Limfmazgių padidėjimo priežastys

Limfmazgių padidėjimas tai apsauginė mūsų organizmo imuninės sistemos reakcija. Apžvelkime padidėjusių limfmazgių priežastis.

▫️ Limfinė sistema – tai kraujotakos sistemos dalis. Ji prasideda nuo smulkiausių limfos kapiliarų, esančių tarp ląstelių. Tarpląstelinis skystis ir kitos medžiagos laisvai prasiskverbia pro limfos kapiliarų, kurie susijungę sudaro stambesnes limfagysles, sieneles. Limfagyslės sudaro ištisą sistemą, kuria tekanti limfa, po apvalymo limfmazgiuose, grįžta į kraujotakos sistemą, į venas. Limfos judėjimo greitis nėra didelis. Per parą į kraujotakos sistemą grįžta apie 4 litrai limfos. Limfmazgiai, kaip filtrai, išsidėstę limfagyslių kelyje. Limfoje, be organizmui būtinų medžiagų (baltymų, riebalų, mikroelementų), gali būti mikroorganizmų ir vėžinių ląstelių. Todėl limfmazgiai juos sulaiko, o imuninės sistemos ląstelės sunaikina “nekviestus svečius”. Limfmazgiai yra tiek kūno gilumoje, tiek ir paviršiuje. Paviršiniai limfmazgiai dažniausiai nėra apčiuopiami, tačiau net ir pas sveiką žmogų atskiros jų grupės gali būti šiek tiek padidėjusios. Dažniausiai pas sveiką žmogų galima aptikti kaklo ir požandikaulinius limfmazgius.

✔️ Padidėję limfmazgiai (limfadenopatija) gali būti daugelio paprastų ir gyvybei pavojingų ligų simptomas. Sergant angina ir esant gerklės uždegimui, ypač vaikams, padidėja kaklo ir paausiniai limfmazgiai. Liečiant jie skausmingi, kietos konsistecijos. Tokiu atveju padeda aktyvintos anglies kompresas, kuris keletą dienų, 5-7 valandoms dedamas ant padidėjusių limfmazgių. Vietinė limfadenopatija kartais atsiranda dėl pūlingo odos uždegimo, vabzdžių įkandimo. Tokiais atvejais taip pat padeda:

▪️ Aktyvintos anglies kompresas.

▪️ Šildantis kompresas su japoninio svirmedžio (lot. Sophora Japonica) spiritine tinktūra, atskiesta vandeniu santykiu 1:1.

▪️ Kompresas iš kepto svogūno, sumaišyto su beržų degutu (2:1).

✔️ Rečiau limfmazgių padidėjimas rodo piktybinį naviką. Jei limfadenopatija pasireiškia moters pažasties srityje, turėtume nedelsdami kreiptis konsultacijai pas chirurgą.

„KATĖS ĮDRĖSKIMO LIGA“

Limfadenitą kartais sukelia “katės įdrėskimo liga” (Bartoneliozė), per kurią ligas sukeliantys mikroorganizmai patenka į odą. Jau užgijusio katės įbrėžimo ar įkandimo vietoje atsiranda paraudimas, kuris palaipsniui virsta mažu pūlinuku. Praėjus 15-30 dienų po užsikrėtimo, limfmazgiai, esantys šalia įkandimo vietos, padidėja. Apie 30% pacientų pakyla kūno temperatūra, atsiranda bendras silpnumas, galvos skausmas. Dažnai padidėja alkūnės, pažasties ir kaklo limfmazgiai, juos paspaudus skauda. Beveik pusei pacientų limfmazgių uždegimas galiausiai supūliuoja. Labai dažnai liga praeina savaime per kelias savaites ar mėnesius. Daugumai pakanka tiesiog simptominio gydymo ir stebėjimo. Sunkesniais ligos atvejais skiriamas antibakterinis gydymas. Po ligos susidaro ilgalaikis imunitetas ir antrąkart susergama labai retai.

▫️ Rekomenduojama vengti kontakto su katėmis, ypač jaunais kačiukais, užtikrinti, kad naminės katės neturėtų blusų.

SISTEMINIS LIMFMAZGIŲ PADIDĖJIMAS

Kelių limfmazgių grupių padidėjimas gali atsirasti sergant infekcinėmis ligomis: Epšteino-Baro virusu, infekcine mononukleoze, sifiliu, chlamidioze, citomegalo virusu, ŽIV infekcija ir kt. Be to, sisteminis padidėjimas gali atsirasti kaip reakcija į vaistų vartojimą.

Limfmazgiai gali padidėti dėl kraujo ligų (ūmios arba lėtinės leukozės). Sergant šiomis ligomis, greitai atsiranda nuovargis, negalavimas, odos blyškumas, naktinis prakaitavimas, svorio netekimas, dantenų kraujavimas, temperatūros pakilimas ir kiti nusiskundimai.

👉🏻Taigi – limfmazgiai gali padidėti dėl įvairiausių priežasčių, ir dažnai nereikia ypatingo gydymo, reikia tik stebėti.

👉🏻Bet jei limfmazgis atsirado iš niekur nieko, yra apvalus, nepaslankus, kietas kaip guminis kamuoliukas, didelis, virš 2 cm, reikia kreiptis į gydytojus, kad nustatytų teisingą diagnozę. Ypač, jei jaučiate dar kokius nors varginančius simptomus.

📌 Limfmazgių padidėjimas – apsauginė imuninės sistemos reakcija, kurią į mūsų organizmą įdėjo Dievas. O saugo Jis mus ne tik iš vidaus, bet ir iš išorės. Kiekvieną dieną už mūsų gyvenimą vyksta kova su tamsos jėgomis. Būkime dėkingi Viešpačiui už Jo apsaugą ir rūpestį bei dėmesingi Jo patarimams, kad išvengtume pralaimėjimo.

🧡„Juk kas yra Dievas, jei ne VIEŠPATS? Kas yra Uola, jei ne mūsų Dievas, tas Dievas, Kuris apjuosė mane jėga ir padarė saugų mano kelią?“ (Psalmyno 18:32-33, Biblija).

Paruošta pagal: 8doktorov.ru

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM