Nutukimo epidemija – realybė ar reklaminis triukas?

Šiandieninio pasaulio paradoksas yra tai, kad daugiau žmonių miršta nuo viršsvorio nei nuo virssvoris, nutukimasbado. 2000 -iais metais pirmą kartą istorijoje viršsvorį turinčių žmonių skaičius pasaulyje siekė badaujančių žmonių skaičių. Pasaulio sveikatos organizacija apskaičiavo, kad visame pasaulyje net vienas iš trijų suaugusiųjų turi viršsvorį, o tai gerokai viršija badaujančių žmonių skaičių. 2005 -ais metais beveik 43 milijonai vaikų iki 5 metų amžiaus turėjo viršsvorį. Iki 2015 -tų metų, spėjama, kad 2,3 mlrd suaugusiųjų kentės dėl antsvorio. Šokiruojanti statistika mums tik patvirtina, kad tiek išsivysčiusiose, tiek sparčiai besivystančiose šalyse daug žmonių miršta dėl per didelio svorio.

Pagal pasaulio sveikatos organizacijos duomenis virš 2,8 milijono suaugusiųjų kasmet miršta dėl antsvorio padarinių. Per didelis svoris sukelia 44% cukrinio diabeto atvejų, 23% – širdies ligų ir iki 41% – tam tikrų vėžio formų. Kiekvienam papildomam kilogramui riebalų reikia 650 km kraujagyslių. Papildomas darbas širdžiai yra akivaizdus. Kokia statistika Lietuvoje? Pagal 2010 -tų metų duomenis Lietuvoje turi viršsvorį 62% vyrų ir 44% moterų.

Nutukimo epidemija plinta, nors visuomenės informavimas nėra sulėtėjęs. Žiniasklaidoje randame daugybę patarimų kaip taisyti savo figūrą. Parduotuvių lentynos prikrautos knygų, kurios siūlo įvairiausius būdus, kaip numesti nereikalingus kilogramus ir jaustis gerai, galime rasti pagalbinių mankštos priemonių, gausus pasirinkimas papildų, kurie sumažina apetitą ir greitina medžiagų apykaitą. Tačiau nors tuštiname savo pinigines įsigydami priemones, sukontroliuoti svorio mums nepavyksta. Jeigu esate iš tos daugumos viršsvorį turinčių žmonių, greičiausiai esate bandęs įvairiausių dietų. Deja, liūdina statistikos duomenys, 95% žmonių praradę svorį per 5 metus vėl priauga numestus kilogramus su 15% prieaugiu. Tai koks gi yra sprendimas?

Tyrimai parodė, kad tie, kurie prarado svorį negrįžtamai, visiškai pakeitė savo gyvenimo būdą. Pirmiausia turi keistis požiūris. Verslininkai kuria įspūdingas reklamas, kuriomis stengiasi įtikinti mus, kad tam tikros dietos, papildai ir programos padės greitai ir lengvai atsikratyti nereikalingų kilogramų. Tačiau iš tiesų, svorio netekimas nėra nei greitas, nei lengvas. Dažniausiai greitą svorio netekimą sukelia skysčių, o ne riebalų praradimas. Sveikiausia – numesti po truputį – nuo 0,5 iki 1 kg per savaitę.

Geriausias sprendimas, kovojant su nutukimu, pakeisti požiūrį, ko pasekoje keistųsi ir gyvenimo būdas. Pasirinkdami tokį gyvenimo būdą, kuris padeda kontroliuoti svorį, užkertame kelią svorio priaugimui. Kitaip tariant, pasirinkdami svorio kontrolės programą, pasirinkite tokią, kurios galėsite laikytis visą gyvenimą!

Buvo užregistruota virš 3000 žmonių, kurie prarado vidutiniškai 30 kg ir palaikė tokį svorį 5 metus ir daugiau. Jų pateikta naudinga informacija leido padaryti išvadas, kurios gali padėti tiems, kurie pageidauja būti plonesni ir sveikesni. Buvo išskirti 4 reikšmingi gyvenimo būdo įpročiai, kurie buvo paminėti daugumos registruotų narių:

1) 98% iš jų pakeitė savo mitybą, sumažino riebalų ir kalorijų kiekį. Jie gausiai vartojo daržoves, vaisius, neapdorotus grūdus.

2) 94% padidino savo judėjimą. Labiausiai paplitęs pratimas buvo vaikščiojimas.

3) 78% valgė pusryčius kiekvieną dieną, tai pagreitino medžiagų apykaitą, sumažėjo noras užkandžiauti, buvo ugdoma savikontrolė.

4) 75% tikrino savo svorį kiekvieną savaitę ir daugelis nuolat vedė savo mitybos žurnalą. Tik save prižiūrėdami galime išlaikyti tinkamą svorį. Paprastai svoris sugrįžta lėtai ir dauguma žmonių nestebėdami savęs susigrąžina prarastą svorį.

„ Blogi genai – tik šoviniai, kuriais užtaisome pistoletą, tačiau tik gyvenimo būdas nuspaudžia gaiduką.“

Autorius: Corrie Jankevičienė, Sveikos gyvensenos sodyba „Nova Vita“

Please follow and like us:
0
Tweet 20
Pin Share20

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.

RSS
Follow by Email
YouTube
INSTAGRAM