Kompiuteris ir regėjimas

Neretai dėl ilgo darbo prie kompiuterio mūsų akys parausta. Tyrimai rodo, kad žmonėms, nuolatos dirbantiems su šia technika, regėjimo pokyčiai daug dažnesni, palyginus su žmonėmis, kurių darbas nesusijęs su kompiuteriu. Darbo dienos pabaigoje dažnai sumažėja akomodacija (akies optinės sitemos gebėjimas aiškiai matyti objektus, esančius skirtingais atstumais). Kai kuriems vartotojams išsivysto laikina klaidinga trumparegystė. Papasakosime, kaip to išvengti.


Atsiradus kompiuteriams, oftalmologijoje atsirado naujas terminas “kompiuterinis regos sutrikimo sindromas”. Jam būdingi šie SIMPTOMAI:


👉 deginimo ir smėlio pojūtis akyse,
👉 skausmas judinant akis,
👉 akių obuolių paraudimas,
👉 neryškus matymas,
👉 lėtas regėjimo perorientavimas nuo artimų objetų į tolimus ir atvirkščiai,
👉 objektų dvejinimasis,
👉 greitas nuovargis skaitant.


Jei turite šių simptomų, reikėtų pasikonsultuoti su oftalmologu.


Nustatyta, kad žmonės, turintys toliaregystę ir astigmatizmą, yra jautresni dirbdami prie kompiuterio. Jų akys greičiau pavargsta, o regėjimas greitai atbunka. Priežastis – skirtingas akių šviesos lūžio gebėjimas priimti šviesą. Dėl to akių raumenys įdeda daug pastangų, kad išlygintų vaizdą. Dėl šios įtampos dažnai atsiranda galvos skausmas. Astigmantizmu sergantiems žmonėms reikės dažniau ilsėtis, dirbant kompiuteriu, ir daryti akių mankštą.


Norėdami išvengti „kompiuterio sindromo“ vystymosi:


▫️1. Ribokite darbo kompiuteriu laiką.


▫️2. Kas 20-30 minučių darykite pertraukas darbo metu.


▫️3. Teisingai sutvarkykite savo darbo vietą: svarbu, kad viršutinis monitoriaus kraštas būtų šiek tiek žemiau akių lygio ir ekranas neatspindėtų šviesos.


▫️4. Kartkartėmis nukreipkite žvilgsnį į kokį tolimą objektą, ne arčiau kaip už 10 metrų.


▫️5. Reguliariai valykite ekraną drėgna šluoste, nenaudokite ploviklių, nes jie gali nuplauti apsauginę dangą.


▫️6. Kai kuriems vartotojams reikės specialių akinių su progresiniais lęšiais. Jų naudojimas sumažina regėjimo nuovargį ir pagerina akomodaciją, lyginant su paprastais akiniais, tačiau būtina oftalmologo konsultacija.


▫️7. Patalpa, kurioje yra monitorius, šviesa neturėtų būti per ryški ar blanki, be to ant ekrano neturėtų kristi šešėliai.


Paraudusios akys, dirbant kompiuteriu, rodo, kad reikia sustoti ir pailsėti.


Norėdami greitai SUMAŽINTI AKIŲ NUOVARGĮ:


🔹 Darbo pabaigoje ar per pietų pertrauką naudinga naudoti gaivinantį akių kompresą: padėkite ant užmerktų akių keletą griežinėlių žalios bulvės. Stenkitės atsipalaiduoti. Po 5 minučių nuimkite kompresą.


🔹 Kelis kartus suvilgykite akių vokus vėsiu vandeniu, tada keletai minučių lengvai juos paspauskite pirštais, stengdamiesi apie nieką negalvoti. Gerai padeda kontrastinės vonios veidui: trukmė 10-15 minučių.


Paruošta pagal: https://8doktorov.ru/kompyuter-i-zrenie/


#regejimas #akys #akiuskausmas #akiunuovargis #darbassukompiuteriu #kompiuteris #ekranas #sveikata #nuovargis #nematau #monitorius #regossutrikimas #poilsis #pagalba

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM