Emociniai stresai ir kvėpavimas

▫️ Grynas oras – viena iš geriausių gydančių priemonių gamtoje, aprūpinančių mus energija. Mūsų organizme nuolatos yra apie 1,9 litro deguonies. To pakanka, kad apie 4 minutes išgyventumėm be oro. Be deguonies neišgyventų nė viena organizmo ląstelė. Be jo nei kraujas gali būti geras, nei smegenys gali efektyviai dirbti. Kai smegenų ląstelėms trūksta deguonies – prarandam nuovoką, sugebėjimą logiškai mąstyti. Alpinistai, kurie kopia į aukštus kalnus be deguonies atsargų, pasidaro irzlūs, judesiai jų nekoordinuoti, sąmonė pritemsta, valia paraližuojama.

▫️ Kartą trys prancūzų aeronautai pakilo oro balionu be pakankamų deguonies atsargų. Po kurio laiko pas juos atsirado keisti pojūčiai, nevaldomos emocijos, tokios kaip nesuvaldomas juokas, ar verkimas be jokios riežasties. Jie suprato, kad norint nusileisti, reikia perpjauti virvę ir išleisti dalį vandenilio. Tačiau tai padaryti visiškai neturėjo jėgų. Po trijų dienų du iš jų mirė.

▫️ Taigi pradžioje deguonies trūkumas susilpnina valią, savikontrolę ir blaivų mąstymą. Daugybė alkoholikų, rūkorių, žmonių, kurie persivalgo, negali atsikratyti savo blogų įpročių, nors ir trokšta to. Dažniausiai šie žmonės negauna pakankamai deguonies, todėl jų valia silpsta ir jie nepajėgūs „perpjauti virvę“, t.y. atsikratyti bjaurių įpročių ir nuodėmės. Todėl saugokit savo protą nuo visko, kas silpnina jo galimybes.

▫️ Dauguma žmonių „kalnų ligą“ patiria tiesiog savo namuose, ypač moterys, kurios didžiąją laiko dalį praleidžia prie dujinių viryklių. Ypatingai žalinga, kai vienu metu dega keli viryklės degikliai, nes dėl nepilno dujų sudegimo gali išsiskirti smalkės, kurios suriša kraujo hemoglobiną, sudarydamos karboksihemoglobiną – tuščią molekulę, nesugebančią pernešti deguonies į audinius. Todėl po 2 val. darbo dujinę viryklę reikėtų išjungti 15 – 20 min. ir tik tada vėl ją įjungti. Virtuvė turėtų būti uždaryta, tam kad smalkės nesklistų į kitus kambarius, o orlaidę virtuvėje reikėtų nuolatos laikyti atidarytą.

▫️ Langai jūsų miegamajame didesnę metų dalį turėtų būti atidaryti, tada atsibusite žvalūs, pajėgūs lengvai atlikti visus darbus. Jei norite turėti stiprią nervų sistemą, nesirgti chronišku bronchitu, emfizema, vėžiu, alergijomis ir kitomis ligomis, mažiau vaikščiokit šalia judrių kelių ir gatvių, nes čia oras užterštas išmetamomis dujomis, jo sudėtyje daug teigiamų jonų, kurie iššaukia susirgimus. Mūsų nosies gleivinė ir plaukeliai nesugeba filtruoti mikrodalelių, esančių išmetamosiose dujose, todėl šios lengvai patenka į plaučius, o po to į kraują. Stenkitės dažniau kvėpuoti oru, prisotintu neigiamų jonų. Tokio oro gausu kaimo vietovėse, miškuose, kalnuose, upių ir ežerų pakrantėse. Neigiami jonai stimuliuoja baltųjų kraujo kūnelių gamybą, o šie savo ruožtu saugo mus nuo ligų. Kuo grynesnis oras, tuo švaresnis jūsų kraujas ir tuo sveikesni esate.

▫️ Dauguma žmonių užmiršo kaip teisingai kvėpuoti. Paviršutiniškas kvėpavimas tai nuovargio, irzlumo, anemijos ir depresijos priežastis. Be to neteisingas kvėpavimas gali būti daugelio susirgimų priežastis. Kenčia galvos smegenys, plaučiai, skrandis, kepenys ir kiti organai.

✔️Įkvėpdami stebėkite kas pakyla, pilvas ar krūtinė? Pas daugumą žmonių dažniausiai kilnojasi krūtinės ląsta. Yra žinoma, kad vaikai kvėpuoja teisingai, jų pilviukai su kiekvienu įkvėpimu pakyla ir susitraukia, kai jie iškvėpia. Pas suaugusius kvėpuojant diafragma beveik nedalyvauja.

✔️Kaipgi išmokti teisingai kvėpuoti? Visų pirma nesikūprinkite, nes tai labiausiai trukdo teisingai kvėpuoti. Antra, reguliariai darykite šiuos kvėpavimo pratimus, kad jūsų pasąmonėje įsitvirtintų naujas teisingas kvėpavimo įprotis.

▪️ Pratimas Nr.1

Įsivaizduokite, kad iš šalto rūsio per jūsų grindis, jūsų kojas iki pat plaučių pravesti vamzdeliai. Ar pavyko? Dabar įkvėpkite tarsi trauktumėte orą iš šio rūsio. Oras teka jūsų kojomis į pilvą, truputį išpūsdamas jį ir tik po to į plaučius. Iškvepiant pilvas įsitraukia. Vaizduotė padės įtraukti reikalingus teisingam kvėpavimui raumenis. (Prieš darydami šį pratimą, gerai išvėdinkite rūsį ir pašildykite jame orą, kad nepersišaldytumėt – JUOKAUJU.)

▪️ Pratimas Nr.2

Ryte ir vakare gulėdami lovoje ant pilvo pasidėkite didelę knygą ir stebėkite, kad įkvepiant knyga pakiltų, o iškvepiant nusileistų.

Prisiminkite: lygiai taip pat kaip be deguonies neįmanomas jūsų fizinis egzistavimas, taip ir jūsų dvasinis gyvenimas neįmanomas be bendravimo su Dievu, maldos, kuri kaip deguonis mūsų dvasiai, ir padeda „perpjauti virves“, rišančias mus su nuodėme ir žalingais įpročiais.

🌍💨 Jis sukūrė žemę savo jėga, savo išmintimi padėjo pasaulio pamatą ir savo supratimu ištiesė dangus. Jo balso klauso vandenys danguose, Jis pakelia garus nuo žemės pakraščių. Jis siunčia žaibus su lietumi, paleidžia vėją iš savo sandėlių. (Jeremijo 10,12)

🧡 Šie žodžiai apie Dievą, kuris nuolatos rūpinasi savo kūrinija, mumis ir tavimi.  Neabejotina, grynas oras – tai Jo dovana.  Dievas duoda jėgą ir energiją viskam kas gyva, pripildydamas žemę paprastu stebuklu – švariu ir šviežiu oru. Kodėl gi šia dangiška dovana nepasinaudoti pilnai!

Šaltinis: krikščioniškas laikraštis „Sokritoje sokrovišče“

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM