„Susitinkame VIRTUVĖJE“ (2022 02 13)

Dalinamės vasario 13 d. 11:00 val. per Zoom vykusio susitikimo vaizdo įrašu.

Žemiau rasite gamintų patiekalų receptus 👇🏻

1. Morkų, avinžirnių UŽTEPĖLĖ

▫️160 g morkų, virtų (geriausia išvirti ant garų; nepervirkite, kad dar liktų ką kramtyti)

▫️150 g (250 ml) virtų avinžirnių (60 g sausų avinžirnių išmirkykite ir išvirkite apie 15 – 30 min.; nepervirkite, kad dar liktų ką kramtyti)

▫️30 g sezamo sėklų pastos (dar kitaip vadinamos – Tahini)⬇️

▫️1-2 skilt. česnako

▫️pagal skonį citrinos sulčių

▫️pagal skonį prieskonių: ciberžolės, malto kumino, kalendros…

▫️druskos

Visus produktus sudėkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki užtepėlės konsistencijos. Kas kiek laiko sustabdykite ir tai, kas išsitaškė ant sienelių, subraukite į bendrą masę. Nebūtina susmulkinti iki visiškai vientisos masės. Jei įdėjote nepervirusias morkas ir avinžirnius, net ir sutrynus liks nedideli gabaliukai. Tai paskatins mus ilgiau ir kruopščiau kramtyti ir bus naudinga sveikatai. Pabaigoje paragaukite ir jei ko trūksta pagal skonį paskaninkite (trupučiu druskos, citrinos ar kitų prieskonių).

Šią užtepėlę galima valgyti įprastai su duona, bet taip pat skanu ir mažiau kaloringa – valgyti su šviežių daržovių (morkų, augurkų, paprikų, žiedinių…) pagaliukais, griežinėliais. Šviežios daržovės skatins mus ilgiau ir geriau kramtyti!

➡️ Sezamo pastą (tahini) galima pasigaminti patiems, jei tik turite galingesnį smulkintuvą (bent 800-900 W). Tam reikia:

▫️Švelniai (iki gelsvumo) paskrudinti sezamo sėklas.

▫️Jas sutrinti smulkintuve su S formos peiliukais.

▫️Trindami darykite pertraukas, kad jūsų smulkintuvas neperkaistų.

▫️Kas kiek laiko nubraukite prilipusias sėklas nuo indo kraštų.

▫️Pabaigoje pradės išsiskirti iš sėklų aliejus, jos pradės lipti į gumulus, kol pasidarys skystokos konsistencijos pasta („sviestas”).

2. Brokolių, avinžirnių SALOTOS su sezamų padažu

▫️160 g brokolių (tiks ir šaldyti)

▫️200 g (300 ml) virtų avinžirnių (80 g sausų avinžirnių išmirkykite ir išvirkite apie 15 – 30 min.; nepervirkite, kad dar liktų ką kramtyti)

▫️1 svogūnas

▫️1 – 2 v. š. sezamo sėklų pastos (dar kitaip vadinamos – Tahini)⬆️

▫️druskos

▫️česnako granulių smulkių (arba šviežio)

▫️0,5-1 a.š. aliejaus

Pagaminkite padažą: į dubenėlį įdėkite sezamo pastos, pagal skonį druskos, česnako granulių ir truputį šilto vandens. Gerai išmaišykite. Vandens pilkite tiek, kol gausite norimo tirštumo padažą.

Svogūną smulkiai supjaustykite, pasūdykite ir su trupučiu aliejaus ir vandens patroškinkite. Kai svogūnai suminkštės, pridėkite avinžirnius ir truputį užberkite druskos (jei avinžirniai nesūdyti). Kad nedegtų, galite įpilti truputį vandens ar daržovių sultinio. Šiek tiek dar kartu pakaitinkite ir išjunkite.

Nupjaukite brokolio kotus (juos galite panaudoti sultiniui, troškiniui) ir susmulkinkite smulkiais žiedynais. Suberkite juos į verdantį vandenį ir pakaitinkite nuo 1 iki 3 minučių ⬇️ ir iš karto nukoškite, nuvarvinkite. Sumaišykite troškintus avinžirnius su brokoliais, paskaninkite padažu, kurį pagaminote iš sezamų pastos. Skanu ir šiltos, ir atvėsusios. Valgykite su šviežiomis daržovėmis. Išbandykite 🙂

➡️ Brokolius sveikiausia valgyti visiškai šviežius ir traškius, bet jei norime minkštesnių, truputį blanširuojame arba pakitiname ant garų. Laikas priklauso nuo jūsų pasirinkimo. Svarbiausia nepervirkite, nes neliks ką kramtyti ir sumažės maistinė vertė.

3. Meduoliniai KREKERIAI – SAUSAINIAI

▫️apie 400 g speltos pilno grūdo miltų (tiks ir kvietiniai)

▫️75 ml aliejaus nerafinuoto (aš naudojau rapsų)

▫️75 ml vandens

▫️50 g kokoso žiedų cukraus (tinka ir bet koks kitas kuo mažiau rafinuotas)

▫️2 v. š. medaus

▫️pagal skonį – meduolių prieskonių arba imbiero, cinamono, muskato…

▫️žiupsn. druskos

▫️1 a.š. kepimo miltelių (Nebūtinai: be kepimo miltelių krekeriai bus mažiau purūs, tvirtesni, bet vis tiek pakankamai traškūs ir skanūs. Jei įmanoma apsieiti, aš linkusi kepimo miltelių nenaudoti.)

Į dubenį įpilkite aliejų, vandenį, suberkite cukrų, druską, prieskonius, įdėkite medų ir viską gerai išmaišykite. Tada po truputį berkite miltus, ir ranka maišykite tešlą. Miltų berkite tik tiek, kiek sugers tešla. Neskubėkite įberti iš karto daug, nes jei tešla „perisotins” miltais, nebesulips, bus per daug biri. Tešla turi būti pakankamai tvirta, kad galėtume kočioti, bet ne per sausa, kad nebirėtų.

Tešlą padaliname į 2 dalis, Vieną dalį atsargiai, per stipriai nespausdami plonai iškočiojame. Patogiau iš karto kočioti ant kepimo kilimėlio, jei tokio neturite, kočiokite ant stalo, o po to iškočiotą tešlą atsargiai perkelkite ant kepimo skardos. Kuo ploniau iškočiosite, tuo krekeriai bus traškesni. Šakute tešlą pabadykite, kad kepant neiškiltų oro burbulai (tai ypač aktualu kepant iš baltų miltų). Kad iškepus galima būtų sulaužyti tvarkingais gabaliukais, išilgai, maždaug kas 1,5 cm neaštriu peiliu padarykite negilius įpjovimus, tada tą patį pakartokite įstrižai – gausite rombo formos krekerius. Kitas variantas – iš iškočiotos tešlos sausainių formelėmis išspausti norimos formos sausainius.

Kepkite 175 C temperatūroje 10-15 min. Nepalikite ilgesniam laikui be priežiūros, jie ploni ir gali greitai sudegti. Tą patį pakartokite su likusiu tešlos gabalu.

!!! Svarbu visą tešlą iškočioti vienodo storio, tada vienodai ir tolygiai iškeps.

☝🏼 Kad pagaminti pietūs būtų pilnaverčiai, dar pasiruoškite šiek tiek šviežių daržovių salotoms. Pvz. pekino kopūsto, pomidorų, poro, kokių nors žalumynų…

Atsispausdinti receptus galite ČIA.

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM