „Surakino nugarą“ (iš serijos Sveikas STUBURAS) rasite 👉🏻 ČIA.

Trečiąją paskaitą „Kam žmogui raumenys“ (iš serijos Sveikas STUBURAS) rasite 👉🏻 ČIA.

Antrąją paskaitą „Karališka laikysena“ (iš serijos Sveikas STUBURAS) rasite 👉🏻 ČIA.

Pirmąją paskaitą „Gyvybės ašis – stuburo sandara“ (iš serijos Sveikas STUBURAS) rasite 👉🏻 ČIA.

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM