Venų varikozės gydymas + pratimai (3 dalis)

Tęsinys:

4. Intervencinis ar CHIRURGINIS gydymas

Gydymo esmė – vienaip ar kitaip blokuoti pažeistas paviršines venas, jas pašalinant arba “sulipdant”. Iš esmės veninės kraujotakos funkciją vykdo giliosios venos. Jos perpumpuoja apie 90% kraujo. Jeigu joms nebetrukdys šios sąstovio paveiktos išorinės venos, giliosios venos bus apsaugotos nuo išsiplėtimo. Giliąsias venas supa daug raumenų, jie sudaro išorinį karkasą ir jomis perpumuoja kraują, todėl giliosios venos atsparesnės išsiplėtimui.

VARIANTAI:

▪️Skleroterapijos metu į pažeistas kraujagysles suleidžiamas sklerozuojantį poveikį turintis vaistinis preparatas ir jo paveikta smulkioji vena ar kapiliaras ilgainiui užanka. Ji taikoma tik labai lengvose situacijose, kai yra kraujagyslinės žvaigždutės, pažeistos nedidelės venos. Privalumai: nereikalauja hospitalizacijos, nereikia specialaus pasiruošimo, nenaudojama narkozė, tai netraumuojanti procedūra, be ypatingų skausmingų pojūčių. Ji netinka esant stambių kraujagyslių pažeidimui, sunkiai varikozės stadijai.

▪️Lazerinio gydymo metu į kraujagyslę, iki pat kirkšnies, įvedamas plonas laidas, kurio gale yra lazeris. Ištraukiant lazerį po truputį “užlydomos” didesnės, o paskui smulkesnės venos. Privalumai: procedūrai nereikia specialaus pasiruošimo, atliekamas vietinis nuskausminimas, procedūros trukmė 30-40 min., buvimo laikas ligoninėje apie 2 val., nelieka didelių randų (tik pradūrimo vietose nedideli randeliai), maža komplikacijų tikimybė ir trumpas reabilitacijos laikas.

▪️Chirurginės flebektomijos metu išsiplėtusias venas iš pradžių perriša (taip jos “išjungiamos” iš kraujotakos), o paskui jas ištraukia. Tai labiau traumuojanti procedūra, bet tuo pačiu ji efektyvi sudėtingais atvejais. Naudojama narkozė: bendra arba epiduralinė. Lieka nedideli randai. Reabilitacija ilgesnė. Pati operacija užtrunka gana ilgai.

✔️Technologijos sparčiai keičiasi, todėl dėl intervencinio (chirurginio) gydymo ir jūsų varikozės būklės įvertinimo būtinai konsultuokitės su kraujagyslių chirurgu.

✔️Net ir po operacijos veninės sienelės silpnumas išlieka. Jeigu žmogus bus veikiamas negatyvių faktorių, provokuojančių varikozę, apie kuriuos jau kalbėjome, varikozė vėl kartosis.

PRATIMAI

✔️Tinka visi pratimai, kurie gerai išjudina blauzdos ir šlaunies raumenis, nes jie yra pagrindiniai kraujo pumpuotojai.

👉🏻Labai gerai padeda vaikščiojimas aukštai pakeliant kelius.

👉🏻Supimasis nuo pirštų ant kulnies ir atgal. Šį pratimą galima daryti ir stovint, ir sėdint, ir gulint. Galite daryti sėdėdami savo darbo vietoje, stovėdami prie viryklės ar lovoje, negalėdami ilgai užmigti, bus bent kažkokia nauda iš šio gulėjimo.

👉🏻Gulint – kojų pirštų suvedimas/išskyrimas. Kai padai laisvi nuo krūvio, galime suvesti ir išskirti pėdų pirštus, į šalis ir į vidurį. Kojos niekur nejuda, tik pėdos sukiojasi.

👉🏻Labai geras pratimas „dviratis“, atliekame gulint. Važiavimas dviračiu irgi geras dalykas, jei tik nėra viršsvorio, kuris sukurtų stiprų spaudimą sėdynės ir tarpvietės srityse, nes tai trukdys veninio kraujo nutekėjimui. Bet gulint pratimą gali daryti visi. Pradėkime su viena koja (tai tausojantis, neskausmingas pratimas). Važiuojam į vieną pusę ir atgal iki lengvo nuovargio. Pailsėję, dirbame su kita koja. Žmonės, kurie neturi problemų juosmeninėje stuburo dalyje, gali važiuoti abiem kojom: į vieną pusę, į kitą pusę. Tai geras pratimas, kuris išjudina ir blauzdos, ir šlaunies raumenis.

👉🏻Gulint kojas pakelti į viršų ir daryti kojas papurtančius judesius. Tai padeda sumažinti sąstovio reiškinius, pagerinti kraujo tekėjimą ir nuimti nuovargį, kuris atsiranda dienos pabaigoje.

👉🏻Ir, žinoma, kvėpavimo mankšta: kai kvėpuojame giliai, naudadamiesi diafragma. Gilus kvėlavimas pagerina veninio kraujo tėkmę, nes besiplečiant plaučiams susidaro pasiurbimo efektas.

✔️Pratimai + bendras fizinis aktyvumas gyvenime = sumažina sąstovio reiškinius, sumažina varikozės progresavimo greitį.

Ką dar galima naudoti?

▫️Be to, I-II varikozės vystymosi stadijoje, kai veninių mazgų dar nėra, galima daryti limfodrenažinį MASAŽĄ. Kokia procedūros esmė? Ant kojų užmaunamos specialios kelnės su įtaisytais jose oro vamzdeliais. Per tuos vamzdelius ritmiškai banguojant tiekiamas oras, kuris atlieka masažinius judesius. Iš periferijos link pilvo varoma limfa, veninis kraujas, ir taip sumažinami sąstovio reiškiniai. Atsiranda lengvumas kojose. Kodėl negalima esant aukštesnei varokozės stadijai? Kai kraujagyslių kišenėse užsistovi veninis kraujas yra trombų susidarymo tikimybė. Bet koks masažas, daromas rankomis ar aparatais, gali šiuos trombus išvaryti iš jų „lizdų“ ir jie nukeliaus į bendrą kraujotaką. Tai pavojinga gyvybei! Todėl pasitarkite su gydytoju.

▫️Hidroterapijos procedūros:

Dienos pabaigoje apipilkite kojas šaltu vandeniu ir pagulėkite, pakėlę ir atrėmę kojas į sieną, pašalinsite diskomforto pojūčius. (Tai padeda ir po aukštakulnių dėvėjimo).

▫️Fitoterapijos procedūros:

Geltonžiedžio barkūno žolės ar kaštono žiedų/lapų/vaisių nuoviras gali būti panaudotas išoriškai, kaip venų sieneles tonizuojanti priemonė, ypač kai paviršinės venos mazguotos.

Į vidų naudojamas kaštonas, dažniausiai jo sultys arba žiedų ar lapų užpilas, erškėtrožių vaisių užpilas, geltonžiedžio barkūno užpilas.

▫️Kokie produktai naudingi?

-Tamsiosios vynuogės,

-Juodieji serbentai,

-Erškėtrožė,

-Česnakas,

-Svogūnas.

Šie produktai yra geri antioksidantai ir truputį sumažina veninės sienelės pralaidumą.

SVARBU: visa tai, kas buvo išvardinta (išskyrus intervencinį, chirurginį gydymą) – tai simptominis gydymas, kuris duoda galimybę atitolinti sunkias venų išsiplėtimo stadijas. Jei jūsų varikozė vėlyvos stadijos, stipriai pažengusi, galbūt jums būtinas intervencinis – chirurginis gydymas. Konsultuokitės su gydytoju, nes vėlyvose stadijose ši liga gali būti pavojinga.

✅ APIBENDRINĘ pastebėsime, kad turint bėdų su venų varikoze, svarbūs beveik visi 8 sveikatos principai:

-gera mityba,

-judėjimas,

-gilus kvėpavimas grynu oru,

-savalaikis poilsis,

-vanduo,

-saikingumas visose srityse,

-o pasitikėjimas Dievu suteiks ramybę, džiaugsmą ir jėgų visa tai įgyvendinti savo gyvenime.

✅ Šventajame rašte Pradžios knygos 2 skyriaus 15-oje eilutėje parašyta: “VIEŠPATS Dievas paėmė žmogų ir apgyvendino jį Edeno sode, kad jį dirbtų ir juo rūpintųsi.” Dievas mus sukūrė džiaugsmingam judėjimui gryname ore! Prisiminkime tai ir judėkime kuo dažniau, išnaudodami kiekvieną galimybę. Būkite SVEIKI 🧡

Paruošta pagal: https://youtu.be/32vNKg8Yx9E

1 dalį (VENŲ VARIKOZĖ – kas tai) rasite ČIA.

2 dalį (Venų varikozės GYDYMAS ir PROFILAKTIKA) rasite ČIA.

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM