VANDUO – dažnai nepakankamai įvertintas

Vanduo – svarbiausias mūsų kraujo komponentas. Vanduo sudaro maždaug 70% viso kūno svorio. Mūsų kūnas vandenį panaudoja apsivalymui, atvėsinimui, cheminės pusiausvyros palaikymui. Vanduo pašalinamas iš mūsų organizmo prakaituojant, kvėpuojant, su šlapimu ir išmatomis. Netekęs 20% vandens žmogus gali mirti.

Tyrimai parodė, kad tie sportininkai, kurie gėrė vandenį tik troškulio numalšinimui, buvo mažiau ištvermingi, nei tie, kurie gėrė tiek, kiek jo netekdavo. Sportininkai, geriantys pakankamai vandens, mažiau pavargsta ir jų kūno temperatūra išlieka beveik normali.

KIEK MUMS REIKIA IŠGERTI VANDENS?

Priverstinis kūno funkcionavimas esant ribotam skysčių kiekiui yra tarsi indų plovimas po pietų viena stikline vandens. Vandens reikia gerti tiek, kad šlapimas būtų beveik bespalvis. Paprastai tam užtenka 8 stiklinių per dieną. Bet tai apytikslis žmogaus vandens poreikio apskaičiavimas. Ir troškulys nėra tikslus vandens poreikio rodiklis.

Visų gėrimų pagrindas – vanduo. AR SVARBU KĄ GERSIM?

Švarus vanduo – geriausias skystis mūsų organizmui. Daugumoje gėrimų yra cukraus, kuris skatina svorio augimą, sukelia cukraus kiekio kraujyje svyravimus, o jo įsisavinimui organizmui reikia papildomo kiekio vandens.

Coca Cola turi fosforo, kuris išsineša iš organizmo kalcį ir kaulai darosi trapūs. Beveik visi gėrimai turi dirbtinių priedų, kurie gali sudirginti skrandį bei duoti papildomą krūvį kepenims ir inkstams.

Kavoje, arbatoje ir kai kuriuose šaltuose gėrimuose yra kofeino. Jis gali padadinti kraujo spaudimą, cukraus ir riebalų kiekį kraujyje, o taip pat stimuliuoja nervų sistemą ir sukelia dirglumą, nerimą, drebulį, lėtinį nuovargį ir nemigą.

Kofeinas ir alkoholis turi šlapimą varančių savybių, todėl jo turintys gėrimai užuot prisotinę kūną vandeniu, jį pašalina.

KOKIĄ ĮTAKĄ DARO VANDENS TRŪKUMAS?

Inkstams teks didelis krūvis, šalinant nuodingas medžiagas, ir tai gali jiems pakenkti. Kiekvienai kūno ląstelei reikalingas vanduo, kad galėtų normaliai funkcionuoti. Vandens trūkumas gali sukelti ląstelių funkcijų sutrikimą ir susargdinti. Nuovargis ir galvos skausmai – įprastinės pasekmės, kai geriame nepakankamai vandens.

YRA DAUGYBĖ BŪDŲ KAIP NAUDOTI VANDENĮ IŠORIŠKAI.

Reguliariai prausiantis nuplaunamos per odą šalinamos atliekos ir nešvarumai. Šaltas vanduo gali sumažinti aukštą temperatūrą, o šiltas padeda sušalus. Šilta vonia naudinga, jei negalime užmigti. Jums sunku pabusti? Pabandykite užbaigti rytinį dušą šaltu vandeniu arba intensyviai aptrinkite odą rankšluoščiu, sumirkytu šaltame vandenyje.

Prisiminkite, vanduo gyvybiškai svarbus. Norite būti sveiki ir žvalūs – naudokite pakankamai vandens!

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM