1. RIEBALŲ reikšmė mūsų MITYBOJE

Assortment of vegetable oils in bottles

Riebalų naudos ir žalos tema yra nevienareikšmiška. Vieni bando riboti riebalus, kiti sako, kad riebalai neturi jokios žalos, o tik naudos. Išsiaiškinkime.

🔹KAM JIE REIKALINGI

Riebalai yra energijos šaltinis. Jie suteikia dvigubai daugiau kalorijų nei tas pats baltymų ar angliavandenių kiekis. Todėl organizmui naudingiau riebalus laikyti atsargoje. Tačiau riebalai kaupiasi, kai kalorijų teikiama daugiau nei reikia, ir kai visi kiti organizmo riebalų poreikiai yra patenkinti. Priešingu atveju jų apribojimas sukels sveikatos problemų.

🔹RIEBALŲ VAIDMUO ORGANIZME

👉🏻Riebalai sudaro pagrindinę ląstelių membranų dalį. Riebalų trūkumas gali pasireikšti bet kurioje kūno vietoje. Nervinis audinys ypač jautrus riebalų trūkumui. Nervinių skaidulų apvalkalus sudaro mielinas. Dėl riebalų trūkumo sumažės mielino susidarymas, o tai, savo ruožtu, sukels nervinių impulsų laidumo problemų ir sutrikdys viso kūno koordinaciją.

👉🏻Riebalai reikalingi tulžies susidarymui (o ji dalyvauja riebalų virškinime). Lytiniai hormonai susidaro iš cholesterolio, kuris taip pat yra riebalų apykaitos produktas. Riebalų sluoksnis apsaugo vidaus organus nuo pažeidimo ir būtinas termoreguliacijai.

👉🏻Riebalai turi įtakos imunitetui. Pavyzdžiui, iš riebalų susidaro surfaktanas. Jis iškloja plaučių alveoles iš vidaus ir neleidžia joms sulipti iškvėpus orą. Jei mityboje mažai riebalų, surfaktano pasigamins mažai. Alveolės gerai neišsiplės kvėpavimo metu. Tai reiškia, kad tokiose vietose padidėja uždegimo tikimybė, o infekcijos atveju plaučių audinio pažeidimai taip pat bus didesni. Pasirodo, kad kvėpavimo sistemos sveikata tiesiogiai priklauso nuo pakankamo riebalų kiekio racione.

👉🏻Riebalai reikalingi gerai vitaminų tirpių riebaluose absorbcijai žarnose: A, D, E, K. Pirmieji 3 tiesiogiai susiję su imunitetu.

👉🏻Riebalai būtini sveikai odai. Juk ji apsaugo nuo mikrobų patekimo į vidų. Dėl to oda turi turėti natūralų riebalą (sebumą), kuris neleidžia jai išsausėti. Pakankamas riebalų kiekis racione turi būti net tada, kai žmogus siekia mesti svorį.

🔹RIEBALŲ KOKYBĖ

Yra dvi riebalų grupės: sotieji ir nesotieji. Jie skiriasi molekulėje esančių cheminių ryšių būsena ir jų prisotinimu vandeniliu. Nuo to priklauso riebalų savybės. Mes jau sakėme, kad riebalai sudaro pagrindinę ląstelių membranų dalį. Kokie riebalai, tokia bus ir membrana. Daugumai ląstelių svarbu turėti lanksčią elastingą membraną, kuri leis gerai funkcionuoti visai ląstelei.

❗️Tęsinį – išsamiau apie skirtingus riebalus – skaitykite sekančiame įraše.

Paruošta pagal: https://8doktorov.ru/poleznye-i-vrednye-zhiry/

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM