Nereikalingi organai?

Kai kurie mokslininkai, nurodydami tam tikrų kūno dalių defektus ar nepaaiškinamas funkcijas, vadina juos „sumanymo klaidomis“. Daugiau nei šimtas mūsų kūno dalių ir organų kažkada buvo laikomos nereikalingais, menkaverčiais, kol mokslininkai atrado svarbias jų funkcijas.

Tai, kas mums atrodo „klaidos“ žmogaus kūno sandaroje, iš tikrųjų šiuolaikinio mokslo tiesiog nesuprantama ir nepaaiškinama. Žinomiausias pavyzdys – žmogaus akis: neįmanoma suprasti, kodėl akies obuolio regos nervo skaidulos yra prieš tinklainę (šviesa pereina per „barjerą“ – skaidulų sluoksnį, kol pasiekia receptorius: stiebelius ir kūgelius). Tačiau nepaisant šio tariamo defekto, mūsų regėjimas puikiai atpažįsta spalvas ir objektus. O tai tikras funkcionalaus sumanymo stebuklas!

„NEREIKALINGI” ORGANAI

🔹UODEGIKAULIS – apatinė stuburo dalis. Kai kurie mano, kad tai yra stuburinių gyvūnų uodegos ar uodegos kaulo liekanos. Tačiau uodegikaulis visai nėra atrofavusios uodegos liekana. Tai stuburo dalis, kuri atlieka svarbias funkcijas:

👉🏻dubens stabilizavimas;

👉🏻taškas, kuriame susijungia dubens dugno raumenys ir raiščiai, kurių dėka sulaikomi išmatos ir šlapimas;

👉🏻gimdymo metu, moterims uodegikaulis pasislenka atgal ir išplečia gimdymo kanalą.

🔹TONZILĖS yra limfoidinio audinio sankaupos gerklėje, apsaugančios organizmą nuo infekcijų. Iki pat paskutiniųjų dešimtmečių tonzilės buvo laikomos nereikalingais organais ir buvo šalinamos užsikrėtus. Tačiau dabar žinoma, kad jos atlieka svarbias apsaugines funkcijas:

👉🏻Apsauga nuo virusų ir bakterijų patekimo į organizmą per kvėpavimo takus ir virškinamąjį traktą.

👉🏻Tonzilės būtinos tinkamam imuninės sistemos funkcionavimui. Tonzilektomija (tonzilių pašalinimas) trigubai padidina Hodžkino ligos – limfmazgių vėžio formos – riziką.

🔹APENDIKSAS. Praėjusiais dešimtmečiais aklosios žarnos apendiksas buvo laikomas nenaudingu organu, neturinčiu funkcijų, reikalingu tik chirurgams parūpinti darbą. Tačiau dabar žinome, kad apendiksas tai limfoidinis organas, kuris užtikrina žarnyno apsaugą nuo infekcijų, o apendiksą būtina pašalinti tik esant jo uždegimui.

🔹UŽKRŪČIO LIAUKA (lot. thymus). Anksčiau buvo manoma, kad užkrūčio liauka – rudimentinis organas, evoliucijos pėdsakas, nenaudingas žmogaus organizmui. Tačiau dabar žinome, kad jis atlieka labai svarbias funkcijas imuninėje sistemoje, ypač vaikų ir paauglių.

Šaltinis: Dr. Jorge D. Pamplona Roger knyga „Sveikas kūnas“

Paruošta pagal: https://8doktorov.ru/nenuzhnye-organy/

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM