Kaip vonia gali padėti mūsų sveikatai

Gulėjimas vonioje – tai paprastas ir daugeliui prieinamas gydymo būdas. Priklausomai nuo vandens temperatūros, vonia gali daryti skirtingą poveikį.

👉🏻 Bendra ŠALTA VONIA didina širdies ir kraujagyslių sistemos tonusą, gerina medžiagų apykaitą, gerina venų, kraujo ir limfos apytaką, didina raumenų tonusą. Rekomenduojama kaip tonizuojanti priemonė esant hipotenzijai (žemam kraujospūdžiui), depresijai, lėtiniam nuovargiui, apetito praradimui, limfostazei (limfos apytakos sutrikimui).

✔ Vandens temperatūra gali svyruoti nuo 30 iki 20 °C. Prieš pasineriant reikia sušildyti kūną. Negalima gultis į šaltą vonią, jei rankos ar kojos šaltos. Pradėkite nuo 30 sekundžių ir ilginkite iki 3-5 minučių. Po šaltos vonios ištrinkite odą rankšluosčiu, kol atsiras paraudimas ir šilumos pojūtis.

❗ Kontraindikacijos maudytis šaltoje vonioje gali būti:

– Chroniškos uždegiminės dubens organų ligos,

– Inkstų ligos,

– II ar III laipsnio hipertenzinė liga,

– Išeminė širdies liga,

– Senyvas amžius.

👉🏻 ŠILTA VONIA turi raminantį poveikį. Rekomenduojama prieš miegą nuo nemigos, depresijos, nervinės įtampos ir nuovargio mažinimui.

✔ Vandens temperatūra turi būti 37-38 °C, procedūros trukmė 20-30 min. Šilta vonia paprastai gerai toleruojama. Vyresnio amžiaus žmonėms vonioje geriau sėdėti arba pusiau sėdėti, pilnai neįmerkus krūtinės į vandenį.

👉🏻 KARŠTA VONIA iš pradžių turi atpalaiduojantį, o vėliau stimuliuojantį poveikį. Kraujas intensyviai priplūsta į periferines kraujagysles, sumažėja kraujo sąstingis vidaus organuose, pagreitėja medžiagų apykaita ir inkstų funkcija. Organizmui įšilus stimuliuojamas imuninės sistemos aktyvumas, kova su peršalimo ir virusinėmis ligomis. Po tokios vonios vyksta intensyvus prakaitavimas ir greitas organizmo apsivalymas.

Karšta vonia rekomenduojama:

– Pradinėje peršalimo infekcijos stadijoje, kai kūno temperatūra ne aukštesnė kaip 37,5 °C;

– Sergant sąnarių ligomis (artritu ir artroze), bet ne ūminiu periodu;

– Stuburo osteochondrozei ir su tuo susijusiam raumenų skausmui gydyti;

– Sergant lėtinėmis uždegiminėmis dubens organų ligomis (cistitu, prostatitu, adneksitu – kiaušidžių ir kiaušintakių uždegimu);

– Esant inkstų diegliams.

✔ Vandens temperatūra gali svyruoti nuo 39 iki 44 °C, procedūros trukmė 10-20 minučių. Nereikėtų pasinerti į jau karštą vonią. Iš pradžių vandens temperatūra turi būti 38 °C, o vėliau į vonią papildomas karštas vanduo, palaipsniui didinant temperatūrą iki 40-44 °C. Tokiu būdu kraujagyslės plečiasi ir širdies apkrova didėja palaipsniui. Gulint karštoje vonioje, kad neperkaistumėte, galvą vėsinkite šaltu, drėgnu rankšluosčiu ar gelio paketu.

❗Kontraindikacijos karštoms vonioms:

– Navikinės ligos,

– II ir III laipsnio hipertenzija,

– Išeminė širdies liga,

– Žaizdos ir trofinės opos odoje,

– Cukrinis diabetas,

– Būklė po insulto,

– Epilepsija,

– Senyvas amžius,

– Kepenų cirozė,

– Aktyvi tuberkuliozės stadija,

– Individualus šilumos netoleravimas (dažniau žmonėms su antsvoriu).

🧡 Ne kiekvienas turi galimybę išsimaudyti šiltoje, malonioje vonioje, bet kiekvienas gali „pasinerti“ į Dievo meilę, apie kurią kalba Šventasis Raštas. Kiekvieną rytą ir vakarą pasinerkime į Biblijos skaitymą, tada pajusime mus apglėbiančią Kristaus meilę.

“Kristaus meilė valdo mus…” (2 Korintiečiams 5:14)

☀️ Būkite sveiki!

Šaltinis: Aleksej Chacinskij „Sveikatos ir ilgaamžiškumo paslaptys”

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM