Nematomas pavojus – radioaktyvūs elementai

Daugybė eksperimentų ir klinikinių stebėjimų įrodo jonizuojančios spinduliuotės vaidmenį naviko vystymuisi.


Pavojų kelia radioaktyvūs elementai, tokie kaip jodas-131, cezis-137, stroncis-90. Radionuklidus gali kaupti augalai ir gyvūnai. Žmonės, veikiami jodo-131, turi didelę riziką susirgti skydliaukės vėžiu.


Cezio-137 radioaktyvumas išlieka 30 metų. Gyvūnams šis radionuklidas kaupiasi raumenų audinyje (iki 80%) ir skelete (10%). Cezio daugiausiai susikaupia piene, jautienoje, grūduose, ankštiniuose augaluose ir kai kuriose daržovėse (kopūstuose ir burokėliuose). Gyvūniniuose produktuose iki dešimt kartų daugiau. Stroncio daugiausiai vištų kauliniame audinyje. Daug jo ir kepenyse, inkstuose, plaučiuose, taip pat žuvų raumenų audinyje.


Vartodami gyvūnų, ypač užaugintų santykinės taršos zonoje, kaulų nuovirus ir mėsą, apšvitiname savo organus iš vidaus. Kauluose besikaupiantys radionuklidai nuolatos apšvitina juos ir juose esančius kaulų čiulpus. Vidinis apšvitinimas pavojingesnis nei išorinis ir gali sukelti leukemijos ir navikų vystymąsi. Pavojingos ir užterštoje teritorijoje surinktos miško uogos, grybai ir vaistažolės.


Jeigu gyvenate ekologiškai užterštoje vietoje, vadovaukitės šiais patarimais:


1. Kruopščiai nuplaukite ir nulupkite daržoves ir vaisius, vartojamus žalius, nes žievelėse radionuklidų kiekis didžiausias.

2. Produktų radioaktyvumas sumažinamas juos nuplaunant kelis kartus šiltame vandenyje. Jei naudojate žuvį, nupjaukite pelekus ir išpilkite pirmąjį sultinį.

3. Mėsą virkite dideliame vandens kiekyje, keisdami jį 2-3 kartus kas 15 minučių.

4. Nenaudokite laukinių gyvūnų ir paukščių mėsos, grybų ir žolelių.5. Ankštinius produktus patartina pirkti atvežtinius, užaugintus švarioje zonoje.


Radionuklidus iš organizmo PAŠALINTI padeda:


👉🏻Uogų kisieliai, granatai, raudoni obuoliai, sėklos, riešutai, jūros kopūstai, sultys, daržovės, vaisiai ir vandens užpilas iš linų sėmenų.

👉🏻Tulžies išsiskyrimą skatinantys užpilai: erškėtrožių, smiltyninio šlamučio, kukurūzų plaušų, medetkų ir kt..

👉🏻Šlapimą varantys užpilai (diuretikai): takažolės, dirvinio asiūklio, meškauogių, petražolių.

Paruošta pagal: https://8doktorov.ru/nevidimaya-opasnost-radioaktivnye-elementy/

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM