Natūralios gydymo priemonės – KAJENO PIPIRAS

Neretai skundžiamės gerklės skausmu arba kosuliu. Norėčiau jums rekomenduoti savo vaistinėlėse tam tikslui turėti kajeno pipirų. Tai nuostabi natūrali nuskausminanti ir priešmikrobinė priemonė. Tik pajutus gerklės perštėjimą, įmaišykite 0,25 arbatinio šaukštelio sumaltų kajeno pipirų pusėje stiklinės šilto vandens. Gerkite šį mišinį skalaudami, mažais gurkšneliais, kad būtų kuo ilgesnis kontaktas su gerkle. Neišsigąskite, kad pradžioje šiek tiek degina. Kajenas – aštrus pipiras, bet neužilgo deginimas mažėja ir dažnai greit pasveikstama.

Per paskutinius 5 metus buvo atlikta daugiau nei 1300 mokslinių tyrimų, kad išsiaiškinti, kaip veikia veiklioji kajeno medžiaga kapsicinas. Tyrimų rezultatai tikrai įspūdingi. Kapsicinas yra fitochemikalas, randamas visuose “capsicum” genties vaisiuose. Tai yra būtent tas ingredientas, kuris daro pipirus aitrius (aitrioji paprika ir pan., bet ne juodieji ir baltieji pipirai). Jau seniai kajenas ir jo giminaičiai žinomi dėl savo gydomųjų savybių. Daug tyrimų patvirtina jo sugebėjimą mažinti skausmą. Jo pritaikymo galimybės daug platesnės nei tik gerklės skausmo gydymas. Išsamiausiai jų poveikis yra ištirtas naudojant kapsiciną kaip išorinę priemonę kremo arba pleistro pavidalu nuo artrito ir kitų sanarių skausmų. Kapsicinas skatina skausmo nervinius receptorius išleisti neurotransmiterį (tam tikrą cheminę medžiagą), kuris padeda siųsti signalus apie skausmą į smegenis. Būtent todėl jaučiamas deginantis skausmas ar aitrus skonis. Po kurio laiko tai išsekina nervinės ląstelės sugebėjimą siųsti skausmo signalus. Taip pat kapsicinas padidina kraujotaką toje vietoje, su kuria kontaktuoja. Jeigu naudosite kapsiciną sąnarių skausmui mažinti, kad pajausti didžiausią efektą, reikėtų vartoti bent savaitę. Yra įvairių komercinių preparatų su kapsicinu. Svarbiausia, kad kapsicino koncentracija juose būtų nuo 0,025 % iki 0,075 %. Namuose galite pasidaryti savo tepalą. Arbatinį šaukštelį sumaltų kajeno pipirų sumaišykite su stikline obuolių acto arba su kokoso aliejumi. Skaudančią vietą juo galite patrinti arba sumirkyti marlę ir ja aprišti, iš viršaus uždengus neperšlampamu audiniu arba plastiku. Yra žmonių kurie teigia, kad tai jiems padėjo sumažinti ir net gydyti psoriazės (žvynelinės) simptomus.

Nemažai tyrimų parodė, kad kajeno pipirai gali padėti gydyti skrandžio opas, jeigu jų priežastis yra bakterija (Helicobacter pylori). Reikia gerti 0,25 arbatinio šaukštelio kajeno, išmaišyto puodelyje vandens ryte ir vakare (prieš valgį). Tai gali sunaikinti bakterijas, sumažinti opos skausmus ir stabdyti kraujavimą.

Kajenas (arba kiti pipirai su kapsicinu) gali padidinti organizme medžiagų apykaitą, skystinti kraują ir mažinti kraujospūdį. Žiemą, kai šąla kojos rekomenduojama užberti jų ant kojos, kad padidinti kraujotaką ir apsisaugoti nuo nušalimo!

Tačiau dėl pastovaus vartojimo į vidų yra nemažai perspėjimų apie galimą pavojų. Yra daug neaiškumų dėl kapsicino poveikio galimai sukeliant onkologines ligas. Tiesa, yra nemažai tyrimų, kurie rodo, kad kapsicinas naikina vėžines ląsteles – ypač prostatos ir plaučių vėžio. Bet yra ir gerai atliktų tyrimų, rodančių, kad jis gali veikti kaip kancerogenas – tai yra pakeisti ląstelės genetinę informaciją ir skatinti vėžinių ląstelių formavimąsi. Kol kas tiksliai nežinoma, kodėl tai vyksta ir kada tai gali atsitikti. Daug prieštaringų tyrimų kelia rimtas abejones. Kol nebus atlikta daugiau tyrimų, aš asmeniškai nenaudosiu jų kasdien kaip profilaktinės priemonės, bet daugiau išoriniams kompresams arba į vidų – trumpalaikiam gydymui.

(Dabar internete yra straipsnių teigiančių, kad kajeno pipirų ekstraktas, duotas žmogui aptikus infarktą, gali stebuklingai, iš karto sustabdyti jį. Tačiau yra rimtų abejonių, kad tai patvirtinta tyrimais. Aš daug ieškojau, kokia ekspertų nuomonė arba mokslinių tyrimų tuo klausimu ir niekur neradau teigiamų atsakymų. Tiktai vienas, 2009 metais JAV atliktas tyrimas su pelėmis rodo, kad išorinis kremo su kapsicinu naudojimas infarkto metu gali mažinti širdies ląstelių žūties atvejus.)

Autorius: Corrie Jankevičienė, sveikos gyvensenos sodyba „Nova Vita“

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

2 atsakymai į “Natūralios gydymo priemonės – KAJENO PIPIRAS”

    1. Sveiki, maltų kajano pipirų galima rasti parduotuvėse prieskonių skyriuje. O dėl ekstrakto nežinau, nesidomėjau 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM