Stebuklingas apsaugos mechanizmas – IMUNINĖ sistema

✅ Žmogaus organizmas turi stebuklingą gynybos mechanizmą nuo pašalinių medžiagų: virusų, bakterinių ląstelių – tai mūsų imuninė sistema. Norint pagerinti jos veikimą, bus naudinga sužinoti, kaip ji sudaryta.

🔸Jei “priešui” – mikrobams ir virusams – pavyko prasiskverbti per “valstybės sieną”, tai yra: odą, gleivinę, skrandžio druskos rūgštį, seilių baktericidines medžiagas, ašaras ir kt., – tai jį pasitinka baltieji kraujo kūneliai – leukocitai – dažniausiai tai makrofagai. Makrofagai praryja ir suvirškina “ateivį”, dėl ko atsiranda uždegiminė reakcija: kapiliarų išsiplėtimas, paraudimas, patinimas, skausmas, karščiavimas. Šiame imuninio atsako etape taip pat dalyvauja nuostabi komplemento sistema – tai daugiau nei 20 skirtingų baltymų, kurie prisitvirtina prie “ateivio” paviršiaus, dėl ko šis patiria kaskadą biocheminių reakcijų. Tai pažeidžia bakterijos ląstelės membraną ir ji žūva. Arba komplementas “pažymi” priešą, kad jį prarytų makrofagai.

🔸Jei pastarųjų nepakanka sunaikinti svetimas ląsteles, prisijungia kiti leukocitai – B ir T limfocitai. Tam makrofagai savo paviršiuje rodo informaciją apie “ateivį”. Ypatinga T limfocitų – pagalbininkų rūšis atpažįsta „priešą“ ir kviečia į pagalbą patį galingiausią imuninės sistemos ginklą – kitus T rūšies limfocitus, taip vadinamus žudikus, ir B limfocitus. Pirmieji sunaikina paties organizmo ląsteles, užkrėstas virusu ar patinusias, o B limfocitai gamina antikūnus. Specialūs baltymai (imunoglobulinai), kurie tiksliai kaip raktas į spyną tinka konkrečiam pašaliniam veiksniui, suriša ir nukenksmina jį. Tuo pačiu metu susidaro „atminties“ ląstelės, kurios saugos informaciją apie „ateivį“, jo pakartotinės invazijos atvejui. Makrofagai užbaigia darbą, prarydami ir suvirškindami „priešo ląsteles“.

🔸Po jų sunaikinimo specialūs T limfocitai (slopintojai) – blokuoja T (žudikų) ir B limfocitų darbą, sustabdydami imuninės sistemos ataką.

🔹Čia mes pateikėme labai supaprastintą imuninio atsako vaizdą. Daugybė kitų ląstelių ir medžiagų taip pat dalyvauja „gynyboje“, vyksta daugybė biocheminių reakcijų. Imuninės sistemos mechanizmas yra nepriekaištingai suderintas, visi komponentai veikia tiksliai ir harmoningai.

👉 SAUGOKIME nuostabiai sukurtą mūsų kūną! Nesilpninkime jo kenksmingais įpročiais ir blogais pasirinkimais! BŪKITE SVEIKI 🌿❤️

„Mielasis, linkiu, kad viskas tau taip gerai sektųsi ir būtum sveikas, kaip sekasi tavo sielai.“ 3 Jono‬ ‭1:2‬ ‭(Biblija)

Paruošta pagal: https://8doktorov.ru/mehanizm-zashhityi-immunnaya-sistema

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM