Kas kenkia kepenims

Apie kepenų suriebėjimo priežastis.

👉🏻 Kepenys yra vienas „kantriausių“ mūsų kūno organų. Nors kepenys gana gerai sugeba atkurti savo audinius, su šiuo organu vis tiek reikia elgtis atsargiai. Dėl žinių ir patirties trūkumo galime joms pakenkti. Norėdami to išvengti, turime žinoti, kas mums kelia pavojų.

✔ Dažniausia kepenų ligų priežastis yra ALKOHOLIO vartojimas. Kepenų suriebėjimas yra patologinis kepenų audinio pakitimas, 2/3 atvejų tai susiję su alkoholinių gėrimų vartojimu. Tokia diagnozė nustatoma ne tik nuo alkoholio priklausomiems žmonėms, bet ir aukščiausių visuomenės sluoksnių atstovams: politikams, verslininkams, diplomatams ir menininkams. Tam tikrai žmonių kategorijai taurė konjako ar stikliukas degtinės yra neatsiejamas furšeto atributas arba priemonė, padedanti numalšinti įtampą po darbo dienos, o kartais tiesiog „apetitui“. Tokie žmonės jaučiasi puikiai ir nesuvokia, kad jiems reikia atsisakyti alkoholinių gėrimų. Dažnai jie labai nustemba, kai apžiūros metu aptinkami patologiniai kepenų pakitimai.

👉🏻 Riebalams patenkus į organizmą su maistu, kepenys iš jų išgauna energiją. Tačiau dėl alkoholio poveiko kepenų ląstelės pažeidžiamos, todėl SUTRINKA riebalų apykaita. Riebalai pradeda kauptis, sukeldami kepenų suriebėjimą. Riebalų perteklius pradeda intensyviai oksiduotis, o tai sukelia hepatitą, o laikui bėgant ir cirozę. Kuo didesnė alkoholio paros dozė, tuo greičiau išsivysto cirozė. Moterims dėl hormoninių ypatumų net nedidelis alkoholio kiekis sukelia kepenų sutrikimus. „Riebiosios“ kepenys niekaip nepasireiškia ir šiame etape vis dar galima pasveikti, tačiau jei procesas vystosi toliau, išgyti bus sunku.

✔ Dar viena problema – RIEBALŲ PERTEKLIUS maiste, ypač gyvūninių. Patekę į organizmą, jie pradeda kauptis kepenų ląstelėse, pakeisdami sveikus audinius. Rezultatas – nealkoholinė suriebėjusių kepenų LIGA. Norint įsisavinti riebalų perteklių, reikia daugiau tulžies, todėl ši liauka priversta pernelyg dirbti, kas taip pat jai kenkia. Daugelis žmonių mėgsta keptą maistą, nes jis skanesnis ir traškesnis. Tačiau kepant riebalai oksiduojasi, susidaro kancerogeninės medžiagos, kurias kepenys turi neutralizuoti. Kepta mėsa, blynai ar gruzdintos bulvytės – visa tai potencialūs organizmui kenksmingų kancerogenų šaltiniai. Ypač daug jų susidaro pačioje mėgiamiausioje gaminio dalyje – auksinės rudos spalvos plutelėje ir apdegusiose vietose.

✔ Būtina prisiminti apie ilgalaikio kontakto su buitine chemija, pesticidais, lakais, dažais ir kitomis CHEMINĖMIS medžiagomis pavojų. Ypač jo turėtų vengti žmonės, sergantys kepenų ligomis. Taip pat gali būti VIRUSINĖ kepenų pažeidimo priežastis. Šiandien atrasta daugiau nei 10 virusų, galinčių sukelti hepatitą. Dalis jų į organizmą patenka per kraują, dalis – su maistu ir vandeniu. Todėl būtina virinti vandenį ir termiškai apdoroti maisto produktus, jei nesame tikri dėl jų kokybės.

7-ame Patarlių knygos skyriuje Saliamonas pasakoja, kaip vakare jis žiūrėjo pro savo namo langą į gatvę. Karalius atkreipė dėmesį į jaunuolį, kuris ėjo keliu. Jo pasitikti išėjo klastingos širdies moteris. „Daugybe švelnių žodžių ji prisiviliojo jį, meilikaujančia kalba suvedžiojo.“ (Patarlių 7:21) Jaunuolis, praradęs sveiką protą, nusekė paskui ją, kol “strėlė pervėrė jo kepenis”. “Jis seka ją kaip jautis, vedamas pjauti, kaip kvailys, einantis į supančiojimo vietą, kol strėlė pervers jo kepenis.” (Patarlių 7:22)

Šiandien žmones vilioja miesto šviesos vakarais ir pramogų vietų reklamos. Alkoholis ir nesveikas maistas daugeliui malonūs, tačiau pasekmės karčios. Tegul mūsų jausmus valdo valia, o valią – IŠMINTIS. „Išmintį vadink savo seserimi, o supratimą – artimiausiu draugu, kad jie apsaugotų tave nuo svetimos moters, meilikaujančios savo žodžiais.” (Patarlių 7:4,5)

🧡 Rūpinkimės savo sveikata ir būkime sveiki!

Šaltinis: Aleksej Chacinskij „Sveikatos ir ilgaamžiškumo paslaptys”

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM