Kaip elgtis su priklausomu giminaičiu? (3 dalis)

Tęsiame pokalbį su gydytoju narkologu Jurijum Bondarenko apie priklausomybės problemą. Šiandien mūsų pokalbio tema: ”Kaip gyventi su priklausomybę turinčiu žmogumi?”

– Jurijau, nuo ko PRADĖTI kelią į sveiką gyvenimą?

– Pirmiausia reikia prisipažinti sau ir artimiesiems, kad yra problema. Svarbu PRIPAŽINTI:

👉🏻 mano artimajam reikalinga pagalba,

👉🏻man reikalinga pagalba,

👉🏻patys susitvarkyti negalime.

Tai nelengvas žingsnis. Kopriklausomajam žmogui gali atsirasti klaidingas kaltės jausmas. Vidinis balsas gali jam sakyti: “Tu turi atsisakyti visko dėl priklausomo giminaičio išgelbėjimo”. Atrodo, kilmingas užsiėmimas. Bet tai – melas.

Kodėl SUNKU pripažinti problemą? Trukdo žema savivertė. Ilgas gyvenimas su priklausomu žmogumi sumažina mūsų savivertę. Iš pradžių mes galvojame: “Aš padėsiu jam pasitaisyti, mano meilė jį išgelbės”. Bet metai bėga, o niekas nesikeičia ir mes pradedame jausti savo bejėgiškumą.

Dar svarbu išmokti KALBĖTI apie SAVO jausmus. Kopriklausomi žmonės įprato kalbėti apie priklausomąjį: jis toks ir toks, štai ką jis daro, štai kaip su juo sunku ir kaip jis elgiasi. Visas mūsų gyvenimas sukoncentruotas į jį. Jeigu kopriklausomą paprašytume išvardinti penkias savo gerąsias savybes, jam būtų sunku. Jis nebegalvoja apie save, jo savivertė sumažėjusi. Priklausomas žmogus galbūt jam sako: „Tu padarei taip, kad aš geriu, tai tu kaltas“. Bet tai manipuliacija.

– Apie ką reikia TYLĖTI, o apie ką KALBĖTI?

– Nesakykite priklausomam žmogui, koks jis. Jis ir taip tai supranta. Jis turi kaltės jausmą, nors gali to nepripažinti. Kalbėkite APIE SAVE: kas jus liūdina, dėl ko jums blogai. Reikia MOKINTIS išreikšti savo jausmus. Reikia suprasti – yra dalykai, apie kuriuos negalima tylėti, kitaip jie tave sudraskys iš vidaus. Stresas, kuris neranda išėjimo, pasireiškia depresija, fizine liga.

– KAM reikia išsakyti savo jausmus?

– Priklausomas žmogus būtinai turi ŽINOTI, kokius jausmus jums sukelia jo priklausomybė. Bet reikia pagalvoti, KAIP jam tai pasakyti. Galima prieš tai pasimelsti, kalbėti apie save, bet ne apie tai, koks blogas pats priklausomasis. Taip jam atsiranda galimybė išgirsti, kad problemas jis sukelia ne tik sau, bet ir artimiesiems.

– Jūs sakėte, kad priklausomų žmonių šeimose MANIPULIUOJAMA. Kaip tai pasireiškia?

– Pavyzdžiui, mama sako savo sūnui/alkoholikui: „Nustosi gerti, mes tau nupirksime mašiną arba naują telefoną“. Arba sūnus/narkomanas sako: „Mama, jeigu nenupirksi man narkotikų, aš numirsiu nuo kaulų laužymo; eisiu vogti ir pateksiu į kalėjimą. Tu šito nori?“ Arba jis sako: „Pasiskolinau 5 tūkstančius ir dabar ateis žmogus jų pasiimti. Jeigu aš jam neatiduosiu, jis mane papjaus. Duok man pinigų“. Aš pasakoju realias savo pacientų istorijas. Nepasiduokite manipuliacijom. Jose gali dalyvauti papirkti asmenys, priklausomųjų draugeliai, kurie žaidžia savo žaidimą. Po to šiuos pinigus jie kartu praūžaus.

– Kaip gi NEPASIDUOTI manipuliacijom ir pačiam NETAPTI manipuliatoriumi?

– Reikia nubrėžti aiškias RIBAS. Tai reiškia, kad reikia išmokti sakyti „TAIP“ ir „NE“. Tarkim, žmogus grįžta namo girtas ir visa jūsų šeima išgyvena diskomfortą. Tarkim, tai vyksta reguliariai. Jūs sakote jam: „Aš tave myliu, bet jeigu tu vėl prisigersi, aš su vaikais tą naktį praleisiu pas tėvus“. Jūs ruošiate vietą atsitraukimui, susitariate su tėvais ir kai kitą kartą vyras grįžta girtas, jūs darote taip, kaip sakėte: imate vaikus ir nakčiai išeinate pas tėvus. Tai principas: aš darau taip, kaip sakiau. Nereikia pasiduoti kaltės jausmui. Dažnai toks principingumas ir nuoseklumas padeda alkoholikui rimtai susimąstyti dėl gydymo. Tarkim, jis ateina pas jus, prašo atleidimo ir jūs sugrįžtate. Iki eilinių išgertuvių. Jeigu niekas nesikeičia, pagalvokite, kada jūs laimingesnė: kai jis šalia, bet girtas, arba kai jūs gyvenate ne su juo, bet tarp blaivių žmonių? Žinoma, idealus variantas, kai jis šalia blaivus, bet ne visada taip bus.

Kristus sakė, kad mūsų „taip“ turi būti „taip“, o „ne“ – tikrai, “ne“. Kalbėkite ramiai. Jeigu nežinote kaip kalbėti apie savo jausmus, perskaitykite Psalmes. Karalius Dovydas, kentėjęs nuo savo priešų pinklių, išreiškė savo jausmus maldose. Išliekite širdį Dievui. Reikia mokytis tvirtai sakyti „ne“ ir nejausti kaltės. Šis procesas gali tęstis ilgai. Nepamirškite savęs, išmokite gyventi dėl savęs. Jūs niekada negalėsite kontroliuoti suaugusio žmogaus, o prarasdami kontrolę jūs prarandate ir savikontrolę. Kaip išmokti gyventi savo gyvenimą? Tai – atskira plati tema, ir apie tai pakalbėsime kitą kartą.

Gydytoją kalbino Marija Rožkova.

1 dalį „Kopriklausomybės pavojus” rasite ČIA.

2 dalį „Gyvenimas su priklausomybę turinčiu žmogumi: Ar gali būti laimingas?” rasite ČIA.

Paruošta pagal: https://8doktorov.ru/kak-zhit-s-zavisimyim-rodstvennikom/

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM