Kokia avalynė „užmuša” kojas

Civilizacija, padovanojusi mums lygius kelius ir avalynės įvairovę, taip pat „apdovanojo“ daugybe sąnarių ligų, pėdų deformacijų. Apie tai, kokią avalynę verta avėti atsargiai arba visai neavėti, papasakojo gydytojas traumatologas – ortopedas.

▫️AUKŠTAKULNĖ avalynė

Aukšti kulniukai sukelia ne tik didelį įvairių traumų pavojų, įskaitant lūžius. Kai kojos kulno pakilimas yra didesnis nei 7 cm, svorio centras pasislenka į priekinę kojos pėdos dalį ir įspraudžia pirštus į avalynę. Tai prisideda prie skersinės plokščiapėdystės išsivystymo, kai pėdos lanko raiščiai tempiami, o kojų pirštai „išsiskečia“ tarsi vėduoklė. Laikui bėgant, tai sukelia pėdos Hallux valgus deformaciją su pirmojo piršto nukrypimu, kuris liaudiškai vadinamas „kauliuku“. Šią patologiją galima ištaisyti tik atliekant sudėtingą operaciją su ilga reabilitacija.

Tai rimta estetinė problema, ligai būdingas nuolatinis skausmas ir kojų nuovargis. Geriau tokios būsenos išvengti.

▫️Avalynė SIAURAIS PIRŠTAIS

Jei avalynės priekinė dalis per siaura, tada pirštai neturi reikiamos laisvės, jie visada yra nepatogioje ir nenatūralioje padėtyje. Laikui bėgant, tai sukelia deformaciją didžiojo piršto pirmame sąnaryje. Rezultatas – vis tas pats „kauliukas“, o taip pat nuolatinis kojų pirštų skausmas.

▫️„Baletkės“, sportbačiai arba bet kokia avalynė PLOKŠČIU PADU

Gal būt pastebėjote, kad su tokia avalyne kojos pavargsta net greičiau nei su smailiakulniais. Kadangi dėl kulno nebuvimo trūksta pakėlimo, svorio centras pasislenka į užpakalinę pėdos dalį, atsiranda didelis krūvis Achilo sausgyslei.

Be to, plokščias padas negali amortizuoti kulno smūgio į asfalto paviršių, o tai silpnina raiščius. Visa tai veda į plokščiapėdystės išsivystymą ar progresavimą ir pėdos sąnarių artrozę.

▫️Kedai su SUFORMUOTU PĖDOS SKLIAUTU

Deja, pati aktualiausia ir visų mėgiama avalynė, su kuria galima “ir į puotą, ir į žmones“, taip pat ne tokia jau saugi, kaip atrodo, ypač vaikams. Esant suformuotam pėdos skliautui, raumenys visą laiką ilsisi ir dėl to pamažu silpsta. Pirmiausia tai aktualu vaikams, kurių raumenų ir kaulų sistema vis dar formuojasi. Todėl kedai vaikui kaip kasdienė avalynė nėra pats geriausias pasirinkimas.

▫️Bet kokia NEPATOGI avalynė

Tai avalynė, kurios priekinė dalis yra per trumpa, netinkamos formos arba per ankšta. Be pėdos deformacijos atsiranda ir daug kitų nemalonių pasekmių, tokių kaip nuospaudos ir odos suragėjimas, kurių suku atsikratyti.

Kasdieniam dėvėjimui rinkitės patogią avalynę su 2-3 cm kulniuku (pakilimu). Namuose nevaikščiokite basomis (ilgai lygiomis grindimis, jei turit riziką). Ant kieto paviršiaus pėda apkraunama neteisingai, o tai lemia plokščiapėdystę, ypač vaikams.

Geriau dėvėti kambarinę avalynę su nedideliu pakilimu. Vaikams pirmenybė teikiama sandalams, nes jie tinkamai paskirsto apkrovą vaiko pėdoms. Dažniau vaikščiokite basomis ant žemės, smėlio ar akmenėlių, tai padeda sustiprinti pėdos raumenis. Plaukiokite su pelekais arba mankštinkitės, kad sustiprintumėte pėdų raumenis.

Gydytojas traumatologas – ortopedas Sevolod Gorochov, Amerikos ortopedų traumatologų asociacijos narys

Paruošta pagal: https://8doktorov.ru/kakaya-obuv-ubivaet-nogi/

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM