Mityba ir vėžys

Vėžys – labiausiai pražūtinga iš visų ligų, kuriomis serga žmonės. Visame pasaulyje daroma daug pastangų, kad būtų nustatytos šios ligos priežastys.

Svarbiausia iš jų – nesveika mityba. Tai pastebėjo sveikatos reformos šalininkai JAV, tame tarpe ir E.Vait, dar 19 amžiaus antroje pusėje.

Deja oficiali medicina nekreipė dėmesio į natūralios medicinos šalininkų teiginius. Dar  visai neseniai visi, kurie teigė, kad kai kurių produktų naudojimas gali padėti išvengti vėžio ar jį išgydyti, buvo laikomi šarlatanais.

Tačiau pastaraisiais dešimtmečiais buvo gauta mokslinių įrodymų, kad tam tikrų maisto produktų valgymas, daro didelę įtaką vėžio atsiradimui ir vystymuisi.

Populiarus išsivysčiusiose šalyse maistas yra pagrindinis kancerogenų šaltinis.

 Vėžį sukeliantys maisto produktai

Aukščiau pateikta diagrama rodo, kad šiandien mityba yra pagrindinė vėžio priežastis. Karti ironija yra tame, kad maistas, kuris turi užtikrinti sveikatą ir gyvybę, tapo pagrindine vėžio ir mirties priežastimi.

Matyt, daugelio išsivysčiusių šalių gyventojų mitybos įpročiai turėtų būti pakoreguoti. Žmonės valgo per daug gyvulinės kilmės produktų, kurie skatina vėžio vystymąsi, ir tik nedaug augalinių maisto produktų, kurie padeda apsaugoti organizmą nuo vėžio.

Siekiant sumažinti vėžio riziką, venkite šių maisto produktų:

  • Vytinta mėsa (dešros, džiovinti kumpiai, bekonas ir pan.), grilio mėsa ir aukštoje temperatūroje kepta mėsa (ypač apanglijusi).
  • Mėsa, žuvis, kiaušiniai, pienas ir kiti gyvūninės kilmės maisto produktai, turintys daug baltymų ir riebalų bei suteikiantys kalorijų perteklių.
  • Rūkyti, sūdyti, marinuoti arba labai aštrūs maisto produktai.
  • Labai karštas maistas ir gėrimai.
  • Alkoholiniai gėrimai, kava ir tabakas (vartojant juos kartu – kancerogeninis poveikis sustiprinamas).

Maistas ir vėžio profilaktika

Maistas tinkamas žmogui ( apie tai straipsnį skaitykite ČIA ) saugo nuo vėžio, o ne skatina jo atsiradimą ir vystymąsi. Vaisiai, riešutai, grūdai, ankštiniai ir daržovės turi būtent tokias savybes.

Vėžio prevencijai  reikėtų valgyti daugiau produktų, turinčių:

• Provitamino A ir vitaminų C ir E

• Skaidulų (ląstelienos)

• Fitocheminių medžiagų

Eksperimentiškai ir epidemiologiškai įrodyta, kad visi šie maisto komponentai turi priešvėžinį poveikį. Jie randami, beveik vien augaliniame maiste.


Maistas ir vėžio gydymas

Maistas turi svarbų vaidmenį ne tik vėžio prevencijai, bet net ir tada, kai vėžys yra diagnozuojamas.
Visi priešvėžiniai produktai (apie juos išsamiaus skaitykite ČIA), ypač vaisiai, salotos ir šviežiai išspaustos sultys, yra pagalbinės gydymo priemonės, kurių nereikėtų ignoruoti. Eksperimentiškai įrodyta, kad jie sulėtina vėžio ląstelių augimą.


Yra glaudus ryšys tarp vėžio ir mitybos, kai kurie maisto produktai gali sukelti vėžį, o kiti padės užkirsti jam kelią. Tie, kurie nori sumažinti vėžio riziką, turi laikytis vegetariškos dietos.

  informacija                   VĖŽYS: kancerogenai ir antikancerogenai

Vėžys: Nekontroliuojamas ląstelių augimas, vedantis į piktybinio auglio susidarymą. Jis turi įtakos aplinkiniams audiniams ir gali sukelti metastazes (kitų tos pačios rūšies navikų atsiradimas per atstumą nuo naviko šaltinio). Jų plėtra veda į mirtį.

  • Kancerogenai:  Maistas, medžiaga ar kitas veiksnys, prisidedantis prie vėžio vystymosi. Dažniausi kancerogenai – tabako dūmai, maisto priedai, tokie kaip nitritai, medžiagos, kurios susidaro gaminant mėsos patiekalus, cheminiai teršalai, kaip antai pesticidai, kai kurie virusai ir grybeliai, taip pat radiacija.
  • Mutagenai: Medžiagos, sukeliančios mutacijas ar pokyčius ląstelių genetiniame kode. Daugelis šių mutacijų yra priežastis to, kad ląstelės tampa vėžinėmis. Taigi, mutagenai taip pat yra kancerogenai. Mutagenai susidaro tada, kai maisto produktai, ypač mėsa, kepami arba rūkomi.
  • Antikancerogenai arba antinavikiniai: Maistas arba medžiagos,  neutralizuojančios kancerogenų veikimą, lėtinančios arba užkertančios kelią vėžio vystymuisi. Beveik visi antikancerogenai yra augalinės kilmės.

Šaltinis: Dr.Jorge D.Pamplona Roger knyga „Gydantis maistas“

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM