Kaip išvengti tulžies užsistovėjimo

▫ Tulžies pūslė kaip mažas elastingas maišelis, kuriame telpa 50-80 ml tirštos tulžies. Per parą mūsų kepenys gali išskirti 500-1200 ml tulžies, kurios funkcija – skaidyti riebalus. Kai vyksta maisto virškinimo procesas, tulžies pūslė susitraukia, išskirdama tulžies koncentratą, o tada pačios kepenys toliau išskiria ją reikiamu kiekiu. Į tulžies sudėtį įeina vanduo, tulžies rūgštys, lecitinas, cholesterolis, gleivės, bilirubinas ir kitos medžiagos. Kiekybinis šių medžiagų santykis turi įtakos tulžies klampumui ir sekrecijai, taip pat tulžies akmenų susidarymo rizikai. Pavyzdžiui, esant pertekliniam kūno svoriui, kepenyse susidaro daugiau cholesterolio ir padidėja jo išsiskyrimas su tulžimi (vienas papildomas kilogramas padidina išsiskyrimą 20 mg/per parą). Todėl, esant nutukimui, tulžis nuolat persotinama cholesteroliu, palaipsniui sutirštėja, užsistovi ir susidaro dribsniai.

▫ Užsistovėjimas ir tulžies sekrecijos sutrikimas dažnai prasideda vaikystėje ar jaunystėje. Ši būklė vadinama tulžies latakų diskinezija. Ilgalaikė diskinezija gali sukelti cholecistitą ir akmenų susidarymą. To priežastys yra neteisinga mityba: nekokybiško ar riebaus maisto vartojimas, nereguliarus valgymas, persivalgymas, valgymas prieš miegą. Liga dažniausiai pasireiškia žmonėms, turintiems lengvai sužadinamą, nestabilią nervų sistemą, o taip pat tiems, kurių gyvenimo būdas nejudrus. Dažnai diskinezija atsiranda kitų ligų fone: gastroduodenitas, pepsinė opa, lambliozė (giardiazė), helmintozė, hepatitas, disbakteriozė, neurozė, saulės rezginio pažeidimas ir kitos būsenos.

▫ Žmonės, kenčiantys nuo diskinezijos, jaučia didesnį nuovargį, dirglumą, galvos skausmą, padidėjusį širdies plakimą ir prakaitavimą. Tačiau pagrindinis nusiskundimas – skausmas dešinėje po šonkauliais. Sergant hipertenzine diskinezija, kai padidėja tulžies pūslės tonusas ir spazmuojasi sfinkteriai, reguliuojantys tulžies sekreciją, atsiranda priepuolinis ūmus, ilgai netrunkantis skausmas. Dažniau toks skausmas atsiranda po emocinio ar fizinio nuovargio, suvalgius riebaus ar aštraus maisto. Sergant hipotonine diskinezija, skausmas yra bukas, maudžiantis, su plėšiančiu jausmu dešinėje po šonkauliais; skausmas nuolatinis, dažnai lydimas pykinimo, apetito praradimo ir raugėjimo.

👉🏻 Norint išvengti tulžies latakų diskinezijos išsivystymo, būtina laikytis darbo ir poilsio grafiko, tinkamai ir reguliariai maitintis, sistemingai sportuoti, kontroliuoti stresines situacijas. Ne mažiau svarbus yra pilvinis (diafragminis) kvėpavimas. Įkvėpiant svarbu išpūsti pilvą, o ne krūtinę. Tokiu atveju diafragma efektyviau judės žemyn. Diafragmos judesiai ištuština pilvo ertmės veninę sistemą ir stumia kraują link krūtinės. Taip suaktyvėja kepenų ir kitų organų kraujotaka, normalizuojasi spaudimas pilvo ertmėje, geriau išsiskiria tulžis, atliekamas žarnyno masažas ir savalaikis išsituštinimas. Aptempti drabužiai aplink juosmenį arba diržas gali trukdyti šiam procesui.

👉🏻 Įsiklausę į šiuos paprastus patarimus, galime išvengti tulžies užsistovėjimo ir rimtesnių sveikatos problemų išsivystymo. Lygiai taip pat svarbu vengti sąstingio dvasiniame gyvenime, tai dar pavojingiau. „Krikščionio gyvenimas – tai kova ir karo žygis. Šioje kovoje negali būti jokio atsipalaidavimo. Pastangos turi būti pastovios ir atkaklios. Tik nepaliaujamas siekis gali padėti mums iškovoti pergalę prieš šėtono pagundas. Krikščioniško dorumo reikia siekti su nepailstama energija ir palaikyti jį ryžtingu kryptingumu. Niekas nebus pakeltas aukštyn be atkaklių pastangų savo labui. (E. Vait “Gydymo tarnystė” 453 psl. orig.)

🧡 “Tik viena tikra: pamiršęs, kas už manęs, aš veržiuosi pirmyn, į tikslą, siekiu laimikio aukštybėse, prie kurio Dievas kviečia Kristuje Jėzuje.” (Filipiečiams 3:13-14)

☀️ Būkite sveiki!

Šaltinis: Aleksej Chacinskij „Sveikatos ir ilgaamžiškumo paslaptys”

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM