ANGLIAVANDENIAI – draugai ar priešai?

Apie angliavandenius yra daugybė prieštaringų nuomonių. Kai kas įsitikinęs, kad tai kenksminga maisto grupė. Kiti visai ramiai į ją reaguoja. Išsiaiškinkim šitą klausimą.

🔸 Angliavandeniai – pagrindinis žmogaus kūno energijos šaltinis, suteikiantis daugiau nei pusę visos mitybos energetinės vertės.

🔸 Jeigu mityboje trūksta angliavandenių, organizmas baltymus ir riebalus naudos kaip energijos šaltinį. Baltymus lengviau naudoti. Raumenyse yra daugiausia baltymų. Todėl jeigu žmogus per mažai juda, tai raumenų masė sumažės. Jei asmuo fiziškai aktyvus, kaip energijos šaltinis bus naudojamos riebalų atsargos. Jeigu jų organizme daug, tai nėra blogai. Svarbiausia nenueiti per toli, nes riebalų trūkumas sukels kitas problemas.

🔸 Mūsų smegenys ir visa nervų sistema sunaudoja didžiulį energijos kiekį. Pagrindinis jos šaltinis – gliukozė. Kad gliukozė galėtų patekti į ląsteles, jai reikia hormono insulino, kuris atveria ląstelės „duris“ gliukozei. Bet į nervų ląsteles gliukozė patenka tiesiogiai be insulino pagalbos. Todėl kraujyje yra palaikomas daugiau ar mažiau pastovus gliukozės kiekis, kad smegenys nepatirtų energijos problemų. Būtent todėl ilgalaikė mažai angliavandenių turinti dieta neigiamai paveikia nervų sistemą. Žmogus liesėja, tampa neramus, dirglus ir net piktas. Tai gali sukelti depresiją.

🔸 Kad nesukeltumėte sau nereikalingų problemų, svarbu suprasti, kad yra paprasti ir sudėtingi angliavandeniai.

⛔️ PAPRASTI angliavandeniai susideda iš vienos ar dviejų molekulių. Tai gliukozė, fruktozė, galaktozė, sacharozė. Jie taip pat vadinami mono arba disacharidais. Tokie angliavandeniai nereikalauja virškinimo ir iškart absorbuojami į kraują. Gliukozės kiekis kraujyje greitai kyla, suteikdamas sotumo ir malonumo jausmą. Bet gliukozę reikia nedelsiant paskirstyti ląstelėms. Tam kasa gamina hormoną insuliną. Jis greitai „įstumia“ gliukozę į ląsteles, o jos lygis taip pat greitai mažėja. Sumažėjus gliukozės kiekiui, vėl norisi valgyti ką nors saldaus. Tokie cukraus svyravimai kraujyje sukelia nuotaikos pokyčius ir formuoja priklausomybę nuo saldumynų.

✅ SUDĖTINGI arba kompleksiniai angliavandeniai tai sujungtos į grandines paprastų angliavandenių molekulės (gliukozės ir kt.). Tai krakmolas, glikogenas, inulinas ir kt. Žarnyne jie suskaidomi į paprastas molekules ir lėtai absorbuojami į kraują. Todėl kompleksiniai angliavandeniai dar vadinami lėtaisiais.

✅ LĄSTELIENA taip pat yra kompleksiniai angliavandeniai. Ji užtikrina laipsnišką visų maistinių medžiagų įsisavinimą žarnyne, padeda palaikyti stabilų gliukozės kiekį kraujyje. Todėl net vaisiai, kuriuose gausu paprastųjų angliavandenių, bet tuo pačiu ir daug ląstelienos, neduoda tokių gliukozės kiekio kraujyje šuolių kaip cukrus, jo turintys maisto produktai ir apskritai rafinuotas maistas.

🔸 Angliavandenių yra beveik visuose maisto produktuose: augaliniuose ir gyvuliniuose. Todėl jų negalima, o ir nereikia visai atsisakyti. Tačiau bus naudinga pašalinti arba bent jau apriboti maisto produktus, kuriuose daug cukraus (saldumo) ar krakmolo, ir tuo pačiu mažai ląstelienos: rafinuotų grūdų ir bulvių.

✅ Agliavandeniai – SVARBI SVEIKOS MITYBOS dalis. Jums tiesiog reikia pasirinkti tinkamus produktus. GERIAUSI sveikų angliavandenių ŠALTINIAI tai daržovės, nerafinuoti grūdai, ankštiniai, uogos ir vaisiai.

🔸 Mityba mums turėtų suteikti sveikatos, o ne atimti ją. Todėl geriausia alternatyva – išmokti teisingai pasirinkti.

💖 BŪKITE SVEIKI!

Natalija Nazarova, gydytoja terapeutė

Šaltinis: https://8doktorov.ru/uglevody-druzya-ili-vragi/

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM