GAIVUS ORAS SVEIKATAI

Žmogus gali išgyventi keletą savaičių be maisto, keletą dienų be vandens ir tik keletą minučių be oro. Šis komponentas yra būtinas mūsų gyvybei palaikyti. Penkių minučių oro trūkumas gali sukelti negrįžtamus smegenų pokyčius.

KODĖL ORAS TOKS SVARBUS?

🔹 Oras, kuriuo kvėpuojame, turi deguonies. Raudonieji kraujo kūneliai perneša jį iš žmogaus plaučių į visas organizmo ląsteles, nes kiekvienai iš jų energijai gaminti reikalingas deguonis. Raudonieji kraujo kūneliai taip pat atneša į plaučius anglies dvideginį, kurį mes iškvepiame.

🔹 Blogas patalpų vėdinimas gali sukelti galvos skausmus, mieguistumą, o taip pat sumažina dėmesio koncentraciją. Kokia to priežastis? Kai tas pats oras yra įkvepiamas vėl ir vėl, deguonies kiekis sumažėja, o anglies dvideginio ir kitų kenksmingų medžiagų kiekis padidėja. Toks oras ir paviršutiniškas kvėpavimas skatina depresiją, dirglumą ir lėtinį nuovargį.

🔹 Fizinio krūvio metu per jūsų plaučius praeina iki 100 litrų oro per minutę, o ramybės būsenoje tik apie 4 litrus. Fizinis krūvis padidina kraujo, prisotinto deguonimi, cirkuliaciją visuose mūsų kūno organuose. Pasijusite pilni jėgų ir sveikatos.

REKOMENDACIJOS

➡️ Kai tik įmanoma, atidarykite langus ir įleiskite gryną orą!

➡️ Miegokite su atverta orlaide.

➡️ Mankštinkitės gryname ore. Tai sutvirtins kvėpavimo raumenis ir padidins plaučių tūrį.

➡️ Išsiugdykite taisyklingą laikyseną. Sėdėdami laikykite nugarą tiesią ir pečius atloškite atgal. Taip galėsite kvėpuoti giliau.

➡️ Skirkite dėmesį giliam kvėpavimui. Dienos bėgyje keletą kartų lėtai ir giliai pakvėpuokite.

➡️ Patalpose laikykite kambarinius augalus. Jie sunaudoja daug kenksmingų medžiagų, užteršiančių orą, ir panaudoja angies dvideginį deguonies gamybai.

⛔️ APNUODYTAS ORAS

🔻 Cigarečių dūmai – vienas iš pikčiausių švaraus oro priešų. Rūkymas užteršia ir dirgina kvėpavimo takus. Nikotinas, kuris yra cigarečių dūmuose, sukelia mažųjų arterijų susitraukimą. Anglies monoksidas sumažina raudonųjų kraujo kūnelių gebėjimą pernešti deguonį. Abi šios medžiagos sumažina arterijų stiprumą, taip pat susiaurina ir sukietina jas.

🔻 Daugelis rūkalių nežino apie pavojų, kurį sukelia aplinkiniams cigarečių dūmai. Kvėpavimas cigarečių dūmais yra taip pat mirtinai pavojingas tiek rūkančiam, tiek aplink jį esantiems. Mirtinas pavojus kyla rūkančiųjų vaikams, kurie priversti šiuo užterštu oru kvėpuoti ilgai.

🔸 Rūkančio žmogaus kūnas pradeda atsistatyti ir išsivalyti beveik iškarto atsisakius blogo įpročio. Geriausia, ką jūs galite padaryti savo kūnui, – palikti šį blogą įprotį ir kvėpuoti laisvai.

🔸 Kai kuriose žemės rutulio dalyse oras labai užterštas. Jeigu jūsų mieste yra tokia problema, stenkitės vengti labiau užterštų rajonų ir juo labiau ten nesimankštinti.

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM