PABUČIAVIMAI VIETOJ TABLEČIŲ

Prisilietimai ir apkabinimai mums yra nepaprastai svarbūs, nes jie turi didelę gyvybinę jėgą.

🔹Pertraukomis tarp kryžiaus žygių Šventosios Romos imperatorius Frydrichas II Štaufenas (1194 – 1250) atliko žiaurų eksperimentą. Naujagimių “kontrolinė grupė” buvo atimta iš motinų, perduota auklėms ir įsakyta joms vykdyti “belaisviams” tik pačią bendriausią priežiūrą: maitinti ir maudyti, bet nesikalbėti su jais, nelepinti, nežaisti, neimti ant rankų.

🔹Frydrichui buvo smalsu sužinoti, kokia kalba jie kalbės ir kaip jausis kūdikiai, niekada negirdėję žmogaus kalbos garsų, kurių nemylėjo, neparodė švelnumo, neglostė, nedainavo jiems lopšinių. Ir ką? Visi vaikai netrukus mirė.

🔸O štai kita istorija – su laiminga pabaiga, kurią papasakojo gydytojas V. Krivenko: “Tarpžmogiškojo kontakto įtaka yra nesuvokiamai didžiulė. Kartais šis kontaktas pakeičia moderniausius vaistus. Laimei, man teko tuo įsitikinti pačioje savo medicininės praktikos pradžioje. Nedideliuose kaimo gimdymo namuose merdėjo neišnešiotas kūdikis. Vaikelis geso mūsų akyse! Vieną vakarą atsisėdau prie mirštančio vaiko ir, uždėjęs tris pirštus ant mažyčio jo kūnelio ties širdimi, pradėjau periodiškai daryti ritmiškus paspaudimus. Taip mes visą naktį prasėdėjome dviese. Apie trečią valandą nakties kūdikis staiga pastebimai suaktyvėjo: pamažu pradėjo ryškėti raumenų tonusas, kvėpavimas nebebuvo konvulsyvus (mėšlungiškas, su traukuliais)… Po dviejų savaičių vaiką ir jo mamą pasitiko laimingas tėvas.

🔸Tik po to perskaičiau žurnale „Mokslas ir gyvenimas“ kaip skruzdėlės „reanimuoja“ savo gimines. Jos, prabėgdamos pro nukentėjusįjį, bando paliesti jį kojytėmis ar antenomis. Ši procedūra kartojama gana ilgai, kol visiškai pasveikstama. Prisilietimas tarsi pasako nukentėjusiam, kad jis reikalingas „bendruomenei“ ir tai verčia jį grįžti į gretas.

✅ Abi šios istorijos liudija, kad lytėjimo kontaktas tarp žmonių (prisilietimai, glostymai, apkabinimai, glamonėjimai, masažas) yra nepaprastai svarbūs, nes jie turi didelę GYVYBINĘ jėgą.

KUO NAUDINGI PRISILIETIMAI

💛 Majamio universiteto lytėjimo tyrimų instituto direktorius Tiffany Field tvirtina, kad malonūs prisilietimai prie kūno suteikia neįkainojamos psichologinės pagalbos, stiprina imunitetą, stimuliuoja centrinę nervų sistemą. Institute atlikti tyrimai nustatė ryšį tarp prisilietimų skaičiaus padidėjimo (pavyzdžiui, masažo metu) ir padidėjusio hemoglobino kiekio žmogaus organizme. Kadangi hemoglobinas yra kraujo pigmentas, kuris perneša deguonį iš kvėpavimo sistemos į audinius, padidėjęs jo kiekis stiprina visą kūną, įgalina IMUNITETĄ ir pagreitina PASVEIKIMĄ.

🧡 Paglostymas gali tapti puikia priemone, atitraukiančia dėmesį, nuo daugelio negalavimų ir žymiai SUMAŽINTI SKAUSMĄ. Taip instituto bendradarbis, skausmo kontrolės skyriaus vadovas daktaras Paul McCormick receptuose dažnai rašo: „5 apkabinimai per dieną“, „7 apkabinimai per dieną“, nepamirštant paskirti pacientams ir porą – trejetą bučinių.

❤️ Pagal instituto duomenis, neišnešioti naujagimiai, kurie kasdien masažuojami, greitai išmoksta judėjimo įgūdžių ir priauga svorio, palikdami gimdymo namus maždaug savaite anksčiau nei įprasta. Prisilietimas taip pat nuima stresines būsenas (ir ne tik kūdikiams!). Šį teiginį įrodo institute atlikti eksperimentai, kurių metu buvo nustatyta, kad po masažo naujagimių šlapime ženkliai sumažėja streso hormono – kortizolio kiekis, kurio tam tikra koncentracija gali sunaikinti ląsteles, kurios nepaprastai svarbios imuninei gynybai.

💚 Prisilietimo kontaktas yra gyvybiškai svarbus vyresnio amžiaus žmonėms. McGill universiteto mokslininkai padarė išvadą, kad apsikabinimų neatsisakantys sutuoktiniai, turi didesnį atsparumą daugeliui ligų ir sensta lėčiau. O ir kas nenori atrodyti gražiau, tapti sveikesniu ir labiau subalansuotu. Tam padės toliau pateiktas „receptas“.

GROŽIO, SVEIKATOS IR RAMYBĖS RECEPTAS

👉🏻 Imame likusius metų mėnesius ir gerai juos išvalome nuo pavydo, neapykantos, nusivylimų, godumo, užsispyrimo, egoizmo, abejingumo. Kiekvieną dieną užpildome ne tik darbu, bet ir džiaugsmu, humoru, linksmybe. Pridedame tris pilnus (su kaupu) šaukštus optimizmo, didelę saują tikėjimo, šaukštelį kantrybės ir, galiausiai, žiupsnelį mandagumo ir padorumo visų kitų, ir svarbiausia – artimųjų atžvilgiu. Visą gautą mišinį iki viršaus užpilame MEILE!

👉🏻 Dabar, kai patiekalas paruoštas, mes jį papuošiame gerumo ir dėmesio gėlių žiedlapiais. Patiekiame kasdien su šiltų žodžių ir nuoširdžių šypsenų garnyru, sušildančių širdį ir sielą.

Autorius: Jelena Šėliagina medicinos mokslų kandidatas

Paruošta pagal: https://8doktorov.ru/poczelui-vmesto-tabletok/

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM