Venų varikozės gydymas ir profilaktika (2 dalis)

▫️Kodėl išsiplečia venos?

Dažniausiai dėl paveldimų silpnų kraujagyslių sienelių. Kuo pasireiškia šis silpnumas? Veninė sienelė turi kolageno karkasą (susipynusias kolageno skaidulas). Vieniems šis susipynimas yra tvirtesnis, kitiems silpnesnis. Tai priklauso nuo paveldėjimo faktorių. Žmonėms, pas kuriuos tų skaidulų mažiau ar jos blogai tarpusavyje sujungtos, esant tam tikroms sąlygoms, atsiranda per didelis veninės sienelės ištempimas. Be to, būna įgimtas vožtuvų defektas. Bet vis tik, jei nėra faktorių, apsunkinančių šį prigimtinį polinkį, varikozė nebus stipri, nekels didelių problemų. Bet jeigu prisijungia gyvenimo būdo faktoriai, varikozė bus sunkesnė.

▫️Varikozės pagilėjimui įtakos turi:

👉🏻Ilgas stovėjimas arba sėdėjimas.

👉🏻Nėštumas. Gimda prispaudžia stambias kraujagysles, padidėja vidinis pilvo organų spaudimas. Gali būti pakenkta viena, arba abi kojos. Varikozė padidėja prieš gimdymą.

👉🏻Moterims hormoninis svyravimas. Kuo moteris arčiau klimakso periodo, tuo silpnesnė veninė sienelė.

👉🏻Sunkių nešulių nešimas.

👉🏻Viršsvoris.

👉🏻Lėtiniai, sunkūs vidurių užkietėjimai, kurie reikalauja stanginimosi tuštinantis, ilgo įsitempimo. Užkietėjimai taip pat sąlygoja hemorojaus išsivystymą.

▫️Kaip diagnozuojama ši liga?

Diagnozės patvirtinimui reikalinga kojų kraujagyslių echoskopija (ultragarsinis tyrimas). Gydytojas įvertins venų praeinamumą ir vožtuvų darbingumą, ar yra giliųjų venų pažeidimas, ar pakenktos tik paviršinės venos. Priklausomai nuo apžiūros rezultatų bus padaryta išvada ir parinktas gydymas.

▫️Kas įeina į gydymo planą?

1. Netinkamų gyvenimo būdo faktorių pašalinimas.

2. Medikamentinis gydymas.

3. Kompresinis trikotažas.

4. Intervencinis ar chirurginis gydymas, jei yra būtinybė.

▫️Apie kiekvieną truputį plačiau:

1. GYVENIMO BŪDAS:

👉🏻Žmogui, kuris serga varikoze arba turi polinkį į ją, negalima ilgai stovėti arba sėdėti nejudant. Tai padidina kraujo sąstovį kojose, atitinkamai spaudimą į kraujagyslių sieneles ir venų išsiplėtimą.

👉🏻Neneškite ir nekelkite sunkių svorių. Jeigu vis tik tenka nešti, reikia užsimauti kompresines kojines, kurios sumažina sąstovio reiškinius.

👉🏻Žmonės, turintys viršsvorį, būtinai turi jį sumažinti. Papildomas svoris apsunkina varikozės eigą, nes riebalai, besikaupiantys pilvo srityje, trukdo veninei kraujotakai nuo kojų link pilvo srities.

👉🏻Nekryžiuokite kojų, užmetant vieną ant kitos. Kai užmetam koją ant kojos, tiek per kelius, tiek per čiurnos sąnarius, kojos svoriu užspaudžiame paviršines venas, pablogėja veninio kraujo tekėjimas.

👉🏻Nenešiokite aukštakulnių, bent jau didžiąją dienos dalį. Kojos padėtis ant kulniuko sukelia blauzdos raumenų spazmą, todėl neveikia raumenų siurblys, perpumpuojantis veninį kraują.

👉🏻Labai svarbu, ilgai sėdint, sėdėti teisingai. Atsisėskite giliai kėdėje, taip, kad kėdės kraštas būtų po keliais. Jei kėdės kraštas kirstų koją kažkur viduryje šlaunies, bus užspausta veninė kraujotaka.

👉🏻Gerkite pakankamai vandens. Kraujas bus skystesnis, tekės greičiau, ir mažės trombų susidarymo tikimybė.

👉🏻Jei turite galimybę, užkelkite kojas ant stalo ar kėdės. Kai kojos yra aukščiau nei šlaunys ar dubuo, geriau nuteka veninis kraujas iš kojų į pilvo srities venas. Jeigu jūs namuose ir turite galimybę atsigulti, kojas galima užmesti ne tik ant stalo, bet netgi ant sienos. Tai dar geriau, nes kai kojų pakėlimo kampas didesnis, kojos labai gerai ilsisi, sumažėja sąstovis, pagerėja kraujo cirkuliacija, audinių mityba. Nors kartą ar du kartus per dieną pakelkite kojas į viršų po 15 minučių.

👉🏻Miego metu rekomenduojama pakelti kojas apie 20 centimetrų nuo horizontalios padėties. Tik neturi būti kažkokių volų po kojomis, kurie užspaustų, trikdytų veninę kraujotaką. Tam tikslui panaudokite sulankstytą didelę antklodę ar didelę pagalvę. Galima padėti po čiužiniu, kad būtų tolygus pakėlimas.

👉🏻Venkite vidurių užkietėjimo. Tam padės mitybos pagerinimas (valgykite daugiau produktų, turtingų ląsteliena), reguliarus fizinis krūvis ir pakankamas vandens naudojimas. Jei yra būtinybė, galima vartoti probiotikus, žarnyno mikrofloros pagerinimui.

👉🏻Nerekomenduojama šildyti kojas ir degintis taip, kad saulė tiesiogiai patektų ant kojų. Šiluma skatina raumenų atsipalaidavimą, išsiplečia venos, didėja kraujo sąstovis. Nerekomenduojama lankyti pirtį, sauną.

👉🏻Nerekomenduojama nešioti rūbus, kurie turi ankštas gumutes ant kojų ir liemens, diržų.

👉🏻Labai naudingi sergantiems varikoze vaikščiojimas, važiavimas dviračiu, plaukiojimas ir specialūs pratimai (apie tai kitoje dalyje).

2. MEDIKAMENTAI:

👉🏻Skiriami preparatai ir į vidų, turintys flebotoninį poveikį, jie truputį padidina veninės sienelės tonusą (sumažina veninės sienelės pralaidumą, sąstovio reiškinius, patinimą).

👉🏻Pagal poreikį skiriami preparatai, skystinantys kraują, mažinantys trombų susidarymo galimybę.

👉🏻Išoriniam vartojimui skiriami preparatai, kurie sumažina sunkumo pojūtį, truputį sumažina patinimą, tai mažina diskomfortą.

‼️ Nėra pasaulyje tokio preparato, kuris panaikintų veninį kraujagyslių išsiplėtimą! Tai tik simptominis gydymas.

3. KOMPRESINIS TRIKOTAŽAS.

Tai kojinės ar pėdkelnės, kurios yra labai tamprios. Kompresinis trikotažas iš išorės suspaudžia paviršines išsiplėtusias venas ir “išjungia” jas iš kraujotakos, parūpinama geriausia kraujo cirkuliacija ir kraujas išimtinai teka per giliąsias venas, juda per tas venas, kurios nepažeistos varikozinio išsiplėtimo. Kompresinis trikotažas – tai operacijos imitacija, jei jis dėvimas nuolat, nuo ryto iki vakaro. Tai duoda galimybę sumažinti ir patinimus, ir sąstovio reiškinius. Tinkamą kompresinį trikotažą turi parinkti gydytojas.

Tęsinys rytoj 👋

1 dalį rasite čia: (Venų varikozė – kas tai (1 dalis)

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM