HIPERTENZIJA – NE nuosprendis

✅ Šiuolaikinė medicina tvirtina: “Aukštas kraujospūdis nėra gydomas, o tik laikinai mažinamas vaistais. Gerkite vaistus visą likusį savo gyvenimą”. Neabejoju, kad reikia kontroliuoti aukštą kraujospūdį vaistas, kad būtų išvengta rimtų komplikacijų. Tačiau “hipertenzijos” diagnozė dar nėra nuosprendis. Gyvenimo būdo pokyčiai ir natūralių terapijų naudojimas dažnai duoda gerus rezultatus ir padeda normalizuoti kraujospūdį arba žymiai sumažinti jį. Ypatingai prisimenu vieną atvejį, kai kraujospūdis labai greitai normalizavosi.

🔹Šiltą vasaros dieną pas mus atvyko 50 metų vyras iš Maskvos, jo vardas Viačeslavas. Jis atsivežė įspūdingą III laipsnio hipertenzinės ligos bagažą, patirtą praeityje židininį širdies infarktą, 25 papildomus kilogramus ir 20 metų priklausomybę nuo rūkymo. Apžiūrėdamas aptikau, kad jo kraujospūdis buvo 180/120 mm Hg. Be to, jis nenaudojo jokių vaistų. Kadangi kraujospūdis buvo aukštas, be paprastų gydymo metodų rekomendavimo turėjau jam skirti ir antihipertenzinių vaistų. Tačiau, mano nuostabai, jie nepadarė jokio poveikio, spaudimas išliko toks pat aukštas. Nematydamas rezultato, Viačeslavas nebevartojo vaistų. Kadangi jo bendra būklė buvo patenkinama, neįkalbinėjau jų vartoti.

🔹Po kelių dienų sanatorijoje, vyras metė rūkyti. Jis daug vaikščiojo, vykdė visus nurodymus. Anksti ryte, kai daugelis svečių miegodavo, jis atsikeldavo ir iki pusryčių spėdavo nužingsniuoti 11 km. Be to dieną jis taip pat daug vaikščiojo. Tuo metu pas mus pražydo paprastasis raudonėlis. Viačeslavas labai mėgo gerti šio augalo užpilą. Beveik visą dieną patenkintas vyras vaikščiojo po miškus ir laukus, ieškodamas šio kvapaus augalo. Iki pietų ar vakaro jis grįždavo po pasivaikščiojimo su pilnu žolės glėbiu, paskui rūpestingai išskleisdavo ją pavėsinėje džiovinimui. Matėsi, kad jis patiria daug teigiamų emocijų.

🔹Savaitės pabaigoje Viačeslavo sveikata žymiai pagerėjo. Dingo dusulys ir blauzdų patinimas, bet kraujospūdis beveik nesumažėjo. Aš bijojau dėl jo ir netgi prašiau sutrumpinti maršrutų trukmę, tačiau niekas nesugebėjo jo sulaikyti. Be paskirtų procedūrų, vyras darėsi natūralų hidromasažą. Netoli nuo mūsų sanatorijos teka upė, vietomis jos kelyje yra daugybė akmenų, kurie sukelia stiprią srovę. Vienoje iš šių vietų jis aptiko akmenų apsuptą įdubą, į kurią triukšmingai liejosi vanduo. Viačeslavas įlįsdavo ten ir leisdavo vandeniui jį masažuoti.

🔹Skirtas laikas ėjo į pabaigą. Kiekvieną dieną matuodavau jam kraujospūdį, bet jis nuolat buvo aukštas. Likus trims dienoms iki išvykimo, užėjau į jo kambarį ir, kaip įprasta, pumpavau tonometrą iki 200 mm Hg. Pamažu rodyklė pradėjo leistis žemyn: 180, 160, 140, 120. Ir tik prie 110 įvyko pirmi dūžiai, apatinis rodiklis buvo 80! Man atrodė, kad dabar vyras kris, praradęs sąmonę, bet jis gerai jautėsi. Tai buvo mįslė. Apatinį aukštą kraujospūdį visada sunku sumažinti, bet jis buvo normalus. Netgi jei jis būtų 100 ar 90 mm Hg, tai jau būtų geras rezultatas, bet 80!

🔹Tada nusprendžiau atidžiai apžiūrėti svečią: paklausyti plaučius, širdį ir padaryti EKG. Gal būt jo širdis silpnėjo ir nebepumpuoja normaliai kraują, todėl spaudimas krito? Tačiau EKG viskas buvo stabilu, išskyrus likusį randą po infarkto.

🔹Kitą dieną Viačeslavo kraujospūdis buvo 120/80. Man šis atvejis vis dar lieka mįsle. Žinoma, mūsų svečias metė rūkyti, valgė augalinį maistą, daug vaikščiojo ir gavo aibę teigiamų emocijų.

✅ Jei kenčiate nuo per aukšto kraujospūdžio, prisiminkite, kad tai ne nuosprendis. Gal būt jūsų rodikliai negrįš taip greitai į normalią būseną, bet svarbiausia – nesustoti ir tikėti, kad viskas įmanoma.

Autorius: Aleksej Hacinskij, pensionato „Naš dom“ gydytojas

Paruošta pagal: https://8doktorov.ru/gipertoniya-ne-prigovor/

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM